P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

Brenner for levende bygder

- Jeg har veldig lyst til at Norge om 100 år fortsatt skal være et sted der det bor folk i husa på bygdene, og der det er levende samfunn andre steder enn i byene, sier Bergit S. Svendseid (21)fra Drangedal. Hun er kandidat til P1-regjeringa.

Publisert 27.05.2005 11:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Tania Ripoll og Else Jorunn Saga

Bergit Sønstebø Svendseid er ung, singel, og studerer til en Bachelor-grad i Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo.

Men det er Drangedal hun kommer fra. Der har hun sin faste bopel og dit skal hun tilbake, om alt går som hun ønsker.

- Dyrk bygdene!

Ønsket om at bygdenorge ikke bare skal overleve, men også blomstre 100 år frem i tid er en av hennes fanesaker.

Bergit Svendseid. (Foto:Tania Ripoll, NRK)
Men det skjer ikke av seg selv. - Arbeidsplasser på bygda, spesielt for ungdom som reiser ut, er grunnleggende, sier 21-åringen. Og det er ikke bare de materielle levevilkårene som er viktige, men også muligheten for å ha god livskvalitet utenfor byene, mener hun.

- Vi må beholde grendeskuler og ikke glemme å satse på kultur og de tingene som gjør at folk trives. Vi kan ikke bare i evighet kutte ned på de postene, sier Bergit Svendseid.

- Det tror jeg vi vil få tilbake på et eller annet tidspunkt når folk ikke kan ha det gøy der de bor lenger.

Må brenne for noe

Bergit Svendseid skulle gjerne ha hatt mer tid til å være i fjellet, og å synge i kor. Men det som opptar hennes tid, ved siden av studiene, er organisasjonsarbeid.

Hun er nestleder i Kirkens Nødhjelps hjelpeorganisasjon, Changemaker, og brenner for en mer rettferdig fordelig av godene i verden.

Lysten til å forandre verden driver henne til å tørre: ikke minst, tørre å stille til verv og ta ansvar. Og når hun blir spurt om hva hun er stolt av i livet sitt er det det hun nevner.

Det kommer dermed ikke som noe sjokk at hennes forbilde er en annen rødhåring: Pippi Langstrømpe, - Hun tør å være tøff, å gå utafor de etablerte rammene, og gjør sin egen greie, sier Svendseid.

Norge miljøversting

Svendseids globale engasjement gir seg også utslag i en sterk miljøbevissthet.

- Norge er en versting når det gjelder klimapolitikk, sier hun, både i forhold til egne utslipp og når det gjelder de utslippene som vår oljeindustri fører til på den andre siden av jordkloden.

Hun er opptatt av at vi som nasjon skal være oss bevisst vårt ansvar når det gjelder måten vi tjener vår rikdom på og ikke minst hva slags konsekvenser det får for andre.

Sofalikegyldighet provoserer

Det er lyrikken Bergit Sønstebø Svendseid tyr til når det blir for mye fattigdom og miljøkrise i verden. Inger Hagerup og Kolbein Falkeid er blant favorittene. Men man kan ikke alltid ta ting så alvorlig, og dermed ligger også bøkene til Nick Hornby gjerne på nattbordet.

Ingenting gjør Svendseid så glad som når hun ser litt yngre ungdom plutselig få noe å brenne for: - Du ser liksom glimtet i øynene deres at NÅ har jeg funnet plassen min og dette bryr jeg meg om. Det er fint!

På den annen side er det ingenting som provoserer 21-åringen mer enn likegyldighet, sofamentalitet, og tiltaksløshet.

Personlig kristen

Svendseid er kristen, og fremhever nestekjærligheten som det viktigste i sin tro.

- Det å stå på de svakes side, enten det er i Norge eller globalt, medmenneskeligheten, det er det viktigste for meg.

Det er også fellesnevneren mellom alle trossamfunnene, sier hun, og mener striden mellom religionene er krangel om detaljer i forhold.

Bergit Sønstebø Svendseid synes ideen P1-regjeringen er et spennende prosjekt.

- Det er en spennende idé å få frem litt andre stemmer i valgkampen enn det som kanskje vanligvis kommer fram, mener hun.

Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no