P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Lager gjerne gull av gråstein

- Skrullete besteforeldre begynner jeg å forstå mer og mer av, sier Bjørn Vidar Nesheim med glede i stemmen. Mest av alt er han stolt av familien. Men han er stolt av tunnelene og vegene han har bygd også.

Publisert 24.05.2005 10:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
NAVN:Bjørn Vidar Nesheim
ALDER:55
BOSTED:Lunde i Nome kommune. Født og oppvokst i Vinje.
SIVIL STATUS:Gift
BARN: To barn og to barnebarn.
STILLING: Daglig leder Tveito Maskin i Lunde.
BRENNER FOR: Tydelig samferdselpolitikk, rettferdig fordeling og kultur. Mangeårig aktiv i Viser ved kanalen.

- Vi overlater samfunnsutviklinga til markedet, og det er jeg ikke helt fornøyd med, sier Nesheim.

Nesheim føler at politikken styres av utenforliggende krefter, og at vi i dag ikke har politikere som tør å ta styringa sånn som det ble styrt før.

- Nå lever en fra gallup til gallup, fra fjernsynsshow til fjernsynsshow. Det er ødeleggande for politikken, etter mitt skjønn. En må kunne bestemme politikken fremover og si at sånn vil vi ha det!

Bjørn Vidar Nesheim liker ikke at politikken styres av galluper og fjernsynsshow.

Må ta vegvalg

Telemarks 3. kandidat til P1-regneringa er medieier og daglig leder for Tveito Maskin i Lunde. Som selvstendig næringsdrivende brenner Nesheim for næringspolitikken, og ikke minst for en mer aktiv samferdselspolitikk .

- Vi har egentlig ingen samferdelspolitikk, mener Nesheim, som også er en forkjemper for høyhastighetstog mellom de store byene i Norge.

Greit å flagge ut

Han er ikke negativ til den store utflaggingen av bedrifter til fattige land som vi ser i dag. – Dette fører jo indirekte til at vi øker levestandarden og velferden i de landene vi etablerer oss i, det tror jeg er en veldig fin bieffekt, sier han.

Men han ser også at vi har en stor utfordring i økt arbeidsledighet og færre industriarbeidsplasser. – Vi må satse på høyteknologisk næring og flagge ut de arbeidskrevende plassene.

Dette bringer Nesheim over på den globale fordelings-politikken. Han tror vi må skjønne at vi må dele mer med oss.

– Vi kan ikke la lønningene stige uendelig! Vi må ta innover oss at vi må fire på vår høye levestandard.

Tre år med Hamsun

Vinjegutten som i mange år har vært med i styret i Viser ved Kanalen, spiller selv ingenting. Han er likevel svært engasjert i kulturen. - Kultur er del av helheten, mangler vi kulturen, blir vi fattige, sier han.

- Jeg leser mye, sier han, og takker ikke minst ei kone som plukker ut bøker for ham for dét. Men han er en systematiker som liker å ta en ting om gangen: - De siste tre åra har jeg bare lest Hamsun, om og om igjen, og alt som har vært skrevet om ham også, forteller Nesheim.

Familiemann

Nesheim er glad i friluftsliv, og ikke minst skigåing om vinteren, og båtliv, bosatt som han er ved Telemarksanalen.

Det som gjør ham virkelig glad og fornøyd er imidlertid familien, ikke minst barnebarn. Når han blir spurt om hva han er mest stolt over i livet, er det det han nevner først: barn og barnebarn.

Dessuten er han stolt av at han som 18-åring fritt valgte å bryte ut av jobb og dra til Stavanger for å få seg utdanning. Og ikke minst blir Bjørn Vidar Nesheim ofte litt stolt over å se de håndfaste resultatene av jobben han gjør – som tunnelene han har laget, eller den nye parken ved Lunde sluse.

- Min katedral, sier Nesheim. - Det er klart at hjertet banker litt når du kan se at du kan lage gull av gråstein.

Fordrar ikke sjølgodhet

Men det er viktig å holde glede over å få til ting langt unna sjølgodheten. For den må nordmenn jobbe med, sier Nesheim.

- Andre land har også gode løsninger på ting! Jeg blir provosert av at vi sitter her med en sånn snaut tusenårig kultur og så ser vi ned på de som har hatt en levende kultur i kanskje fem tusen år. Vi ser til og med på dem som noen raringer. Sånt provoserer meg!

Nesheim er ikke bekymra over framtida.
- Vi har fornuft til å løse problemene etter som de kommer, sier Bjørn Vidar Nesheim.

–Jeg er ikke en person som bekymrer meg, veit du, sier han, og viser til Piet Hein: - Bekymringer trekker en negativ rente, de vokser seg små hvis du lar dem vente.

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no