P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

- Overvurderer egen rolle

- Norge overvurderer sin egen betydning i verden. Det mener Vestfolds tredje kandidat til P1-regjeringa, Synne Lysberg fra Larvik.

Publisert 25.05.2005 11:38.

Av Tonje Grimstad

Synne Lysberg ønsker at Norge skal gå foran i miljøsaker (Foto: NRK)
NAVN: Synne Lysberg
ALDER: 21 år
BOSTEDSKOMMUNE: Larvik
SIVIL STATUS: Kjæreste
BARN: Nei
STILLING: Student. Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
LIKER Å LESE: Ringenes Herre, fantasy-litteratur.
LIKER Å HØRE PÅ: Jazz

21 år gamle Synne Lysberg har vært medlem av Natur og ungdom, leder av Sosialistisk ungdom i Larvik, leder av ungdomsrådet og russepresident. Nå studerer hun sammenlignede politikk ved Universitetet i Bergen, og har mange kritiske tanker rundt Norges utenrikspoliktikk.

- Soler oss i glansen

Synne Lysberg synes Norge har en usympatisk tendens til å sole seg i glansen av prestisjeprosjekter som vi har engasjert oss i. - Alle andre enn nordmenn ser jo f. eks. på Oslo-avtalen som en fiasko. Men vi må fortsette å engasjere oss internasjonalt. Spesielt ville det være fint om vi kunne gå i bresjen for å slette u-landsgjeld og å rense opp i miljøet, sier hun.

- Redd vi blir mindre norske

-Jeg er bekymret for at Norge skal bli mindre norsk, at vi mister vår identitet. - Det er flott med et mangfoldig samfunn, men vi må ta vare på den norske kulturen, sier hun. Synne Lysberg er også redd for at vi skal bli ubetydelig i forhold til andre land. Men mest av alt er hun bekymret for at skillene mellom fattig og rik skal bli enda større i verden.

Ola Nordmanns gode og svake sider

- Vi er veldig stolte av det som er vårt, av familien, jobben, vennene og kulturen. Nordmenn har blitt beskyldt for å være kalde og utilgjengelige. Det er jeg ikke enig i. Jeg synes derimot at nordmenn er åpne, interesserte og engasjerte.

Men vi er litt arrogante. Vi kan ikke forvente at alle skal ha god kjennskap til Norge. Hva vet vi om andre land? spør hun.

Norges rolle i fremtiden

- Jeg håper Norges internasjonale rolle i fremtiden først og fremst kan bli riktig, sier Lysberg. - Jeg håper vi fortsetter fredsarbeidet. Vi er profilert innen uhjelp, og det ønsker at vi skal fortsette med. Vi har mye å bidra med når det gjelder økonomiske ressurser.

Tror på monarkiet

- Jeg håper monarkiet skal bestå. Jeg synes det er fint med tradisjoner. Nordmenn klarer jo ikke å bestemme seg for hvem vi vil ha som statsminister. Det kunne blitt enda mer bråk hvis vi skulle velge president, tror hun.

Fortsatt litt bondeknøler

- Jeg tror nordmenn fortsatt vil være de sære som kommer fra utkanten. Jeg håper at fiskerinæringen skal bestå, at vi fortsatt skal ha et bærekraftig jordbruk, og at vi kan være litt bondeknøler i den store verden.

Norge er jo et veldig lite land, men politisk kan vi kanskje være et forbilde når det gjelder hjelpearbeid, og vi kan også prøve å bli et forbilde innen miljø, mener Synne Lysberg.

Bakgrunn: Hverdagshelter og alkiser (29.04.2005)
Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no