Hopp til innhold

992 000 fikk med seg dramatisk start på «Ingen grenser»

Nesten én million fikk med seg den dramatiske starten på villmarksturen for Birgit Røkkum Skarstein (22) og de andre deltakerne i «Ingen grenser 2». Ekspedisjonslegen måtte tilkalles flere ganger i starten av turen.

Birgit Røkkum Skarstein besvimer i "Ingen grenser"

Birgit Røkkum Skarstein blir tatt hånd om av legen i «Ingen grenser» etter å ha besvimt av utmattelse.

Foto: NRK

I «Ingen grenser» tar Lars Monsen med seg elleve mennesker med forskjellige funksjonshemminger ut på en villmarkstur de sent vil glemme.

Allerede på ekspedisjonens første dag startet hardkjøret som hele 992 000 seere fikk med seg søndag kveld.

Droppet detaljene

Liv Tone Lind tas hånd om av legen i Ingen Grenser

Liv Tone Lind må sy etter et stygt fall i første episode av 'Ingen grenser'.

Foto: NRK

Det ble en spesielt dramatisk start på serien for tre av deltakerne. I den første episoden slo en av deltagerne seg kraftig i hodet og måtte sy, mens to andre besvimte av utmattelse og dehydrering.

– Mamma gikk med hjertet i halsen i de 30 dagene vi var borte, forteller Birgit Røkkum Skarstein, som er en av de tre som får seg en skikkelig støkk i løpet av første episode.

– Hun visste ikke noe om hvordan det gikk underveis, og jeg har ikke sagt så mye, så jeg bør kanskje forberede henne på første episode, så hun ikke får sjokk, sa Skarstein til NRK før sesongpremieren.

TV-bildene som viser Skarstein gå i bakken kan virke ganske dramatiske, selv om 22-åringen forsikrer om at hun kom seg raskt igjen etter å ha fått i seg litt næring.

Tåler mye juling

Flere av årets deltakere forteller at turen ble tøffere enn ventet.

– Jeg trente et par ganger i uka før vi la ut på tur, men jeg fikk kjørt meg skikkelig likevel, forteller Kennet Birkenes til NRK.no.

– Det er fascinerende hva kroppen tåler av juling.

Han lærte fort at det var viktig å få i seg mat og drikke jevnlig.

– Den største utfordringen for min del var det fysiske. Det var vanskelig å fylle på kreftene, og å få tid til å ta seg inn, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Deltakerne i Ingen Grenser 2

Deltakerne i «Ingen grenser 2».

Foto: Mastiff TV/NRK

Monsen: – aldri redd

Sjefen selv, villmarksmannen Lars Monsen, avviser at han var redd under turen, tross all dramatikken i første episode.

– Jeg tenker ikke sånn. Slike ting tenker jeg gjennom under forberedelsene til turen, da fokuserer man på hvordan man kan minimalisere farer.

Monsen forteller at hans fokus heller er å holde gjengen i godt humør når det begynner å skorte på energi og overskudd.

– Min rolle er å være motivator og å holde humøret oppe. Dette er toppmotiverte folk, men av og til går man ned i kjelleren, og da gjelder det å klare å ta frem det beste i seg. Det er naturlig å tvile, og kan være vanskelig å holde seg mentalt oppe. Da gjelder det å ikke slippe til seg negative tanker.

Jukset med fiskelykken

For til tross for en strabasiøs ferd, er deltakerne klare på det var verdt alt slitet.

– Det er klart at man hadde lyst til å gi opp mange ganger, forteller Einar Angelsen.

– Morgenene var verst, når det regnet, man lå i våte klær, og Lars kom og banket på teltduken for å hente oss til en ny tolvtimers gåtur. Men samtidig, når det var varmt og fint vær, så var det å være på tur det beste man kunne tenke seg.

Tromsøværingen var selv en av humørsprederne i gjengen. Einar fikk blant annet hele gjengen til å gapskratte da han fortalte sannheten om hvordan han hadde klart å fange en harr på starten av turen.

Se video her:

Video Einars fiskehistorie

Einars fiskehistorie

«Ingen grenser» ser du på NRK1, søndager klokken 20:35 eller i Nett-TV.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober