Hopp til innhold

Hun parterer et lam på noen få minutter

For Marte Bauge Torland er det gjort på et øyeblikk å forvandle et helt lam på over 20 kilo til lammesteik, lammekoteletter og fårikålkjøtt.

Marte Bauge Torland hos slakteren Gabbas i Stavanger lager fårikålkjøtt av lammets bog, det vil si skulderen og forbeinet.

VIDEO: Marte Bauge Torland skjærer av lammebogen og deler den opp som fårikålkjøtt. – Jo mer fett det er, jo saftigere blir det, synes vi.

Lammekjøtt

De ulike delene lammet skjæres opp i.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Lammebog som skal bli fårikålkjøtt

Lammebog – lammets forbein. Hos slakteren i Stavanger er det dette som blir fårikål.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Det er nå de hentes ned fra fjellet og ender opp i en plastpakke i de aller fleste norske dagligvareforretninger. Årets lam. Fårikål er en av de første rettene de fleste tenker på hvis de blir spurt etter typisk norsk mat. Men hva er fårikålkjøtt?

– Hos oss er det lammebog. Jo mer fett det er, jo saftigere blir det, synes vi, sier Marte Bauge Torland, som jobber hos slakteren Gabbas i Stavanger.

En ikke altfor skremmende lang kniv skjærer av den ene skulderen – altså bogen – på dyreskrotten som henger i en krok i taket. Med en øvet bevegelse kutter hun brusken som ligger rundt beinet på akkurat riktig sted. Ingen sag er nødvendig før bogen skal deles i mindre, fårikålpasselige biter.

Litt av hvert i fårikålgrytene

Det er imidlertid ikke bare bog som blir norske søndagsmiddager i disse dager. Enkelte sverger til fårikålkjøtt utelukkende av lår.

Fra Nortura, som fra pakker med Gilde-logoen på fyller svært mange gryter, kan også andre deler av lammet, ribbesider og sadel, ende i fårikålkjøttet.

Artikkelen fortsetter under galleriet.

Simon Orre lager fårikål

Simon Orre.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Marte Bauge Torland på Gabbas

Etter at alt er oppskåret, får fårikålkjøttet sin plass i kjøttdisken.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Vi tar lår, ribbesider til pinnekjøtt og rygg til sadel og koteletter ut fra behov. Resten, altså nakke, forpart og bog, brukes til fårikål, sier informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen.

Ett lam i mange deler

Denne dagen har de fått åtte lam inn på lageret bak utsalgsdisken i slakterbutikken. Hvert av dyra veier i overkant av 20 kilo. Lammene skal deles opp og bli lammesvange til rullepølse eller lammerull, lammelår og fenalår, ribbe og pinnekjøtt, lammesadel og lammekoteletter, lammeskank, lammekarré – og selvfølgelig fårikålkjøtt.

Bitene legges i en stor metallbakke, før de flyttes til kjøkkenet og Simon Orre.

Han skal lage fårikål. Slakterbutikken selger også pålegg, lunsj, ferdig marinert kjøtt, overtidsmat og driver dessuten catering.

– Typisk norsk å koke kjøtt

– Når dette skal serveres i en bedrift, må det være fine kjøttstykker, sier Orre, som har mer kjøtt enn kål i catering-fårikålen.

Hjemme har han like mye av hver.

Artikkelen fortsetter under galleriet.

Trine Tait på Gabbas

Trine Tait selger mye lammekjøtt i disse dager.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hvorfor fårikålen er Norges nasjonalrett, tror han har med tilgangen på lammekjøtt å gjøre.

– Det er lett å få tak i. Mange er dessuten oppvokst med fårikål. Det er typisk norsk – og typisk norsk å koke kjøtt, sier han.

Ikke glad i lammekjøtt

Orre hører til gruppa som synes den er best dagen derpå – og også gruppa som suger ut margen fra beina.

Der er ikke Marte Bauge Torland.

– Veit du, jeg er ikke så glad i lammekjøtt sjøl, tilstår hun, etter å ha brukt mellom to og tre minutter på å dele opp det ene lammet.

– Men lammesteik kan jeg spise. Jeg stekte en for en stund siden. Den blei så saftig og god, så dette er godt kjøtt, sier hun.

Marte Bauge Torland hos gabbas i Stavanger viser hvordan hun deler et lam opp i ulike serveringsstykker.

VIDEO: Etter at bog og svange er skåret av og opp, blir lårene kutta av og skilt med kjøttsaga. Resten av kroppen deles i sadel og ribbe. Sadelen deles så i koteletter. På mellom to og tre minutter lammet skåret opp.