P1-regjeringa 3_1
Her er du: NRK.no > NRK P1 > P1-regjeringa Sist oppdatert 21:45
 

- Mer makt til deg og meg!

Makta må spres ut i landet, ikke ut av landet. Det er slagordet til Per-Asbjørn Andvik, leder av Vestfold Bondelag og Vestfolds fjerde kandidat til P1-regjeringa.

Publisert 30.05.2005 14:07. Oppdatert 30.05.2005 14:23.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Tonje Grimstad

Trebarnsfaren fra Ramnes i Re kommune er opptatt av alt fra landbrukspolitikk og generelle sysselsettingstiltak til internasjonal urettferdighet og miljøproblemer.

Han lever et hektisk liv som bonde, leder av bondelaget og medlem av en rekke utvalg. I tillegg er han svært opptatt av å ta vare på både egne og andres barn, og engasjerer seg dypt i barnas framtid.

NAVN: Per-Asbjørn Andvik
ALDER: 42 år
BOSTEDSKOMMUNE: Re
SIVIL STATUS: Gift
BARN: Tre barn fra 4 til 12 år.
STILLING: Leder av Vestfold Bondelag, bonde og regnskapsfører.
LIKER Å LESE: Tidsskrifter som Fjell og Vidde og Forsvarets Forum, leser akkurat nå en bok av Edvard Hoem.

LIKER Å HØRE PÅ: Kul, norsk rockemusikk av typen Postgirobygget. Korpsmusikk, spiller selv tromme. Liker klassisk musikk, men er skeptisk til samtidsmusikk og da særlig samtidsjazz. Heller ikke noen tilhenger av rytmen i blues.

MEST BEKYMRET FOR I NORGE I FRAMTIDA: For liten verdiskapning, at vi ikke evner å bruke hele landet.

MEST BEKYMRET FOR I VERDEN I FRAMTIDA: Krig og ufred som et resultat av en ugjevn fordeling av godene. Og at skillet mellom fattig og rik øker på grunn av globaliseringa.

NORDMENNS GODE SIDER: Nordmenn er sosiale. Vi er lite pripne på hvordan vi skal ha det når vi reiser ut av landet og er derfor populære gjester mange steder. Vi er også flinke til å få andre til å møtes, forhandle og finne løsninger.

NORDMENNS DÅRLIGE SIDER: Vi evner ikke helt til å jobbe for rettferdig fordeling. Vi greier heller ikke helt å se at det er viktigere å spre makta og demokratiet ut i landet i stedet for ut av landet.

NORGES ROLLE I VERDEN I FRAMTIDA: Uavhengig om vi skulle bli med i EU eller ikke, så vil vi være en aktiv deltaker i utformingen av livet i hele verden. Vi kommer til å fortsette med både fredsarbeid og bistand. Vi har så mye ressurser at det må vi kunne bruke på slikt arbeid.

NORGE MONARKI ELLER REPUBLIKK OM 20 ÅR: Synes Norge bør forbli et monarki. Det er en fordel å slippe krangelen rundt valget av en president hvert fjerde år. Det er også ofte en politisk rollekonflikt mellom statsminister og president, for eksempel på utenlandsbesøk. Det problemet har man ikke med en kongefamilie.

KJENNETEGNER NORGE OM 100 ÅR: Vi kommer til bli et turistland, med besøkende fra hele verden. Norge er et hyggelig og mangfoldig land med en fascinerende natur. Tror også vi kommer til å være i førersetet på teknologi.

ET GODT FORBILDE I VERDEN: Med den posisjon vi har i dag, så tror jeg vi klarer å fortsette å være det i lang tid framover.

Begrunnelse fra forslagstiller

Per-Asbjørn Andvik har et allsidig samfunnsengasjement. I tillegg til at han nå er leder i Vestfold Bondelag er han engasjert i idrett som trener for barnehåndball.

Dessuten er han med i "veterankorps". Han har svært mye energi, er svært aktiv og veldig utadvendt. Det er heller ikke dumt å ha en person fra landbruket med i skyggeregjeringen, siden det blir viktig hvilket landbruk vi får framover om vi fortsatt skal ha et vakkert land med velstelte landskap og bygninger.

Dernest mener jeg alle land har ansvar for å produsere mat for å brødfø egen befolkning.

Hvilke betingelser vi gir landbruket, vil kunne avgjøre hvilken samfunn vi former framover med virkning for helse, hjem og familie. Påstanden virker vid og stor, men "alt henger i hop med alt" som tidligere statsminister Gro sa.

Det dreier seg om i hvilken grad en vil styre samfunnsutviklingen framover, eller ikke .....



Bakgrunn: Hverdagshelter og alkiser (29.04.2005)
Siste saker:

 
30 SISTE P1-REGJERINGA
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no