Hopp til innhold

Åsleik Engmark er død

Komiker, skuespiller og regissør Åsleik Engmark er død. Han ble 51 år gammel.

"Knerten gifter seg"

Åsleik Engmark gikk bort i en alder av 51.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Det bekrefter Engmarks produksjonsselskap Feelgood Scene:

– Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skriver produsent Karina Aase i pressemeldingen.

Hun omtaler Engmark som er stor komier og scenepersonlighet.

– Det var med stor sorg vi mottok budskapet, vi har mistet en stor komiker, scenepersonlighet og en kjær kollega. Han vil bli dypt savnet, og våre tanker går til hans nærmeste familie i denne tunge tiden.

Engmark etterlater seg samboer og tre barn.

Åsleik Engmark og Gørild Mauseth

Åsleik Engmark og Gørild Mauseth i «Beat for beat».

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Engmark står bak flere rollefigurer og sceniske opptredener, og høsten 2009 debuterte han som filmregissør med spillefilmen «Knerten». Filmen ble den mest sette filmen med premiere dette året, og ble tatt ut til det offisielle barnefilmprogrammet på filmfestivalen i Berlin.

Severin Suveren

I 1989 ble Engmark kjent for rollefiguren Severin Suveren i NRKs programserie om fjellvettreglene.

Engmark har dubbet flere tegnefilmer og har blant annet stemmen til Timon i «Løvenes Konge» og Woody i Toy Story-filmene.

Fra 1988 til 1999 var han fast ansatt på Det Norske Teatret.

Åsleik Engmark og Nadya Khamitskaya

Åsleik Engmark vant «Skal vi danse» i 2010.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Stå opp-prisen

Engmark ble i 2001 tildelt Stå opp-prisen, som er stand up-sjangerens egen bransjepris.

I juryens begrunnelse sto det da at «kombinert med sin bitende satiriske og hyperenergiske stil har Engmark blitt en av Norges mest populære stand-up-komikere».

I 2016 hadde Engmark regi på en oppsetning av La Boheme, i Bjørvika i Levanger.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober