Det er nå de hentes ned fra fjellet og ender opp i en plastpakke i de aller fleste norske dagligvareforretninger. Årets lam. Fårikål er en av de første rettene de fleste tenker på hvis de blir spurt etter typisk norsk mat. Men hva er fårikålkjøtt?
– Hos oss er det lammebog. Jo mer fett det er, jo saftigere blir det, synes vi, sier Marte Bauge Torland, som jobber hos slakteren Gabbas i Stavanger.
- LES OGSÅ: Fårikål er Norges nasjonalrett
En ikke altfor skremmende lang kniv skjærer av den ene skulderen – altså bogen – på dyreskrotten som henger i en krok i taket. Med en øvet bevegelse kutter hun brusken som ligger rundt beinet på akkurat riktig sted. Ingen sag er nødvendig før bogen skal deles i mindre, fårikålpasselige biter.
Litt av hvert i fårikålgrytene
Det er imidlertid ikke bare bog som blir norske søndagsmiddager i disse dager. Enkelte sverger til fårikålkjøtt utelukkende av lår.
Fra Nortura, som fra pakker med Gilde-logoen på fyller svært mange gryter, kan også andre deler av lammet, ribbesider og sadel, ende i fårikålkjøttet.
Artikkelen fortsetter under galleriet.
– Vi tar lår, ribbesider til pinnekjøtt og rygg til sadel og koteletter ut fra behov. Resten, altså nakke, forpart og bog, brukes til fårikål, sier informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen.
Ett lam i mange deler
Denne dagen har de fått åtte lam inn på lageret bak utsalgsdisken i slakterbutikken. Hvert av dyra veier i overkant av 20 kilo. Lammene skal deles opp og bli lammesvange til rullepølse eller lammerull, lammelår og fenalår, ribbe og pinnekjøtt, lammesadel og lammekoteletter, lammeskank, lammekarré – og selvfølgelig fårikålkjøtt.
Bitene legges i en stor metallbakke, før de flyttes til kjøkkenet og Simon Orre.
Han skal lage fårikål. Slakterbutikken selger også pålegg, lunsj, ferdig marinert kjøtt, overtidsmat og driver dessuten catering.
– Typisk norsk å koke kjøtt
– Når dette skal serveres i en bedrift, må det være fine kjøttstykker, sier Orre, som har mer kjøtt enn kål i catering-fårikålen.
Hjemme har han like mye av hver.
Artikkelen fortsetter under galleriet.
Hvorfor fårikålen er Norges nasjonalrett, tror han har med tilgangen på lammekjøtt å gjøre.
– Det er lett å få tak i. Mange er dessuten oppvokst med fårikål. Det er typisk norsk – og typisk norsk å koke kjøtt, sier han.
Ikke glad i lammekjøtt
Orre hører til gruppa som synes den er best dagen derpå – og også gruppa som suger ut margen fra beina.
Der er ikke Marte Bauge Torland.
– Veit du, jeg er ikke så glad i lammekjøtt sjøl, tilstår hun, etter å ha brukt mellom to og tre minutter på å dele opp det ene lammet.
– Men lammesteik kan jeg spise. Jeg stekte en for en stund siden. Den blei så saftig og god, så dette er godt kjøtt, sier hun.