Hopp til innhold

Lett for unge å kjøpe paracetamol

Til tross for 18 års aldersgrense, selger mange legemidler med paracetamol til mindreårige. Det viser en stikkprøve NRK har gjort.

Enkelt for mindreårige å kjøpe paracetamol i butikk og apotek

SE VIDEO: I løpet av et par timer fikk jentene uten problemer kjøpt totalt 43 pakker Paracet. De yngste var (f.v.) Marlene (13), Mathilde (15), Johanne (15) og Sarah (13). Foto: Daniel Rørvik Danielsen/NRK. Redigering: Eivind Sandodden Kise/NRK

For å kjøpe legemidler i butikker, kiosker, bensinstasjoner og andre steder utenom apotek, må du være minst 18 år gammel.

Apotekene har derimot ingen aldersgrense for paracetamol-produkter, men skal til gjengjeld gi mindreårige kunder faglige råd og veiledning ettersom feil bruk kan gi helseproblemer.

Verken aldersgrense eller rådgivning ble fulgt opp av de fleste salgsstedene i en stikkprøve NRK Forbrukerinspektørene har gjort.

Vi sendte ut jenter på 17, 15 og 13 år til en rekke butikker og apotek i Oslo-området. Oppdraget var å kjøpe Paracet, det vanligste middelet med paracetamol.

Ingen spørsmål på apotekene

I de fleste butikkene fikk jentene kjøpt tabletter til tross for aldersgrensen. 13-åringene fikk riktignok nei hos seks av ni butikker. Men én butikk solgte til tross for at jentene ble avkrevd legitimasjon.

Heller ikke hos apotekene var det vanskelig å kjøpe Paracet, uten samtidig å få den påbudte veiledningen. Tablettene ble solgt uten spørsmål hos alle de 15 apotekene som ble oppsøkt.

"Like lett som å kjøpe tyggis". "Det var som å handle melk", lyder noen av tenåringenes kommentarer.

  • Se flere detaljer om stikkprøven i faktaboksen.

– Oppsiktsvekkende og beklagelig

Sigurd Hortemo

Sigurd Hortemo i Legemiddelverket understreker at legemidler i butikk skal være for voksne som kan vurdere bruken og egen helse på en trygg måte. Det er bakgrunnen for 18-årsgrensen.

Foto: Legemiddelverket

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket er overrasket over resultatene fra stikkprøven.

– Apotekforeningen har argumentert mot salg av paracetamol i butikk nettopp fordi kundene da ikke får råd med på veien. Hvis mindreårige har fått kjøpe paracetamol på apotek uten at de ansatte tok en samtale rundt bruken, så syns vi det er både oppsiktsvekkende og beklagelig, sier han til NRK.

Hortemo kaller resultatene nedslående. Legemiddelverket vil nå innskjerpe reglene overfor matvarekjeder og bensinstasjoner.

– De klarer så vidt vi vet å håndtere dette når det gjelder snus og tobakk. Det burde jo være lett å implementere en tilsvarende ordning for medikamenter, mener Hortemo.

– En skikkelig vekker

Jostein Soldal

Dette skal bli bedre, forsikrer Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Foto: Espen Solli / Apotekforeningen

– Dette er nedslående. Det er synd at de apotekansatte ikke har klart å by disse ungdommene på noe av den kunnskapen de faktisk har, sier Apotekforeningens kommunikasjonssjef Jostein Soldal til NRK.no.

Også han er overrasket over stikkprøven, og håper at resultatene ikke er representative for alle landets apotek.

– Undersøkelsen har vært en skikkelig vekker for bransjen. Alle apotekkjedene er nå i gang med å innskjerpe rutinene. Dette skal bli bedre, forsikrer Soldal.

– Aldersgrensen skal følges

Direktør Dagligvare VIRKE, Ingvild Størksen

– Når man har rett til å selge legemidler, må det gjøres innenfor rammene som gjelder, og det er en 18-års grense, sier Ingvill Størksen i Virke som nå vil ta opp dette med medlemmene sine.

Foto: Virke

Aldersgrensen skal følges, understreker direktør Ingvill Størksen i Virke som representerer store deler av dagligvarebransjen.

– Det bør ekspedienten vite, og det bør butikksjefen følge opp, sier hun til NRK.

Weifa, leverandøren av Paracet, skriver i en e-post til NRK at selskapet er bevisst på å gi så korrekt og forståelig informasjon som overhodet mulig.

«Vi henstiller til forbruker om alltid å lese nøye på pakningen og i pakningsvedlegget før bruk. Vi er klare på at uheldig eller feil bruk av reseptfrie smertestillende legemidler kan føre til alvorlige bivirkninger og i verste fall få fatale konsekvenser», skriver administrerende direktør Kathrine Gamborg Andreassen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)