skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Farlig og tidkrevende arbeid

De norske minerydderne har vært i aksjon på den amerikanske militærbasen i Kandahar siden begynnelsen av måneden. Dette er ikke et arbeid for utålmodige sjeler.

Publisert 15.01.2002 11:11. Oppdatert 15.01.2002 11:55.
En norsk minerydder er forsiktig med hvor han setter bena sine. (Foto: AP/John Moore)
Minene fjernes ved å rydde centimeter for centimeter med håndholdt utstyr. I rolige bevegelser stikkes pinner ned i bakken for å lete etter ulike typer miner som måtte ha blitt skjult.

Mannskapene har også tatt i bruk spesielle mineryddekjøretøy for å rydde større områder. Et av kjøretøyene pisker opp bakken med store kjettinger for å utløse minene. Hvert slikt kjøretøy veier 19 tonn.

På bena har de norske minerydder-soldatene trugeliknende sko kalt evakueringssko. Skoene er konstruert for å fordele kroppsvekten over et større areal slik at minene ikke skal registere trykket av kroppsvekten.
Mannskapene fikser trommelen på minerydderpiskeren. (Foto: AP/John Moore)

Styrkene har på seg mye sikkerhetsutstyr som kan være slitsomt å ha på seg i 20 varmegrader. I tillegg virvler den amerikanske helikoptertrafikken opp mye støv i det ørkenliknende landskapet. Å sørge for at gutta får i seg nok vann er dermed en viktig oppgave for den lille staben.

Meningen er at de norske minerydderne skal oppholde seg i Afghanistan i tre måneder. Den norske ledelsen tror likevel ikke at mannskapene på denne tiden vil rekke å rydde hele det området som de amerikanske styrkene trenger.

To norske soldater går inn i minefeltet med metalldetektorer. (AP/John Moore)
Den 16 mann store norske mineryddertroppen er stasjonert på den amerikanske basen på flyplassen i Kandahar. Minerydderne, som tilhører Ingeniørkompaniet, er under amerikansk kommando, og amerikanerne støtter gruppa med sanitet og sprengstoffspesialister.

LENKER
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no