Hopp til innhold

NRKs dramaproduksjon i fare

NRKs dramaavdeling kan bli lagt ned. Det er ett av forslagene til et utvalg som har sett nærmere på NRKs økonomi.

Fra serien "Himmelblå" som kommer på NRK1 høsten 2008

Suksesserien 'Himmelblå' er en av mange produksjoner som i framtida kan lages av eksterne produksjonsselskap hvis utvalgets innstilling går gjennom i direktørmøtet i NRK.

Foto: Helge Semb / NRK

NRKs dramaavdeling kan bli lagt ned, og all produksjon satt ut på anbud til eksterne produksjonsselskap.

Det er ett av forslagene til et internt utvalg som har sett på hvordan NRK skal disponere pengene sine i framtida.

100 millioner kroner

NRKs dramaavdeling lager i dag serier som «Himmelblå» og «Harry & Charles».

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas vil ikke overfor nrk.no kommentere enkeltdeler av rapporten, men understreker at dette ikke er snakk om direkte budsjettkutt, men omprioriteringer av 100 millioner budsjettkroner.

– I dag er NRKs økonomi bundet opp i faste utgifter. I en raskt utviklende medievirkelighet må man ha større fleksibilitet i økonomien, og det vil vi få ved å frigi disse millionene, sier han.

  • Hans-Tore Bjerkaas i Dagsnytt 18 om utvalgets rapport:

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Millionunderskudd

NRK gikk i 2009 i underskudd med 28,5 millioner kroner. Allmennkringkasteren fikk ikke i statsbudsjettet gjennom sitt ønske om økning i tv-lisensen på 80 kroner, men måtte nøye seg med halvparten.

Økninga på 40 kroner vil ikke kompensere for vanlig pris- og lønnsvekst. Utvalget har hatt som mandat å finne et handlingsrom på hundre millioner kroner.

– Ved å frigi disse millionene vil vi ha mulighet til å bruke penger på kort varsel, istedet for å måtte bestemme sendeskjema ett år i forveien, sier Bjerkaas, og legger til at han selv ikke har noen kampsaker når det gjelder hva som skal prioriteres bort.

Avgjørelse i desember

Rapporten med navnet «Morgendagens mediehus» kommer med en rekke andre forslag til nedleggelser og endringer i NRK (se faktaboks).

Leder i NRKJ, NRKs fagforening, Hege-Iren Frantzen, understreker at dette bare er forslag til tiltak, og at hun vil lese rapporten grundigere før hun kan uttale seg i detalj.

– Nå skal vi ha en god intern prosess og snakke med våre medlemmer og ha flere kontaktpunkt med ledelsen, så får vi se hva som skjer framover, sier hun.

NRKs ledelse skal ta stilling til utvalgets innstillinger under direktørmøtet 6. desember.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober