Hopp til innhold

– De rødgrønne tok ikke saken alvorlig nok

Kari Hilde French mener at den rødgrønne regjeringen ikke tok saken til de to fengslede nordmennene i Kongo alvorlig nok. Nå håper hun at den nye regjeringen kan hjelpe sønnen.

Kari Hilde French mener den rødgrønne regjeringen ikke gjorde nok for å få Joshua French og Tjostolv Moland hjem til Norge.

SE VIDEO: Karil Hilde French mener at den nye regjeringen gjør mer for å hjelpe sønnen enn det den rødgrønne regjeringen gjorde.

– Av og til følte jeg at de ikke tok denne saken alvorlig nok. Her skulle man satse på toppnivå helt fra begynnelsen av, og ikke bare gitt konsulær bistand, sier Kari Hilde French, moren til dødsdømte Joshua French (31), til NRK.

Hun mener at den nye regjeringen gjør mer for å hjelpe sønnen enn det den rødgrønne regjeringen gjorde.

– Det er det ikke tvil om. De satser på en helt annen måte. Etter at Børge Brende overtok som utenriksminister har det absolutt skjedd noe. Han har sendt en av de beste diplomatene ned til Kongo, sier hun.

French ble denne uken tiltalt for drap på medfangen Tjostolv Moland (32). Moland ble funnet død på fengselscellen de to delte i Kinshasa. Norge har sendt toppdiplomaten Kai Eide til Kongo i håp om å få dødsdømte French hjem.

Støre: – Vi gjorde det vi kunne

Jonas Gahr Støre (Ap) er en av de tre utenriksministrene som har jobbet med «Kongo-saken».

Gahr Støre forteller at han, som forelder selv, forstår frustrasjonen til Kari Hilde French og at hun retter den mot norske myndigheter, men er uenig i kritikken på at de rødgrønne ikke tok «Kongo-saken» på alvor.

– Vi har hatt denne saken som en prioriteringssak. Denne saken har vært svært alvorlig, kompleks og vanskelig. Vi har brukt store ressurser for å gi Tjostolv Moland og Joshua French all mulig hjelp som situasjonen har krevd, sier den tidligere utenriksministeren til NRK.

– Men jeg vil i ettertid si at det er åpent for å diskutere om vi kunne gjort andre ting og på andre måter. Det må vi være ærlige og åpne for, men jeg føler med hånden på hjertet at vi gjorde det vi kunne. Jeg er helt trygg på at det også er tilfellet for den nåværende ledelsen, legger Støre til.

Jonas Gahr Støre sier de gjorde alt de kunne gjøre i Kongo-saken.

SE VIDEO: Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre sier den rødgrønne regjeringen brukte vesentlig mer ressurser på Kongo-saken enn de gjorde i andre saker.

Tiltalt French for drapet på Tjostolv Moland

Tjostolv Moland og Joshua French hadde sittet dødsdømte sammen for drap og spionasje i over fire år, da French tidlig om morgenen 18. august fant vennen død på badet rett utenfor cella de delte i Ndolo fengsel.

Det var tidligere denne uken det ble kjent at militæret i Kongo har tiltalt French for drapet på Tjostolv Moland. Ifølge tiltalen mener den militære påtalemyndigheten at French skal ha dopet ned Moland med sovemedisin og deretter kvalt ham.

NRK møtte Joshua French i Ndolo-fengslet i Kinshasa denne uken. Han sier at han håper det diplomatiske presset som nå legges på Kongo, kan føre til at han er tilbake i Norge neste år.

– Denne saken ble håndtert feil

Karil Hilde French har tatt saken i egne hender. Hun har jobbet i mange år for å få sønnen ut av fengsel i Kongo og har troen på at UDs spesialutsending kan skape en forskjell i saken.

Gjennom en kirke i Kongo fikk hun i sommer ordnet et personlig møte med Kongos statsminister Matata Ponyo. Hun sier at det skjedde før UD hadde møtt Ponyo. Hun fikk også snakket med Kongos riksadvokat og viseutenriksminister.

– Denne saken ble håndtert på feil måte helt fra begynnelsen. Det er problemet. Hadde vi hatt masser av penger i begynnelsen av denne saken, så hadde vi fått kjøpt ut Joshua og Tjostolv for lenge siden. Det er jeg ikke i tvil om, sier hun til NRK.

Fengsel i Kinshasa

SITTER BAK DISSE MURENE: NRK møtte torsdag Joshua French i fengselet i Kinshasa. Han er glad for støtten han nå får fra norsk UD.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

– Saken har utviklet seg underveis

– Stemmer det at Karil Hilde French hadde personlige møter med statsminister og riksadvokaten i Kongo før UD hadde det?

– Det kan ikke jeg gi en vurdering av. Jeg har hatt møter med den kongolesiske utenriksminister ved to anledninger og jeg har snakket med ham på telefon ved mange anledninger. Vi har hatt svært erfarne diplomater på besøk i Kongo, forteller Støre.

Han sier at den rødgrønne regjeringen fikk til viktige skritt i retning av at nordmennene kunne utleveres til Norge, men minner også om at saken har utviklet seg undeveis.

– Vi hadde det tragiske dødsfallet til Moland og denne alvorlige situasjonen rundt tiltalen mot French. Det må enhver utenriksminister og UD vurdere til enhver tid. Det krever litt ulike virkemidler i slike situasjoner. Men jeg er trygg på at alle de tre utenriksministrene, også den nåværende, har gitt saken prioritet og gjort det de kan under omstendighetene, sier han.

– Vanskelig å jobbe med myndighetene i Kongo

Støre forteller at vi ikke må glemme at dette har vært en svært alvorlig saken fra starten av, som førte til at de to ble arrestert og dømt.

– Det har også vært vanskelig å jobbe med myndighetene i Kongo. Dette er ikke som å jobbe med et europeisk naboland. Det er helt andre kulturer og rutiner, og krever helt andre tilnærminger for å føre fram. Vi har hatt utallige kontakter, dialoger, forsøk og inngrep som ikke har ført frem, men som kanskje kan føre frem når de blir satt i sammenheng, sier den tidligere utenriksministeren til NRK.

Han legger til at myndighetene bør fortsette å jobbe for at Joshua French kan komme hjem til Norge.

Spesialutsending Kai Eide sier at han hadde et godt møte med Joshua French i fengselet i Kinshasa i Kongo.

SE VIDEO: Spesialutsending Kai Eide sier at han hadde et godt møte med Joshua French i fengselet i Kinshasa.

Eide på nytt besøk i fengselet

Eide var lørdag formiddag på et nytt besøk i Ndolo-fengselet i Kinshasa for å besøke French. NTB har snakket med både Eide og French, men ingen av dem vil si noe særlig om forhandlingene som nå pågår med kongolesiske myndigheter.

French ber om forståelse for at han ikke kan kommentere prosessen før han vet hva som skjer med saken videre.

Eide sa fredag at han vil være tilbakeholden med å fortelle mediene hva slags strategi han har lagt opp i forhandlingene med kongolesiske myndigheter.

Det et derimot klart at han skal ha et tett program hvor han skal møte flere representanter for styresmaktene. Så langt har han beskrevet møtene med
myndighetene som gode og nyttige.

AKTUELT NÅ