skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Bush ber om hjelp fra sinte krigsmotstandere

Dagen etter at han utelukket Frankrike, Russland, og Tyskland fra lukrative kontrakter i Irak, ringte president George W. Bush landenes ledere og ba dem ettergi gjeld til Irak.

Publisert 11.12.2003 06:36.
George W. Bush (Scanpix)
Tjenestemenn i Det hvite hus var rasende over timingen av Pentagons offentliggjøring av at motstanderne av Irak-krigen ikke får være med å kjempe om hovedkontraktene for gjenoppbyggingen av Irak, og over ordlyden i dokumentet. Dette til tross for at de hadde godkjent innholdet, skriver New York Times.

Flere av Bush sine medarbeidere frykter at beslutningen vil undergrave forsøke på å reparere forholdet mellom de allierte krigsmotstanderne, ifølge avisa.

Tjenestemennene skal ikke ha vært klar over at viseforsvarsminister Paul Wolfowitz kom til å gå ut med beslutningen bare timer før president Bushs planlagte telefonrunde til Frankrike, Tyskland og Russland.

Astronomisk gjeld

Bush ringte onsdag til president Jacques Chirac, president Vladimir Putin, og forbundskansler Gerhard Schröder og ba dem ta imot tidligere utenriksminister James Baker, som nylig ble utpekt til å ta seg av problemene med Iraks astronomiske gjeld.

- Iraks framtid avhenger i stor grad av en rask løsning av den enorme utenlandsgjelden, sa Baker og USAs finansminister John Snow onsdag.

- Vi er enige om at det er tvingende nødvendig å handle raskt for å løse dette problemet dersom det irakiske folket skal ha en mulighet til å lykkes som en fri, demokratisk og velstående nasjon, sa Snow etter et møte med Baker.
Irak har minst 120 milliarder dollar, over 800 milliarder kroner, i utenlandsgjeld.

Onsdag var Russlands reaksjon på USAs beslutning om å utelukke landet fra Irak-kontrakter, et krav om at Irak må betale Saddam Husseins gjeld til utlandet.
Forsvarsminister Sergej Ivanov sa han forventer å få tilbake 8 milliarder dollar for tidligere våpenleveranser til Irak.

- Irak er ikke noe fattig land. Ingen slettet gjelden til Sovjetunionen da den kollapset. Så hvorfor skulle vi avskrive gjeld, spurte Ivanov onsdag.

Ikke straffUSA benekter at de ønsker å straffe motstanderne av Irak-krigen ved å utelukke dem fra å kjempe om hovedkontraktene.

- Dette er ment å være samlende og ekspansivt, ikke som straffetiltak, sa Lawrence DiRita, talsmann for Pentagon.
Krigsmotstanderne, inkludert Frankrike, Tyskland og Russland, reagerte onsdag med sinne og overraskelse over USAs beslutning om å utelukke dem fra hovedkontraktene.

Nasjonal sikkerhet

USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz begrunnet onsdag utestengningen med hensyn til nasjonal sikkerhet.

- Vi mener det er i vår sikkerhetsinteresse at koalisjonen forblir stor, og at den blir enda større, sa DiRita.

- Det har ingenting med de individuelle landene å gjøre, men med vår oppfatning om at en utvidet koalisjon er i USAs interesse.

Det amerikanske forsvarsdepartementet utsatte onsdag tidspunktet for når de omstridte kontraktene for gjenoppbygging av Irak skal legges ut på anbud.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no