Hopp til innhold

Første poet til å vinne Brageprisen siden 2003

Ruth Lillegraven vant Brageprisen for beste skjønnlitteratur som den første poeten siden 2003. I år fikk dessuten en tegneserie prisen for andre gang i Brages historie.

Ruth Lillegraven om å ha vunnet Brageprisen 2013 i klassen skjønnlitteratur, for diktsamlingen «Urd».

SE VIDEO: Ruth Lillegraven vant Brageprisen 2013, i kategorien skjønnlitteratur for diktsamlingen «Urd». Tirsdag kveld var hun gjest i NRK-programmet «Aktuelt»

Ruth Lillegraven

Ruth Lillegraven vant Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Hele tre av fire nominerte i kategorien skjønnlitteratur var poeter, og det var Ruth Lillegraven som her vant prisen for diktsamlingen «Urd». Hun ble med det første poet til å vinne Brageprisen siden 2003, da Inger Elisabeth Hansen vant med diktboken «Trask».

Juryen mener Lillegraven med stor teknisk dyktighet har lyktes i å inkorporere sitt lyriske jeg i en vev av skjønn litteratur og levde liv i en gripende helhet.

– Det eneste ordet jeg kommer på nå er ojojoj, som barna mine pleier å si, utbrøt den glade vinneren, før hun la til:

– Tusen takk også til Statens kunstnerstipend, som har gitt meg viktig tidlig rom til å skrive ferdig boken. Takk også til juryen. Jeg har vært veldig stolt over å være nominert sammen med tre så flotte bøker, og nå er jeg enda mer stolt. Tusen takk, sa Lillegraven i sin takketale.

Til NRK.no forteller hun at prisen er en kjempestor inspirasjon til videre arbeid. Lillegraven håper også at den gjør det lettere å nå frem til publikum.

– Hva gjør du videre nå som forfatter?

Marta Norheim

Marta Norheim synes «Urd» er en vakker bok.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Jeg skal skrive videre. Jeg har begynt på en ny diktsamling, så jeg må fullføre den. Jeg kan si så mye som at den fortsetter å være i den sjangeren som «Urd» er i – altså episk og fortellende. Den handler om et kvinneliv den også, men jeg tror ikke jeg skal si så mye mer enn det ennå, sier Lillegraven med et lurt smil om munnen.

Litteraturkritiker i NRK, Marta Norheim, holdt i forkant en knapp på at Øyvind Rimbereid skulle stikke av med seieren for «Orgelsjøen».

– Jeg trodde Rimbereid skulle vinne, men jeg synes Lillegraven har skrevet en veldig klok og vakker bok. Det er absolutt en bok som fortjente å vinne prisen, sier Norheim til NRK.no.

Vinnere av Brageprisen 2013 er følgende:

  • Ruth Lillegraven i kategorien skjønnlitteratur for diktsamlingen «Urd»
  • Brynjulf Jung Tjønn i kategorien barne- og ungdomsbøker for romanen «Så vakker du er»
  • Steffen Kverneland i kategorien sakprosa for «Munch»
  • Yann de Caprona i kategorien åpen klasse: faktabøker for voksne med «Norsk etymologisk ordbok»
  • Folkebiblioteket fikk årets hederspris

(Saken fortsetter etter videoen)

Prisutdeling til vinnerne av Brageprisen 2013: Ruth Lillegraven, Steffen Kverneland, Brynjulf Jung Tjønn, samt Folkebiblioteket representert ved Rita Mundal og Yann de Caprona.

SE VIDEO: Se utdrag fra utdelingen av Brageprisen 2013, med vinnerne (f.v.) Ruth Lillegraven, Steffen Kverneland, Brynjulf Jung Tjønn, Rita Mundal (på vegne av Folkebiblioteket) og Yann de Caprona.

Ordbok og tegneserie

Det er første gang Brageprisen deles ut til en ordbok («Norsk etymologisk ordbok») og andre gang prisen gå til en tegneserie-bok («Munch»). Gjennom Brageprisens 21 år lange historie, er det kun Inga Sætres « Fallteknikk » fra 2011, som har fått den gjeve utmerkelsen.

  • Les mer om Brageprisen i høyrespalten

Årets pris ble delt ut av kulturminister Thorhild Widvey i Dansens Hus i Oslo.

Skuespiller Birgitte Larsen ga publikummerne en smakebit fra alle kveldens nominerte bøker før vinneren i de ulike kategoriene ble annonsert.

(Saken fortsetter etter bildet)

Birgitte Larsen leser fra de nominerte bøkene i kategorien barne- og ungdomsbøker, Brageprisen

Birgitte Larsen leste høyt fra de nominerte bøkene i kategorien barne- og ungdomsbøker.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Barne- og ungdomsbøker

Vinneren i kategorien ble Brynjulf Jung Tjønn med romanen «Så vakker du er».

Juryen mener Tjønn har skrevet en bevegende og håpefull fortelling om en ung gutt som mobiliserer krefter til å håndtere livet.

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Tjønn sa i sin takketale at prisen betyr utrolig mye for ham.

– Jeg må takke mamma og pappa som ga meg en datamaskin da jeg var liten – takk til min kone, barna og forlaget Cappelen Damm. En smal liten forfatter som meg føler meg velkommen der, sa han, og satte seg med prisen i fanget ved siden av kona.

Prisvinneren hadde så vidt fått pusten tilbake når NRK.no møtte ham etter utdelingen.

– Jeg er helt overrasket. Det er stort. Det er en så lang prosess frem, og det skal så mye til. Dette er helt uventet og helt utrolig, sier Tjønn.

