skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Internasjonalt børskaos

Terrorangrepet mot World Trade Center har utløst et dramatisk kursras på børsene verden over. I Japan sank Nikkei-indeksen under den psykologiske grensen på 10.000 poeng, og i Europa sank kursene til 1998-nivå.

Publisert 11.09.2001 16:17. Oppdatert 12.09.2001 15:54.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
KAOS: Det var fullstendig kaos i verdens markeder etter at en rekke terroraksjoner ble gjennomført mot strategiske bygninger i USA ettermiddag.
- Hele markedet er i sjokk, dette er først og fremst entragedie, sier Nordea sjeføkonom Marius Lømo til Reuters. Han sier det er umulig å analysere situasjonen, men at tidspunktet for katastrofen er bekymringsfullt.

- Det er ikke til å komme utenom at dette skjer samtidig som
den amerikanske markedet allerede er svekket, sier han.

Reagerer kraftig

Aksjemarkedene både i Asia og i Europa reagerer kraftig på terror-katastrofen i USA. På Tokyo-børsen raste Nikkei-indeksen 6,6 prosent rett før børsslutt, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong er ned nesten ti prosent. Det er også sterke fall på børsen i Singapore. Børsåpningen i Japan ble for øvrig utsatt med en halv time.

Den japanske sentralbanken har besluttet å tilføre markedene i underkant av 150 milliarder kroner i likviditet, etter angrepene mot USA. Den japanske regjeringen iverksetter også tiltak for å hindre uro i både den japanske økonomien og verdensøkonomien.

Bank of England kunngjorde onsdag formiddag at banken var klar til å gå inn med midler for å stimulere martkedet. I morgentimene onsdag har også sentralbankene i Australia, Sør-Korea og Singapore varslet ekstraordinære tiltak for å få fart på økonomiene og berolige investorene.

Ned i Europa

I Frankfurt falt DAX-indeksen tirsdag over 11 poeng etter nyheten om terrorangrepet i USA, den største nedgangen på en enkelt dag indeksen noen gang har hatt. Indeksen fortsatte å falle onsdag.

FTSE-indeksen i London endte tirsdag ned nær fire prosent, Stockholm-børsen gikk ned med 7,5 prosent og København sank med 2,5 prosent. Oslo Børs holdt seg imidlertid noenlunde oppe som følge av at oljeprisen umiddelbart økte etter terrorhandlingene.

Markedet er meget spent og faren for amerikanske reaksjoner som kanskje retter seg mot Midtøsten, gjør at det knytter seg usikkerhet til oljeleveranser i tiden fremover.

Alvorlige konsekvenser

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier til Finansavisen at det vil være rart om terrorangrepet i USA ikke får alvorlige konsekvenser på kort sikt.

Han frykter også langtidsvirkningene i form av økte sikkerhetskrav, og tror store ressurser på den måten vil bli satt inn i i og for seg uproduktiv virksomhet.




 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no