Hopp til innhold

Kreativ leirskole for låtskrivere

– Man trenger ikke å drikke rødvin og se på månen for å skrive bra sanger, sier Arne Hovda i Songwriters Circle. I dag jobber gjerne fem stykker på en låt, og kontakten knyttes ofte på låtskrivecamper - et blomstrende fenomen i Norge.

Joachim Haukaas, Carina Dahl og Thomas Felberg.

Joachim Harestad Haukaas, Carina Dahl og Thomas Felberg på den kreativ leirskolen Songfarm hvor de håper på å skrive den helt store hiten.

Hilde Wahl

Hilde Wahl er med på å arrangere Songfarm - en ukes kreativ leirskole for proffe låtskrivere og artister.

Foto: Mari Haugen
Kylie Minogue

Musikkforlaget Waterfall arrangerte låtskrivercamper allerede på 90-tallet, og leverte låter, blant annet til Kylie Minogue.

Foto: William Baker
Leiv Aspén

Leiv Aspén er prosjektleder for «Song:Expo» i Trondheim.

Foto: Ane Aspén

Mange norske låtskrivere reiser til LA, London og Stockholm hvor de håper på inspirasjon til å skrive den helt store hiten, og aller helst å få en internasjonal stjerne på kroken.

Mange møtes også på det som er et blomstrende fenomen i Norge; «leirskoler», eller «songcamps» for låtskrivere.

Det finnes forskjellige typer camper, men felles for alle er at de tilbyr inspirerende omgivelser hvor låtskrivere opparbeider seg et profesjonelt internasjonalt kontaktnett. Noe som, ifølge bransjekjennere NRK har snakket med er helt essensielt om man skal jobbe som låtskriver i dag.

Kreativ leirskole

I fem år har «Bisi Music» og musikkforlaget «daWorks Music publishing» arrangert songcampen «Songfarm» – en ukes «kreativ leirskole» for proffe låtskrivere og artister. Hver sommer samles spesielt utvalgte på øya Saltø mellom Sverige og Finland i en uke. I idylliske omgivelser skal de forhåpentligvis vri av seg låter som når hitlistene også utenfor Norges grenser.

– Folka som deltar er så proffe at de kommer opp med ferdige låter hver kveld. Det er utrolig gøy, sier Hilde Wahl som er arrangør, låtskriver og daglig leder i plateselskapet Bisi Music til NRK.

Håper på den store hiten

Bildet av jenta med gitaren som tryller frem hitlåter i fleng alene på jenterommet er i ferd med å forsvinne. I dag samarbeider de aller fleste låtskrivere og produsenter tett om låtskrivinga.

– Vi får en «pitch sheet», eller et oppgaveark fra forskjellige plateselskaper. Her står det gjerne hvilke låter de vil ha og hvilke artister som skal fremføre dem. Når oppgaven er utlevert løper alle til hvert sitt studio og arbeidet er i gang. Jeg tror vi har hatt med fire låter i MGP, sier Wahl.

De er ute etter en hit, og det forsøker vi å lage.

Hilde Wahl

Låtskrivere som A1, Sirkus Eliassen, Silya, Hanne Sørvåg, Lene Malin og Lise Karlsnes har deltatt på «Songfarm».

– Folk har skjønt at de ikke trenger å sitte alene å gjøre alt selv. Jeg har inntrykk av at det har eksplodert med norske låtskrivere i det internasjonale markedet de siste årene. Stargate har bidratt til selvtillit, sier Hilde Wahl til NRK.

Verdens største låtskrivercamp

I juni samles også 100 låtskrivere fra hele verden midt i Norge for å snekre sammen gode låter for et internasjonalt publikum. I regi av «Song: Expo» i Trondheim har mange norske låtskrivere møtt plateselskaper og publishere fra hele verden.

– Denne songcampen er den største i verden. Neste år blir det 14 dager med 130 låtskrivere. I tillegg kommer bransjen med sine publishere, sier prosjektleder Leiv Aspén til NRK.

«Song:Expo»i Trondheim

Deltakere på låtskrivercampen «Song:Expo»i Trondheim, juni 2013.

Norske låtskrivercamper

Songwriters Circle

Stavanger

Skriver fritt.

Waterfall Music Publishing

Oslo, London, LA

Startet på slutten av 90-tallet.

Whiteroom/Tooth feary

Asker

Leter etter lyden. 1. gang i januar 2014.

Song:Expo

Trondheim

Tredje gang i juni.

Song Farm

Saltø

Tredje gang i juni.

«Norges låtskriverhovedstad»

«Song:Expo» startet opp for tre år siden, og med «Dsign» på eiersiden har de nytt godt av produsentkvartettens studioer i Trondheim, samt internasjonale kontaktnett. I tillegg til campen om sommeren, arrangeres årlig flere regionale camper for å stimulere låtskrivermiljøet i Midt-Norge.

– I utlandet er det helt vanlig at opp til 5–6 stykker samarbeider på en låt. Det gjør vi også på songcamper.

