Hopp til innhold

Her er nordmenns hemmeligheter

Her kan du lese nordmenns innerste hemmeligheter. Og dessuten betro din egen anonymt, om du føler for det.

Cathrine Finstad og Elise Østby

Cathrine Finstad og Elise Østby

Foto: Kjetil Haugen

Har du en hemmelighet? En ting som bare du vet, og som ville få deg til å bli ør, sprut rød, eller muligens besvime om andre fikk vite noe om?

Du er ikke alene. I boka «Norske hemmeligheter» kan du lese nordmenns innerste hemmeligheter, hver av dem illustrert som et eget kunstverk i collageteknikk.

Nettsted for hemmeligheter

Hemmelighetene har forfatterne bak boka fått tak i gjennom nettstedet Norske hemmeligheter . For hit sender nordmenn sine hemmeligheter hver dag. Det handler mye om skjulte følelser, og ønsket om å si ting man bare ikke kan si.

– På et tidspunkt, etter en nettartikkel som ble skrevet om oss, tikket det inn en hemmelighet i sekundet. Det var veldig inspirerende, sier illustratør og forfatter, Cathrine Finstad.

Det er noe fasinerende med hemmeligheter. Noe man vil og ikke vil fortelle, men gjerne vil lese om. Ideen til nettstedet kommer fra en kunstbok Cathrine Finstad kjøpte i USA, og som var så spennende at hun bestemte seg for å lage sin egen vri for å få tak i norske hemmeligheter.

Les mer om hvor de hentet inspirasjon: Verdens mest leste hemmeligheter

Fra «Norske hemmeligheter»

Mellom to permer kan du fråtse i norske hemmeligheter. Om du er nysgjerrig.

– Så langt har vi fått inn rundt 15.000 hemmeligheter, de kommer tikkende inn hver dag.

– Er det noen som har vært så sprøtt at det ikke kan presenteres?

– Det har ikke kommet inn noen ting vi har reagert negativt på. Vi ser på dette med helt åpent sinn, og vi driver ingen sensur. Dette skal være et åpent forum der alle kan få dele sine hemmeligheter.

Stedsavhengige hemmeligheter

Finstad avslører at hun selv har fått et mer åpent sinn etter å ha jobbet med alle disse hemmelighetene.

– Selvfølgelig! Det er så mye rart folk skjuler, og så mye rart man kan tenke rundt det å holde noe hemmelig. I en betroelse forteller innsenderen at hun ikke tør bestille en svart kaffe om en svart person står bak disken. Det var en tanke jeg aldri hadde tenkt før, mens en venninne av meg fra en annen kant av landet, kjente det igjen. Kanskje er hemmeligheter også litt stedsavhengige?

Terapi

Samlivsekspert Frode Thuen

Frode Thuen

Foto: NRK

Finstad tror sidene kan fungere som terapi for de som lenge har båret på en hemmelighet. Etter å ha betrodd seg anonymt føler flere seg lettet.

– Det er mange som forteller hva de tenker på, men også at de ikke har noen de kan fortelle det til. En skrev og fortalte at hun så hemmeligheten sin på nett, og følte seg sett.

Finstad og medforfatter Elise Østby har ledd mye i arbeidet med denne boka.

– Det er stadig noe som overrasker oss. Det ser ut til å være et utømmelig univers av hemmeligheter. Det blir aldri tomt. Heldigvis.

– Alle har en hemmelighet

Psykolog Frode Thuen tror alle har en hemmelighet, og mener at det er helt greit.

– Jeg tror ikke alder har noen betydning. Og jeg tror at noen hemmeligheter skal man ha. Man trenger ikke fortelle alt til alle, hemmeligheter er en del av tilværelsen, det skal være sånn. Det er mange grunner til at vi har hemmeligheter.

Han mener det er når hemmeligheten blir stor, tung og vond, det er viktig at man deler den med andre.

– Hemmeligheter som er vonde å bære, kan redusere livskvaliteten. Da er det viktig å dele det med noen som kan ivareta, håndtere og muligens hjelpe deg videre, sier han.

– Tror du en slik side og bok kan ha en terapeutisk kvalitet?

– Man kan ikke utelukke at å utlevere seg anonymt kan være et først skritt mot å få hjelp. Men, man skal være forsiktig med å tilegne bøker og nettsteder alt for stor betydning. Dette er nok et uttrykk for Facebook-kulturen, en del av vår tid og kultur, og folks behov for å dele av seg med andre. Det trenger ikke ha større betydning enn som så, mener Thuen.

Tøm deg her

Om du skulle ha behov for å betro noen din hemmelighet, har du muligheten her: Norske hemmeligheter

På disse sidene kan du også betro deg anonymt, om du skulle kjenne behovet:

Eller du kan tømme deg her, om du tør:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters