Hopp til innhold

Én av fire unge sender nakenbilder: Hele skolen så Sebastian (19) naken

HAMMERFEST (NRK): Sebastian sendte et nakenbilde av seg selv på tull til en kamerat. Et halvt år senere hadde flere hundre sett det.

Sebastian Olsen

NAKEN: Sebastian Olsen ble mobbet i årevis. Det toppet seg da et nakenbilde av ham ble spredd i lokalmiljøet.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

«I ein tid der vi kan tørre å si, i en tid der vi kan tør å stole på folk. Det e en tid der alle menneska e lik. Det e en tid der alle skjønne ka det vil si å være sterk.»

Sebastian Olsen (19) sitter på studenthybelen sin i Hammerfest og rapper en av låtene han har produsert.

– Jeg kom til fylkesfinalen i Ungdommens kulturmønstring med den sangen. Den handler om mobbing og det å stå opp for seg selv. Det virket som om mange kjente seg igjen i teksten, forteller han til NRK.

Det er et kjent tema for Sebastian også. Det er bare ett år siden et nakenbilde av ham ble spredt ukontrollert i finnmarksbyen. Den gang stod han fram i Finnmark Dagblad og fortalte sin historie.

Sebastian sendte et nakenbilde av seg selv på tull til en kamerat. Et halvt år senere hadde flere hundre sett det.

En av fire sender bilde

Sebastian er ikke alene.

24 prosent av norske tenåringer har sendt et lettkledd eller nakenbilde til en annen person, viser en undersøkelse Norstat har utført for NRK blant 600 tenåringer. Blant de 81 19-åringene som deltok i undersøkelsen hadde 49 prosent sendt et slikt bilde til en annen.

I undersøkelsen svarer 10 prosent av tenåringene som hadde sendt nakenbilde av seg selv, at bildet er blitt delt med andre. Det kan likevel være flere.

Hetset for musikken

For Sebastian startet mobbingen da han flyttet til Hammerfest fra den lille bygda Kvalsund for å gå på videregående skole. Men møtet med en ny by og et miljø hvor det var vanskelig å passe inn, skapte problemer for unggutten.

Grafikk: Spredning av nakenbilder

GRAFIKK: Slik kan et bilde på avveie spres uten kontroll. (Klikk på bildet for større versjon).

Foto: Vidar Kvien / NRK

– Det var vanskelig å få seg nye venner. Jeg gikk mye alene og slet med å finne et sted der jeg passet inn.

Etter hvert begynte mobbingen. Noen eldre elever hadde funnet noen av låtene Sebastian hadde produsert med en kamerat på internett.

– De prøvde å bruke det mot meg og gjøre narr av meg, men jeg latet som om det ikke gjorde noe.

På sosiale medier haglet etter hvert skjellsordene mot Sebastian.

«Pizzatryne pedofile mobbeoffer jævelsatan», «Du ligne på rævholle tell ho mor!» og «Sug kuk og dø».

Han svarte mobberne, prøvde å late som om han ikke tok det til seg.

– Don't feed the trolls, sier Sebastian.

Men selv om han på utsiden fremstod uberørt, gjorde plagene seg utslag i selvskading og han isolerte seg på hybelen i Hammerfest.

– Det verste jeg har opplevd

Det toppet seg da det en dag viste seg at et nakenbilde av ham florerte blant elevene på skolen.

– Det var et bilde jeg hadde sendt til en kompis på kødd. Vi sendte mye dumme bilder til hverandre, og jeg hadde ikke tenkt så mye over det.

Laila Søndrol

SPRES RASKT: Ungdom har alltid kledd av seg, men nå spres bildene raskere, sier Laila Søndrol i Kripos.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men et knapt halvår senere fikk Sebastian beskjed fra sin daværende kjæreste at bildet var delt på en gruppechat på Facebook og spredd videre til hele skolen. Flere hundre elever skal ha sett bildet som aldri var ment å deles videre.

– Det er det verste jeg har opplevd. De truet med å skrive ut bildet og henge det på en tavle på skolen.

Sebastian ble anbefalt å anmelde saken til politiet. Politiet snakket med foreldrene til de som stod bak, og Sebastian fikk spørsmål om han ville ta det videre.

– Jeg valgte å ikke gjøre det. Jeg ønsket ikke å straffe dem, men målet var å vise dem at man kan bli straffet.

Kripos: – Bekymret

– Ungdom har alltid kledd av seg for hverandre og det vil alltid fortsette, sier Laila Søndrol i Kripos til NRK.

– Men nå har alle mobiltelefon i lomma og kan dokumentere det. Bilder spres med en helt annen hastighet enn bare for noen få år siden, og det gjør at man kan miste kontrollen over et som kanskje var tenkt til med en spesiell person.

Nakenbilder forum

BESTILLING: På ulike nettsider deles og etterspørres det intime bilder av norske ungdommer.

Foto: Skjermdump

Politiet kommer stadig over intime bilder av unge på ulike nettforum. Ifølge Søndrol er det ofte åpenbart at personene som er avbildet ikke har ønsket at bildene skulle spres.

På flere nettforum NRK har fått tilgang til legges bilder av jenter ut og brukerne etterlyser dristigere bilder og identifiserer de som er avbildet.

Blir presset for penger

Hans Marius Tessem

UTPRESSING: Hans Marius Tessem sier unge forteller at de blir presset for penger av folk som sitter på nakenbilder av dem.

Foto: Jan Tore Verstad

Sommeren 2014 fikk norske myndigheter nyss i at 100.000 bilder og filmer av norske og danske barn har lekket via en egen tjeneste for lagring av bilder som sendes gjennom Snapchat. I sommer dømmes en 21 år gammel norsk mann til 120 dager ubetinget fengsel for å ha lastet ned bildene og indirekte delt 36.000 bilder uten å tillatelse fra jentene som var avbildet.

En dom, mange andre saker kommer aldri til retten, ifølge nettslettetjenesten Slettmeg.no. Hvert år får de 500 henvendelser fra personer som ønsker hjelp til å slette bilder av seg på nett, halvparten gjelder sletting av nakenbilder.

– Mange opplever skam. De vet at de ikke skal sende et nakenbilde, men så gjør de det likevel på grunn av gruppepress eller fordi du stoler på den du deler med, sier Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

– Vi har eksempler på saker der de ikke tør å søke hjelp fordi de blir presset for penger. De tør ikke søke hjelp hverken fra politi eller foreldre. Når de ikke har mer penger igjen, kontakter de oss.

– Mye bør gjøres. Det har nærmest blitt greit å dele private bilder, og disse holdningene må vi gjøre noe med. Vi må fokusere på at de som deler disse bildene, det er de som gjør noe galt.

Fikk pris

For Sebastian kom redningen gjennom ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest. Han har blitt et fast ansikt i lokalene, og har etter hvert fått seg flere venner der.

Nå jobber han for å hjelpe andre unge som faller utenfor, og i år fikk han Ungdommens kulturpris for sitt arbeid.

Han står fram med sin historie i håp om at det kan hjelpe andre. Han kjenner flere som har flyttet fra byen og som fortsatt sliter med senskader etter mobbingen.

– Mye foregår under radaren, og derfor er det viktig å synliggjøre det. Dette er ikke bare noe man leser om, det skjer hele tiden.

– Det er viktig å finne en å snakke med om problemene. Hvis man sitter alene i egne tanker blir det veldig selvdestruktivt.

AKTUELT NÅ