skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Lukas

Lukas (ca. 0 – ca. 84 e.Kr.) kjenner man primært gjennom tekster i Det nye testamentet. Han var sannsynligvis greker, lege av yrke, og tilknyttet den første menigheten i Antiokia.

Publisert 28.05.2002 12:34.
Lukas fulgte Paulus på misjonsreisene hans til Filippi og Jerusalem, og var senere med til Roma, hvor Paulus ble tatt til fange. Misjonsreisene beskriver han i Apostlenes gjerninger.


Skrev evangeliet sent i livet

Ifølge tradisjonen skrev han sitt evangelium i Hellas i en alder av 80 år. Lukasevangeliet er det tredje av de fire evangeliene. Lukas døde (ugift) fire år senere. Disse dateringene er usikre, men evangeliet er etter all sannsynlighet skrevet etter Jerusalems ødeleggelse i år 70.

Skytshelgen for kunstnere og leger

Lukasevangeliet inneholder blant annet den mest brukte av Bibelens to beretninger om Jesu fødsel (”Juleevangeliet”), samt lignelsene om henholdsvis den barmhjertige samaritan og den fortapte sønn.

Lukas har tradisjonelt blitt tilskrevet de første portrettene av jomfru Maria, nærmere bestemt ikoner, hvorav ett befinner seg i kirken Santa Maria Maggiore i Roma.

Selv om disse ikonene ganske sikkert ikke er malt av Lukas, ble han billedkunstnernes skytshelgen. Han er også skytshelgen for leger, og feires den 18. oktober. Han har oksen som sitt emblem.

Sentrale verk

Lukasevangeliet
Apostlenes gjerninger

Videre lesning


Charles H. Talbert: Reading Luke: a Literary and Theological Commentary on the Third Gospel, New York 1986

Av Aina Nøding, Universitetet i Oslo


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no