Nå skal han fortsette å skrive barne- og ungdomsbøker, som ifølge ham er mer krevende enn å skrive for voksne.

– Det er fordi jeg må tenke mye mer mens jeg skriver, altså prøve å leve meg inn i da jeg var på den alderen. Når jeg skriver for voksne, slipper jeg å ta hensyn til noe som helst egentlig. Nå er jeg veldig inspirert til å fortsette med å skrive for unge, sier Tjønn.

Åpen klasse: Faktabøker for voksne

Yann de Caprona

Yann de Caprona vant Brageprisen i kategorien åpen klasse: Faktabøker for voksne.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Yann de Caprona trakk det lengste strået i kategorien åpen klasse: Faktabøker for voksne med «Norsk etymologisk ordbok».

Juryen mener boka fra første setning i forordet utstråler en ekstraordinær lidenskap for språkhistorie kombinert med stor formidlingsglede. De mener det er en faktabok vi ikke visste vi ventet på, men som vi knapt kan klare oss uten.

– Det var nokså uventet, men slett ikke ubehagelig. Jeg vil først takke forlaget som har trodd på prosjektet fra starten, og spesielt redaktøren min som har lest boken flere ganger. Jeg vil også takke slektninger, venner og kolleger som har fulgt meg på denne lange reisen. Som utlending vil jeg si at norsk er et flott språk, sa Caprona i sin takketale.

Sakprosa

Vinneren av kategorien sakprosa ble Steffen Kverneland med boken «Munch».

Juryen mener Kverneland med sans for kunstneriske eksperimenter og overraskende montasjeteknikker skildrer Munchs forhold til kunstnerkolleger, forfattere, kritikere og kvinner i en bok som er en svir å lese.

Steffen Kverneland

Steffen Kverneland vant Brageprisen i kategorien sakprosa.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

– Jeg vil takke juryen for at de i det hele tatt har vurdert å nominere en tegneserie i tungvektsklassen sakprosa. Tusen takk til min kone som har vært hovedkonsulent, Lars Fiske som har vært en inspirasjon, og forlaget som har gitt meg full kunstnerisk frihet. Jeg vil også rette en stor takk til Lasse Jakobsen ved Munch-museet og også museet, sa Kverneland da han mottok Bragestatuetten.

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim forteller at det var god stemning i salen da Kverneland vant.

– Jeg vet ikke om at en tegneserie har vunnet i kategorien sakprosa tidligere. Dette er et helt spesielt prosjekt, og det var skikkelig moro at han vant, sier hun til NRK.no.

Årets hederspris

Hedersprisen tildeles til en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. I år gikk prisen til Folkebiblioteket.

Rita Mundal, biblioteksleder på Lom folkebibliotek

Rita Mundal mottok årets hederspris på vegne av Folkebiblioteket.

Foto: Hilde Bjørnskau/NRK

Juryen mener Folkebiblioteket er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere, som daglig samler tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning. Bibliotekleder på Lom folkebibliotek, Rita Mundal, tok imot prisen på vegne av alle vinnerne.

– Jeg ble så rørt av at «Urd» vant, så kom dette. Ordene du (kulturminister Thorhild Widvey, journ.anm.) sa om Folkebiblioteket går rett i hjertet på oss som jobber der. Takk til juryen, de vakre lånerne våre – vi setter stor pris på dere. Takk til forfatterne som skriver de fantastiske bøkene vi låner ut hver dag. Jeg er så stolt, og det er en stor ære å ta imot prisen på vegne av alle bibliotekene i hele landet, sa en rørt Mundal da hun mottok prisen.

Marta Norheim mener det nærmest var et politisk «statement» fra juryen å gi hedersprisen til Folkebiblioteket.

– Det var et vakkert skue å se kulturministeren dele ut prisen, for vi er vel alle litt usikre på hva den nye regjeringen vil by på av livsvilkår for norske folkebibliotek i tiden fremover, sier hun til NRK.no.

Engasjement på Twitter

Det var stort engasjement på Twitter, også fra folk som ikke var i salen. Ruth Lillegraven ble gratulert av kolleger i Samferdselsdepartementet.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

Bibliotekar Eileen Fredriksen synes det er moro at prisen i år blant annet gikk til en ordbok, en tegneserie og en diktsamling.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

Journalist Jens Kihl påpeker at halvparten av vinnerne har skrevet litteratur på nynorsk.

(Saken fortsetter etter tweeten)

Laster Twitter-innhold

De nominerte var:

Skjønnlitteratur for voksne

  • Orgelsjøen av Øyvind Rimbereid
  • Teori om det eneste av Nils Christian Moe-Repstad
  • Urd av Ruth Lillegraven
  • Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896 av Dag Solstad

Barne- og ungdomsbøker

  • Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn
  • Brune av Håkon Øvreås
  • Nattevakt av Synne Lea
  • Spranget av Heidi Sævareid

Sakprosa

  • Mysteriet mamma av Trude Lorentzen
  • Munch av Steffen Kvernland
  • Den svarte vikingen av Bergsveinn Birgisson
  • Trass alt. Det Norske Teatret 1913–2013 av Alfred Fidjestøl

Åpen klasse: Faktabøker for voksne

I kategorien åpen klasse er det i år faktabøker for voksne som er vurdert.

  • Skål av Ingvild Tennfjord
  • Norsk etymologisk ordbok av Yann de Caprona
  • Norske sjømannstatoveringer av Tor Ola Svennevig, Marit Sunnanå Aalrust og Elin Hansson
  • Høyblokken av Hugo Lauritz Jenssen
Brageprisen

De nominerte til Brageprisen 2013.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.