skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hevder å ha tatt Al Qaida-topp

Pakistan hevder å ha pågrepet en av verdens mest ettersøkte menn, den antatte Al Qaida-toppen Ahmed Khalfan Ghailani. USA har lovet en dusør på 35 millioner kroner for ham.

Publisert 30.07.2004 08:09.
Ahmed Khalfan Ghailani har vært ettersøkt i forbindelse med bombingen av USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, som kostet 224 mennesker livet.

Ifølge Pakistans innenriksminister Faisal Saleh Hayat ble han pågrepet av sikkerhetsstyrker etter en 14 timer lang skuddveksling i byen Gujarat, 175 kilometer sørøst for Islamabad.

Kvinner og barn

Fire andre menn og tre kvinner, blant dem Ghailanis usbekiske kone, ble også pågrepet under operasjonen, sammen med fem barn.

- En fenomenal suksess i den internasjonale kampen mot terror, sier Hayat, som opplyser at pågripelsen skjedde etter tips.

Ghailani, som er i begynnelsen av 30-årene, er tanzaniansk statsborger. Det amerikanske føderale politiet FBI har hatt ham høyt på sin liste over ettersøkte siden en domstol i New York i 1998 siktet ham for medvirkning til terroraksjonene i Nairobi og Dar es Salam.

Fire Al Qaida-medlemmer er tidligere dømt til livsvarig fengsel i USA for bombingen av de to amerikanske ambassadene som fant sted nærmest samtidig.

Utlevering

Pakistan hadde inntil i formiddag ennå ikke mottatt noen amerikansk begjæring om utlevering av Ghailani, og verken det føderale amerikanske politiet FBI eller representanter for amerikanske myndigheter hadde i morgentimene kommentert nyheten om pågripelsen.

- Han hadde vært i Pakistan en tid. Vi må nå finne ut hva han har gjort her og hvor stort nettverk han har i Pakistan. Først når vi har gått gjennom dette kan vi overlevere ham, sier Pakistans innenriksminister Faisal Saleh Hayat.

Amerikansk etterretning og politi tror også Osama bin Laden selv og hans høyre hånd Ayman al-Zawahri skjuler seg i Pakistans lovløse grenseområder mot Afghanistan, og har lenge forsøkt å få pakistanske myndigheter til å trappe opp jakten.

Opptil 600 militante islamister med antatte bånd til Al Qaida antas å skjule seg i de uveisomme områdene, der de beskyttes av lokale stammefolk som er kjent for å ta godt vare på sine gjester.

Pakistanske styrker har rett nok gjennomført flere store operasjoner i de såkalte stammeområdene, og pågrepet hundrevis av angivelige Al Qaida-tilhengere. Mange av dem er overlatt til USA.

Flere topper tatt

USA regner Pakistan som en av sine viktigste støttespillere i kampen mot Al Qaida, men klager samtidig over at landet i for liten grad har slått ned på ytterliggående islamister.

Ghailani er den fjerde al Qaida-toppen som er pågrepet i Pakistan siden en av bin Ladens nærmeste medarbeidere, Abu Zubaydah ble tatt i Faisalabad i mars 2002.

Ramzi bin al-Shaiba ble pågrepet i Karachi på årsdagen for terrorangrepene mot USA 11. september 2001, mens Khaled Sheikh Mohammed som antas for å ha vært nummer tre i al-Qaidas hierarki, ble tatt i Rawalpindi i mars.

(NRK-NTB-AP-Reuters)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no