Hopp til innhold

«Lambda» til verdens viktigste festival for kunst og arkitektur

«Lambda» er lagt i skuffen. Nå er Herreros Arquitectos og Munch-museets prosjekt plukket ut til å delta i Veneziabiennalen, verdens viktigste festival for kunst og arkitektur.

"Lambda"

«Lambda» slik Juan Herreros har tenkt seg det.

«Lambda» eksisterer bare på tegnebrettet. Før jul i fjor forkastet et flertall i bystyret i Oslo forslaget til nytt Munch-museum.

Dette til tross for at det hadde vunnet den prestisjefylte arkitektkonkurransen. 31 stemte mot «Lambda». 28 stemte for bygget, tegnet av den spanske arkitekten Juan Herreros. «Lambda» manglet to stemmer, og ble lagt i skuffen.

Nå har juryen for Veneziabiennalen funnet prosjektet verdig til å delta på verdens viktigste festival for kunst og arkitektur. Først og fremst fordi Herreros' arkitektur blir til i dialog med brukerne.

Juan Herreros er en av nåtidens mest interessante arkitekter. «Lambda» er et eksempel på at hver bidragsyter teller likt. I prosjektet er det rundt 50 spesialister, de fleste nordmenn. Organisasjonskartet beviser at dagens arkitektur og design ikke kan unnfanges uten deltagelse fra et bredt spekter av talenter.

Kurator David Chipperfield, Veneziabiennalen

Frem fra skuffen

Ole Slyngstadli

Ole Slyngstadli

Foto: Scanpix/NTB

– Jeg vil gratulere arkitekten, og håper inderlig at «Lambda» nå blir hentet frem fra skuffen igjen. Det er brukt utrolig mye tid og penger på dette prosjektet, sier Ole Slyngstadli.

Han representerte Munch-museet og brukerinteressene i prosjektet frem til jul, da Oslo-politikerne skrinla «Lambda».

–Deltagelsen på Veneziabiennalen, er først og fremst en anerkjennelse til arkitekten. Men jeg synes det er på tide at dette prosjektet får noen flere sterke forkjempere. Det er et veldig fint bygg, der kunsten og publikum er satt i høysetet, sier Slyngstadli.

På vei til Venezia

Juan Herreros

Den spanske arkitekten Juan Herreros.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Juan Herreros er på vei til Venezia og biennalen som åpner 29. august. Han har derfor ikke vært tilgjengelig for kommentarer. Men han sier dette gjennom sin agent Mar Calpena i Culture Communication Consultancy:

– Dette prosjektet er det mest representative for visjonen om at arkitektur skapes gjennom dialog. Det ville ikke eksistert uten deltagelsen fra et team bestående av lokale eksperter, sier Juan Herreros.

Herreros Arquitectos vil stille ut sitt arbeid sammen med arkitekter som Norman Foster, Zaha Hadid, Herzog&dMeuron, Jean Nouvel og Álvaro Siza.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober