Hopp til innhold

Svensk Ingen grenser-deltager døde

Få uker før den svenske serien skulle sendes på SVT, døde deltageren Madelene Lundgren (26) i en rideulykke. Nå sendes «Mot alla odds» som planlagt på TV.

Mot alla odds

Madelene Lundgren (innfelt) omkom kun to uker før «Mot alla odds» skulle sendes på SVT.

Foto: SVT

Madelene Lundgren i Mot alla odds

Madelene Lundgren på vei gjennom ørkenen i serien «Mot alla odds».

Foto: SVT

Den svenske versjonen av NRK-serien «Ingen grenser» skulle egentlig hatt premiere i november.

To uker før premieredatoen kom imidlertid sjokkbeskjeden om at en av deltagerne, 26 år gamle Madelene Lundgren, hadde omkommet i en rideulykke. SVT ble enige med Lundgrens familie om å utsette TV-serien til en stund etter begravelsen, men at «Mot alla odds» likevel kunne sendes i sin opprinnelige form på et senere tidspunkt.

Les også: Dramatisk start på den norske villmarksturen

Nett-TV: Se «Ingen grenser» her

1,1 millioner seere

– Midt i sorgen etter Madelene føles det godt å tenke på at ett av mange bevis på hennes usedvanlige styrke og vilje, var nettopp deltagelsen i «Mot alla odds». Vi vet at hun var glad og stolt over sine prestasjoner, og derfor ønsker vi at serien skal sendes, uttalte familien i en pressemelding.

Også de andre deltagerne ønsket at serien skulle vises som et siste minne over den blide 26-åringen.

– Hun var virkelig verdens vakreste menneske. Dyp og varm, alt på samme gang. Madelene var virkelig inspirerende, og jeg har lært svært mye av henne som jeg tar med meg videre, sier ekspedisjonsvenninnen Anna Sköld til Aftonbladet.

Tirsdag kveld sendte derfor SVT første episode av serien, og 1,1 millioner svensker samlet seg foran TV-apparatene for å få med seg premieren.

Les også: Kari får støtte etter mobbehistorie

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltagerne i Mot alla odds

Deltagerne i «Mot alla odds», den svenske versjonen av «Ingen grenser».

Foto: SVT

Afrika på tvers

Som i norske «Ingen grenser» består «Mot alla odds» av deltagere med forskjellige funksjonshemminger. Ekspedisjonsleder er storviltjegeren Natasha Illum Berg. Men der de norske deltagerne i år skal ta seg gjennom Femundsmarka og over til Snøhetta sammen med Lars Monsen, er svenskenes utfordring å ta seg over Afrika på tvers.

1500 kilometer gjennom ørkener og jungler, fra Victoriafallene i Zambia til Skjelettkysten i Namibia, skal forseres med og uten proteser og rullestoler.

TV-serien har imidlertid skapt debatt på grunn av sitt konsept. Flere svensker har uttalt at «Mot alla odds» er «et freak show», og mener at SVT kun har laget programmet for å fylle opp «funksjonshemmetkvoten» sin og øke seertallene.

Les også: Tok lederoppdraget fra Monsen

«Freak show»-debatt

Blant de som tar til motmæle, er blant annet den funksjonshemmede politikeren David Lega. Han påpeker at programmet handler om hva man velger å gjøre med sin funksjonshemming, og ikke bare at man har et handicap.

– Å være imot «Mot alla odds» blir nesten det samme som å være imot Paralympics, som jo også er et arrangement kun for funksjonshemmede. Mener kritikerne at Paralympics også er et freak show? Spør politikeren i sitt leserinnlegg.

Lars Monsen og Aleksander Øverland Berg

Aleksander fra første sesong av «Ingen grenser» reagerte på freak show-uttalelsen som kom den gang.

Foto: Geir Evensen / NRK

Også i Norge fikk vi en «freak show»-debatt under første sesong av «Ingen grenser» i 2010. Den gang var det en høyskoleprofessor som gikk ut og mente at deltagerne både ble stigmatisert og segregert i programmet.

Det fikk flere av deltagerne til å rase, blant annet CP-rammede Aleksander Øverland Berg.

– Det er helt på grensen til støtende. Det han i realiteten sier er at vi er freaks, sa en opprørt Aleksander til NRK.no.

Les også: «Ingen grenser»-deltakere raser mot freakshow-uttalelse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Deltakerne i Ingen grenser 2

Årets deltagere i «Ingen grenser» skal ta seg fra svenskegrensen, gjennom Femundsmarka og opp på Snøhetta.

Foto: Håvard Jenssen / Mastiff

Bestiger Snøhetta

Deltager Geir Arne Hageland hadde også en helt annen oppfatning av programmet enn professoren.

– Det jeg synes er hensikten med serien er å vise at det går an å tøye grensene sine, og da blir det litt defensivt å si det er et freak show. Dette skal jo synliggjøre mestring. Det viktige er å tøye egne grenser, uttalte han.

Den andre sesongen av «Ingen grenser» går for tiden på NRK1 hver søndag. Denne gangen skal ti deltagere ta seg opp på toppen av Snøhetta, Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen.

Også i år er serien svært populær blant publikum, med over én million seere i snitt på de tre episodene som hittil er vist.

Nett-TV: Se tidligere sendte episoder av «Ingen grenser» her

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.