skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
valg_hordaland_3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Valg 2003 Hordaland
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK HORDALAND I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
TIPS OSS >
NRK Hordaland Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299 Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Nettansvarlige for kommunevalget:

 

Bergen

Privatisering, elendig økonomi, og bybane  er sentrale konfliktområder foran valgkampen i Bergen. Med Herman Friele som ordførerkandiadat for Høyre ligger også alt til rette for en personfokusert valgkamp.

Publisert 02.06.2003 11:15. Oppdatert 15.09.2003 18:10.
BERGEN

Folketall: 235 450
Byrådsleder: Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)
Ordfører: Kristian Helland (KrF)
Tid for resultat: Uklart

Lister ved kommunevalget:
Arbeiderpartiet
Demokratene

Fremskrittspartiet
Høyre
Kristelig Folkeparti
Kristent Samlingsparti
Kystpartiet
Norges Kommunistiske Parti
Pensjonistpartiet
Rød Valgallianse
Senterpartiet
Sosialistisk Venstreparti
Venstre

Byrådet 1999-2003:
Leder - Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)
Finansbyråd - Trond Tystad (Ap)
Byråd for helse og bydeler - Helen Noreide Fløisand (Krf)
Byråd for barnhager, skole og idrett - Ruth Grung (Ap)
Byråd for miljø, byutvikling og tekniske tjenester - Nils Arild Johnsen (Sp)

Bystyret 1999-2003:
Pp - 1
FrP - 13
H - 14
V - 2
KrF - 7
Ap - 20
Sp - 1
Sv - 5
Rv - 4

ALT OM:

Historisk har politikken i Bergen hovedsakelig vært polarisert mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Men dette har endret seg ved de siste valgene. I 1979 hadde partiene en samlet oppslutning på 67 prosent. 20 år senere var oppslutningen på 48 prosent.

Det er særlig Frp, SV og RV som har tatt stemmer fra de to partiene. Frp er i dag det tredje største partiet i bystyret. Samlet er Sv og Rv det fjerde største.

De siste 16 årene har koalisjonen Ap-KrF-Sp styrt Bergen. Venstre var med til 2001. Koalisjonen har ikke flertall i bystyret.

Ved forrige valg manglet de borgerlige partiene(KrF, H og Frp) ett mandat på å få flertall i Bystyret.

Politisk situasjon

Den politiske situasjonen i Bergen kan på mange måter sammenlignes med den i Stortinget. Regjeringen mangler flertall og må søke støtte i sak til sak fra forskjellig partier.

I Bergen har byrådet fått vekselvis støtte spesielt fra Høyre og SV. Men opposisjonen har også gått sammen og fattet vedtak som har gått mot byrådet. Mangelen på forpliktende samarbeid gjør at situasjonen i bystyret kan oppfattes som kaotisk. Sakenes utfall er aldri gitt.

Men skillelinjene i bypolitikken i Bergen går ikke alltid mellom koalisjonen og opposisjonen. Et eksempel er spørsmålet om Arnatunnelen. Her har KrF(sammen med H og Frp) stemt mot de andre byrådspartiene - for Arnatunnel.

Høyre vil mer enn gjerne overta styringen i Bergen. Håpet er at Herman Friele's popularitet skal være med å gi partiet makten. Men at de får stort nok flertall til å styre alene er lite sannsynlig. Dermed blir det store spørsmålet hvem de eventuelt skal samarbeide med.

KrF har sagt at de primært ønsker å forsette samarbeidet med Ap og Sp. Men de har ikke lukket døren helt igjen for samarbeid med Høyre.

Det mest aktuelle er trolig samarbeid med Frp. Problemet da er hvem som overtar den mektige posisjonen som byrådsleder. Herman Friele er profilert som ordførerkandidat og kan ikke ofres. Frp vil dermed trolig kreve at deres toppkandidat, Liv Røssland, blir byrådsleder. Høyre vil ikke svare på hva som blir maktfordelingen før etter valget.

Dagens byråd fikk støtte til årets budsjett fra SV. Partiet kan tenkes å inngå en avtale med byrådspartiene for å unngå at høyresiden får makten.


Aktuelle saker

ØKONOMI: Den store utfordringen for politikerne i Bergen blir å få kontroll på økonomien. I 2002 gikk kommunen med vel 300 millioner kroner i underskudd. Like før sommeren la byrådet frem prognoser som tilsa et like stort underskudd i år.

Noen vil kanskje trekke paralleller til forrige gang kommunen hadde lignende underskudd, i 1987 da Bengt Martin Olsen(Ap) overtok ordførerkjedet fra Henrik J. Lisæth(H). Denne gangen er det Høyre og ordførerkandidat Herman Friele som lover å få orden på økonomien i løpet av en treårsperiode, slik Bengt Martin Olsen og kollisjonen bak han fikk det på begynnelsen av 90-tallet.

Det som uansett er klart er at det ikke kan bli rom for de store valgfleskene i denne valgkampen. Partiene må i stedet fortelle hvor det skal kuttes, en vanskelig oppgave som det ikke er sikkert alle vil snakke så mye om.

PRIVATISERING: Privatisering og konkurranseutsetting blir et hovedtema i valgkampen. Høyre og Frp mener kommunen har for mange ansatte. De vil la private overta driften på sykehjem, skoler og andre kommunale oppgaver. De vil også vurdere å selge bedrifter som kommunen eier. Det gjelder Bergen Kino, Gaia Trafikk, Fløibanen, BIR, parkeringsanlegg og BKK. Det får selvsagt ikke støtte fra partiene på venstresiden og i byrådet.

SAMFERDSEL: Bergensprogrammet har et bredt flertall i dagens bystyre bak seg. To store prosjekt skal etter planen fullføres i neste valgperiode: Bybanen og Ringvei Vest. Selv om dette er vedtatt, kan det bli omkamp om bybanen. Høyre har utrykt skepsis til prosjektet helt fra starten og kan velte det dersom de får flertall sammen med Frp i bystyret.

Tunnel gjennom Ulriken vil trolig også bli diskutert heftig i valgkampen.

ANDRE SAKER:

-Flere barn i barnehagene
-Redusert pris i barnehagene
-Selvstyre for skolene
-Bydelsorganiseringen - bør bydelene legges ned?

VALGSTATISTATISTIKK 1983-1999


Bakgrunn: Bergen (02.06.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM VALGET I BERGEN

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Fedje Austrheim Masfjorden Modalen Lindås Radøy Øygaren Meland Askøy Osterøy Vaksdal Voss Ulvik Granvin Eidfjord Ullensvang Jondal Kvam Samnanger Fusa Os Bergen Fjell Sund Austevoll Tysnes Fitjar Stord Bømlo Kvinnherad Odda Etne Sveio

Hør valgsendingen på nytt

Lise May Spissøy og Egil Torheim serverte deg alle resultatene fra kommunevalget i Hordaland. Her kan du høre alt som ble sagt en gang til!

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgnattas valgresultater og prognoser leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal altså ikke IBM stå for leveringen, og det knyttes stor spenning til omleggingen.
  [Valg 2003]

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Bybaneduell

Henrik Færevåg og Gunnar Staalesen er to av byens ivrigste debattanter i valgkampen. Stridsspørsmålet er selvsagt bybanen. Hør debatten mellom dem her.

Se Folkemøtet fra Bergen her

Fikk du ikke med deg Folkemøtet fra Bergen om arbeidsledighet og skolepolitikk. Eller byduellen mellom Anne-Grete Strøm-Erichsen (A) og Hermann Friele (H). Se Folkemøtet her. Programleder er Knut Olsen.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

video Valgsendinger på TV [WM]

video  [WM] Hver onsdag de siste fire ukene har det vært valgsending fra Hordaland og Sogn og Fjordane på NRK1. Se den første sendingen her.
video Hele saken [WM]

Toppmøte i NRK Hordaland

For første gang møttes Herman Friele (H) og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til debatt om Bergen, politikk og visjoner.

Ordførerne vil forsette

De klager, men gir seg ikke! Nesten alle ordførerne i Hordaland tar gjenvalg. Bare 3 av 33 ordførere trekker seg fra lokalpolitikken ved høstens valg.

Kvinner i kommunestyrene

Granvin er den kommunen i landet der kvinnene er best representert med 61,5 prosent, mens Sveio har den laveste kvinneandelen, åtte prosent.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no