skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ønsker muslimsk styrke i Irak

– Vi diskuterte det saudiske initiativet og er positive til å ha muslimske soldater i Irak, sa USAs utenriksminister Colin Powell da han i dag besøkte den saudiarabiske byen Jeddah.

Publisert 29.07.2004 15:13.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Powell og hans saudiske kollega al-Faisal på en pressekonferanse i Jeddah (Scanpix/AP)

Soldater fra muslimske land kan enten komme til å danne en egen styrke eller inngå i den USA-ledede multinasjonale styrken. Også statsminister Iyad Allawi i den irakiske overgangsregjeringen tror det kan være lurt å involvere flere av landene i regionen.

– Dette er en global krig. Jeg ber lederne i de muslimske og arabiske landene om å slutte rekker, sa statsministeren på en pressekonferanse sammen med Powell.

Erstatter vestlige soldater?

Regjeringen i Saudi-Arabia har allerede tatt kontakt med en rekke muslimske land, i tillegg til FN og USA, ifølge en saudiarabisk tjenestemann.

Han antyder at de muslimske soldatene kan bli en potensiell erstatning for noen av de amerikanske og vestlige styrkene som nå er utplassert i Irak, og som jevnlig blir angrepet av opprørere og motstandsfolk.

Også den saudiarabiske utenriksministeren prins Saud al-Faisal tror styrkene fra islamske land til slutt kan komme i stedet for vestlige soldater.

Men signalene fra den amerikanske regjeringen tyder på at den ser for seg en mer beskjeden rolle for den muslimske styrken. En av Powells medarbeidere avviser at meningen er å erstatte vestlige styrker, og sier at de muslimske soldatene i stedet vil fungere som et tillegg til styrkene fra USA, Storbritannia og andre land.

Den saudiarabiske regjeringen tror muligheten for å sende arabiske styrker til Irak, etter hvert som vestlige styrker trekker seg ut, vil bli godt mottatt i mange arabiske land.

Fortsatt mot invasjonen

Men særlig hvis soldatene fra muslimske land i stedet blir en liten del av den store amerikanskledede styrken, kan det bli vanskelig å få støtte for planene i arabisk opinion. Et overveldende flertall av befolkningen i regionen var og er imot både den amerikanske invasjonen og okkupasjonen av Irak.

Alle nabolandene, unntatt Tyrkia, har også hittil vegret seg for å sende styrker til Irak av frykt for å bli innblandet i interne stridigheter med oppdeling av Irak som resultat.

Kurderne i Nord-Irak har motsatt seg at Tyrkia, som vil hindre en egen kurdisk stat, sender styrker.

De væpnede gruppene i Irak har den siste tiden tatt innbyggere fra Egypt, Somalia og Pakistan som gisler. Ingen av disse muslimske landene har soldater i Irak. Men gruppene som holder trailersjåfører fra Egypt og Somalia fanget, har krevd at arbeidsgiverne deres må avslutte sin aktivitet i Irak.

(NTB-AFP-Reuters)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no