skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Et makkverk av en grunnlov

Den nye grunnloven irakerne skal stemme over lørdag vil ikke føre til et mer stabilt Irak, sier dansk demokratiekspert til Berlingske Tidende.

Publisert 12.10.2005 08:44. Oppdatert 12.10.2005 08:45.
Britisk soldat på vakt i Basra i Sør-Irak. (Foto:Scanpix / AFP)


Dersom målet med irakernes nye forfatning som legges til folkeavstemning lørdag er et selvstendig, demokratisk og stabilt Irak, så skal de irakiske velgerne vurdere å stemme nei.

Det mener Jørgen Elklit, som er professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Elklit har bistått en lang rekke konfliktrammede land, blant andre Afghanistan, med å komme i gang med demokratisk utvikling, ifølge avisa.

– Jeg heller til å være enige med dem som mener at det vil være den minst dårlige løsningen at grunnloven forkastes. På den måten tvinges irakerne tilbake til forhandlingsbordet, sier Elklit til Berlingske Tidende.

– Skandaløst dårlig

Han mener grunnlovsutkastet irakerne skal stemme over er «skandaløst dårlig». En av årsakene er ifølge eksperten den svært stramme tidsplanen som er lagt.

– Amerikanerne og andre har vært så opptatt av å holde kjøreplanen at man har skjøvet all sunn fornuft til side. Det er jo likegyldig om kjøreplanen overholdes dersom den ikke fører til målet, sier professor Jørgen Elklit.

Han peker på flere punkter i forfatningen hvor Iraks etniske og religiøse grupper ikke har klart å bli enige og at de derfor har sendt problemene videre til medlemmene av den irakiske nasjonalforsamlingen, som er sammensatt av representanter for de samme etniske og religiøse gruppene.

Føderal stat

Et av stridspunktene er at Irak skal være en føderal stat.

– Man overlater til et overhus – som tilsvarer Senatet i USA – å finne ut hvordan alle problemene som knytter seg til dannelsen av en føderal stat skal løses. Det fremgår også av utkastet at oljeinntektene skal fordeles rettferdig, men det står ingenting om hva det vil si, eller hvem som skal avgjøre hva som er rettferdig, sier Elklit til Berlingske Tidende.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no