Hopp til innhold

Høyreveteraner: Bør si ja til å møte Dalai Lama

Høyre-veteranene Georg Apenes og Ingvald Godal sier det er skammelig og feigt av regjeringspartiene å unngå Dalai Lama under Norgesbesøket. Også Kristin Clemet og Michael Tetzschner forsvarer møter.

Høyreveteraner og Dala Lama

Høyre-veteraner tar til orde for at regjeringen bør kunne møte Tibets åndelige leder Dalai Lama når han kommer til Oslo 25 år etter at han fikk Nobels fredspris.

Foto: Scanpix/NRK

Michael Tetzschner er foreløpig eneste Høyre-representant som har sagt ja til møte når tibetanernes åndelige leder kommer til Norge 7.–10. mai i år for å markere at det er 25 år siden han fikk fredsprisen.

Om et møte mellom Dalai Lama og norske myndigheter skulle forverre forholdet til Kina, så er det en konsekvens vi må være villige til å bære."

Kristin Clemet (H) om Norges forhold til Kina

Invitasjonen til å komme til Norge er det Det Norske Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som står bak.

Det er et privat besøk, men det er lagt opp til et uformelt møte med Stortingets Tibetgruppe i tillegg til en rekke foredrag, møte med Nobelkomiteen og åpne folkemøter.

Det offisielle Norge har vært taust, inntil stortingspresident Olemic Thommessen (H) denne uken sa nei takk og begrunnet det med at forholdet til Kina er viktigere.

Kina er sterkt kritisk til land som imot eksiltibetaneren, selv om besøkene har status privat. I mange tilfeller har Kina latt verbal kritikk få følge av straffetiltak.

UDs hodepine

Foreløpig har ingen andre fra regjeringspartiene sagt at de vil møte Dalai Lama. Utenriksministeren og statsministeren har hatt invitasjonene liggende i flere uker, men vil ikke svare ennå.

Etter det NRK kjenner til er dette blitt en vanskelig sak for regjeringen som ønsker å reparere det bunnfrosne forholdet til Kina.

Torsdag fikk stortingspresidenten hard kritikk av fire av opposisjonspartiene da han bekreftet at det var hensynet til Kina som gjorde at han ikke fant det «naturlig» å møte Dalai Lama nå.

Apenes: – Skammelig

Georg Apenes.

Georg Apenes

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Høyre-veteran Georg Apenes satt på Stortinget i over 20 år, før han ble direktør i Datatilsynet. Han reagerer sterkt på at stortingspresident Olemic Thommessens nei.

– Dette har med en anstendighetstradisjon å gjøre, sier Apenes.

Han viser til at tidligere stortingspresidenter og statsministre har tatt imot Dalai Lama.

Apenes mener det er ekstra ille når avslaget kommer fra en som har vært leder i Tibet-gruppen i Stortinget. Der gjorde Thommessen seg til talsmann for Tibets sak og kritiker av Kinas menneskerettighetsbrudd. Utenriksminister Børge Brende var også en forkjemper for Tibetsaken og tok imot Dalai Lama i Stortinget i 2000. Nå er han taus.

– Det er skammelig at stortingspresidenten ikke vil ta imot Dalai Lama. Han er en nobelprisvinner og en skikkelig mann som det er verdt å lytte til. Våre høyeste tillitsvalgte burde ta imot ham. Hvis Kinas president hadde kommet, med eller uten en handelsavtale i handa, hadde de trolig stått på linje, sier Apenes.

Tetzschner: Personlig forhold

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Foreløpig har bare Michael Tetzschner fra regjeringspartiet Høyre sagt at han vil møte Dalai Lama. (Se oversikt over hvem han skal møte i Norge i høyrespalten.)

Tetzschner møtte en tibetanske munken da han fikk fredsprisen i 1989. Som byrådsleder i Oslo var han vert for en lunsj i Rådhuset.

– Vi hadde en dyp og god samtale. Jeg oppfatter ham som en usedvanlig klok mann. Det ville være helt uforståelig om jeg ikke kunne ha personlig kontakt når anledningen til et nytt møte byr seg, sier Tetzschner. Han vil ikke kommentere hvem som skal, og ikke skal, møte Dalai Lama.

Godal: – Høster forakt

Ingvald Godal

Ingvald Godal

Foto: Stortinget

At Norge ikke skal ta imot ham fordi kineserne ikke liker det, er å «smyge» for et diktatur. Det er rett jo slett feigt,

Ingvald Godal (H) om Dalai Lama-besøket

Apenes får støtte av en annen Høyre-veteran, Ingvald Godal. Han var statssekretær og satt på Stortinget i 16 år.

Han peker på at Dalai Lama er en fredsprisvinner og leder for et okkupert land, og at han aldri har brukt vold eller vært knyttet til terror.

– At Norge ikke skal ta imot ham fordi kineserne ikke liker det, er å «smyge» for et diktatur. Det er rett jo slett feigt, sier Godal.

Han sier både statsminister og utenriksminister burde ta imot Dalai Lama.

– Jeg tror det virker helt mot sin hensikt. Å bøye seg for Kina vekker ikke respekt, det høster bare forakt, sier han.

Clemet: En kostnad vi bør ta

Kristin Clemet

Kristin Clemet

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Kristin Clemet møtte Dalai Lama da han fikk fredsprisen i 1989. Da var hun arbeidsminister i Jan P. Syses første regjering, og møtte fredsprisvinneren. Hun fikk inntrykk av ham som et veldig hyggelig og vennlig menneske.

Clemet sier at norske myndigheter bør kunne møte Dalai Lama når han kommer til Norge.

– Han er en tidligere fredsprisvinner, og han kan gi et verdifullt innsyn bl.a. i situasjonen i Tibet. Dalai Lama er ikke en politisk leder, men han har brukt store deler av livet sitt på menneskerettsarbeid, og det er derfor også interessant å høre hvordan han vurderer menneskerettighetenes stilling i verden.

– Om et møte mellom Dalai Lama og norske myndigheter skulle forverre forholdet til Kina, så er det en konsekvens vi må være villige til å bære.

Som leder i den liberale tankesmia Civita har hun hatt kontakt i ettertid. Civita har ham til et frokostmøte mens han er her, men programmet er for tett til at det var mulig denne gangen.

Hun påpeker at han ikke er ute etter å lage vanskeligheter, verken for norske myndigheter eller i forholdet til Kina.

– Dalai Lama ønsker også orden i forholdet til Kina, sier hun til NRK.no.

AKTUELT NÅ