Hopp til innhold

– Jordmordekningen har gått fra vondt til verre

I sommer er jordmormangelen en enda større utfordring enn tidligere år. Jordmorforeningen mener de begynner å merke manko på helsepersonell i Norge.

Kirsten Jørgensen er leder i Den Norske Jordmorforening

MANGE BARN, FÅ HENDER: Kirsten Jørgensen er leder i Den Norske Jordmorforening. Hun forteller at denne sommeren er ekstra utfordrende, fordi det i tillegg til fødeboom og ferie, også er vikarmangel.

Foto: Den Norske Jordmorforening

– Jeg er bekymret for at det ikke er nok jordmødre til våre kvinner i fremtiden og spesielt i Oslo med den befolkningsveksten vi står overfor. Vi ser allerede nå tendenser til at det ikke er nok jordmødre, sier leder i Jordmorforeningen og jordmor, Kirsten Jørgensen til NRK.

I snitt er jordmordekningen 0,7 prosent per kommune, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2013.

Les: Kapasiteten på føden er sprengt

Hun mener det er sløsing med ressurser at friske, gravide ender med å gå til fastlegen.

– Fastlegen har allerede et stort press på seg. Da er det bedre å bruke jordmorressurser. Det er etter min mening også en bedre løsning i et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Jørgensen.

I tillegg er jordmor en viktig støtte under svangerskapet, understreker hun.

– Jordmødre er jo spesialister på det normale svangerskap, fødsel og barseltid. Vi har ofte tid, og jeg opplever at kvinnene synes de får de svarene de trenger. De blir tryggere.

Men å få en time til svangerskapskontroll i Oslo er vanskelig, viser en ringerunde NRK tok til fem ulike helsestasjoner i hovedstaden.

Svensker og dansker blir i hjemlandet

Om sommeren topper det seg ofte, både på helsestasjoner og på fødeavdelingene. På grunn av barnehagefristen 1. september, ønsker mange å få barn om sommeren for å sikre seg barnehageplass.

– Inntrykket mitt er at det ikke gis vikarer ute i kommunehelsetjenesten når jordmødre har ferie. Jordmødrene gjør så godt de kan med å ta unna når de ikke har ferie, men jeg hører at kvinner ikke får time hos jordmor, og i hvert fall ikke på det tidspunktet de har behov for å komme, sier Jørgensen.

Og denne sommeren har det gått fra vondt til verre:

– Det har vært vanskelig i flere år, men i år har det blitt verre fordi det har vært vanskelig å skaffe vikarer. Vi opplever at dansker og svensker heller vil jobbe hjemme, enn her. Det virker som at det har snudd litt, at det nå er bedre med arbeidsplasser i Sverige og Danmark.

– Kommer ikke av seg selv

Men det kan også være at vi begynner å merke tendenser til at det er manko på helsepersonell i Norge, påpeker Jørgensen.

– Vi har en av verdens beste svangerskaps- og fødselsomsorg, men det kom ikke av seg selv. Det handler om at vi har en god kvalitet på det vi gjør, men vi må ha nok folk for å utøve den kvaliteten, sier hun.

Les også: Mottar 160 telefoner fra bekymrede gravide hver dag

Aldri før har så mye informasjon om hva man bør og ikke bør gjøre i svangerskapet vært tilgjengelig. Fødeavdelingen på Ullevål sykehus opplever stor pågang av blivende mødre som er urolige for å ha gjort noe feil.

Se TV-reportasjen om de mange henvendelsene Oslo universitetssykehus får hver dag fra bekymrede vordende mødre.

AKTUELT NÅ