Hopp til innhold

Er Saltstraumen egentlig verdens sterkeste tidevannsstrøm?

– I turistbrosjyrer hevdes det at Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Det er nok å ta vel kraftig i, skriver forfatter Bjørn Gjevik.

Verdens sterkeste malstrøm?

«The world’s strongest maelstrom» markedsføres Saltstraumen som overfor turister. Men er den egentlig det?

Foto: Skjermdump fra Visitbodo.com

Gjevik har viet kapittel 13 i sin bok «Flo og fjære langs kysten av Norge og Svalbard» til Saltstraumen utenfor Bodø i Nordland, som NRK sender direkte fra i 12 timer denne helgen.

Skjermdump fra Visitbodo.com

De som driver med turisme hevder at Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Men stemmer det?

Foto: Skjermdump fra Visitbodo.com

Wikipedia skriver at «Saltstraumen er et smalt sund med verdens sterkeste tidevannsstrøm», mens Store Norske Leksikon skriver at Saltstraumen er en av verdens sterkeste malstrømmer.

Så hva er riktig? Særlig turistnæringen er glad i å markedsføre Saltstraumen som verdens sterkeste. Et Google-søk på «Saltstraumen verdens sterkeste» gir 8670 treff.

– Jeg aner ikke hvor turistnæringa har dette fra. Det er klart at dette er en stor turistattraksjon, i verdensklasse vil jeg si. Men det er vanskelig å påstå at det er den sterkeste, sier forfatteren til NRK.

Også NRK har omtalt strømmen i tilsvarende ordelag. Men oseanograf Nils Melsom Kristensen ved Meteorologisk institutt støtter Gjevik, og er enig i det blir feil å konstatere at dette er den sterkeste.

– Det blir vel sånn at når du sier noe nok mange ganger, så blir det en sannhet. Det stemmer at dette er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer, men ikke den sterkeste. Det er flere andre sterke strømmer i verden også, sier Kristensen til NRK.

Enestående naturfenomen

I boka trekker Gjevik fram Corryvreckan på vestkysten av Skottland, Old Sow i staten Maine i USA, strømmen i Naruto-sundet nordøst på øya Shikoku i Japan, Nakwakto og Arran i strykene i British Columbia på vestkysten av Canada og Canal de Chacao mellom øya Chiloe og fastlandet i Chile.

Han påpeker samtidig at en kåring av den sterkeste ikke er så enkelt, uten at en på forhånd setter sammenlignbare mål som for eksempel middelstrømmen i det smaleste tverrsnittet i strømmen.

– En har uansett ordene i behold når en sier at Saltstraumen er blant de aller sterkeste og slik sett et enestående naturfenomen. Mange av de andre strømmene er vanskelig tilgjengelig. Det at Saltstraumen er så lett å komme til og observere, er noe som skiller Saltstraumen fra andre sterke malstrømmer rundt om i verden.

Interessant diskusjon

Reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen i Visit Bodø synes det er en interessant diskusjon, og påpeker i likhet med Gjevik at det må være vanskelig å foreta en offisiell kåring rundt hvilken malstrøm som er den sterkeste i verden.

– Det er tydeligvis uenigheter, og jeg skal overlate til ekspertene å debattere dette. Miljødirektoratet er en annen offisiell kilde som skriver at dette er å regne som verdens sterkeste. Vi forholder oss til at det, og mener vi har vårt på det tørre når vi sier at dette er verdens sterkeste tidevannsstrøm.

Ann-Kristin Rønning Nilsen

Reiselivssjef Ann-Kristin Rønning Nilsen i Visit Bodø synes diskusjonen er interessant.

Foto: Sigurd Steinum / NRK