*Kommer senere*

Mariann Thomassen har vært på låtskrivercamp i Trondheim.

Foto: Bjørn Christiansen

Ifølge Aspén er campen en lokal smeltedigel for internasjonal musikkbransje, og har gjort Trondheim til Norges låtskriverhovedstad.

Møter verdenskjente låtskrivere

Joakim Harestad Haukaas, som nettopp har skrevet en låt på Britney Spears siste album, har deltatt på flere songcamper det siste året.

– «Songfarm 2013» var en fin opplevelse og en veldig gøy og sosial camp hvor det ble laget mange kule låter og etablert nye vennskap, sier han til NRK.

Anine Stang

Anine Stang har deltatt på låtskrivercamp.

Han forteller at der Songfarm var morsom, har «Song:expo» ført til større ting i ettertid, og omtaler campen som en «elitecamp» som har en haug med proffe studiolokaler til disposisjon.

– På denne campen har man fasiliteter til å mer eller mindre ferdigstille produksjonene, sier han.

Prøver å holde campene små

Musikkforlaget «Waterfall» var først ute med låtskrivercamper i Norge. Allerede på slutten 90-tallet inviterte de utenlandske låtskrivere og artister til Norge for å jobbe i team med sine egne.

– Vi signerte flere låtskrivere og hadde tidlig en co-produksjonsavtale med Universal i England. Vi hadde låter både med Kylie Minogue og «S Club 7» i tillegg til en masse låter plassert hos flere internasjonale artister allerede da. Noen av dem er med oss ennå, sier Kai Robøle i Waterfall Music AS.

Joakim Harestad Haukaas
Foto: Privat

Han forteller at låtskrivercampene nå er satt mer i system, og at Waterfall flere år på rad har hatt fire camper i året; to i Oslo, en i LA og en i London.

– Vi prøver å holde campene våre små. Fem team med maks tre personer i hver er den størrelsen vi synes er fornuftig, gjennomførbart og praktisk. Da kan vi gå rundt, lytte og følge deltagerne opp på en ordentlig måte.

– Poenget er ikke å skrive hits

Han sier at campene skal være koselig, inspirerende og praktiske. Her spiser de alle måltider sammen, og det mingles for fullt også når man ikke jobber.

Teitur på Bergenfest 2005

Teitur har besøkt «Songwriters Circle».

Foto: Hagen, Per Ole / Per Ole Hagen, NRK.

Det er kommet veldig mye fruktbart samarbeid ut av de campene vi har holdt. I tillegg er det en veldig bra måte å vise frem våre egne låtskrivere på.

Kai Robøle, Waterfall Music

– Poenget med å ha songcamper er ikke å skrive hits. Det er en bonus om vi får det til, men i all hovedsak er låtskrivercamper en fruktbar måte å finne langsiktige samarbeidspartnere på.

– Alle våre låtskrivere har siden i august jobbet mer eller mindre kontinuerlig med å å skrive låter sammen med noen de har truffet på en camp.

Skriver fritt i Stavanger

Også i Stavanger avholdes «leirskole for låtskrivere». Til «Songwriters Circle» har både Chris Barron, Hanne Sørvaag, Simone Larsen, Christian Ingebrigtsen og Tina Dico, som er en av Danmarks største artister, kommet for å kvesse penn og rytmesans.

– Jeg bodd selv i, og skrevet låter i USA. Der ble jeg kastet inn i co-writing hvor jeg satt med fremmede og skrev. Da jeg kom tilbake hadde jeg lyst til å fortsette i Norge, men her fantes ikke noe kultur for det, sier arrangør Arne Hovda.

I forbindelse med at Stavanger var Europeisk kulturhovedstad i 2008 fantes det en del midler for kulturelle aktiviteter. Hovda søkte, og startet opp sin første songcamp, «Songwriters Circle».

Det er mye større sjanser for å få til å jobbe bra over nettet om man først har møtt hverandre og jobbet sammen på en camp.

Kai Robøle, Waterfall Music

– Stort sett er det 12 deltakere som får skrive helt fritt. Vi har vært mest i Stavanger, men har også noen avstikkere til New York og Færøyene.

Flere plateutgivelser

Arne Hovda

Arne Hovda arrangerer «Songwriters Circle» i Stavanger. Ideen tok han med seg da han selv bodde i USA og ble kastet inn i co-writing med fremmede.

Han forteller at han setter sammen grupper og prøver å matche det slik at det gjerne er en veteran på tekst og melodi, samt en artist og gjerne en lokal norsk artist med litt mindre erfaring på samme gruppe. «Songwriters Circle» har resultert i flere plateutgivelser, ikke bare i Norge.

– Vi var nr. 1 i Belgia i sommer med Ozark Henry. Unni Wilhelmsen har utgitt sanger skrevet her hos oss, og Teitur, som er en dansk/færøysk artist har også hentet inspirasjon hos oss.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober