Hopp til innhold

Nytt norsk nei til Vanunu

Mordechai Vanunu sendte i dag sin gamle asylsøknad til Norges statsminister, men fikk omgående avslag fra arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Også den rødgrønne regjeringen sier nei til Vanunu

Også den rødgrønne regjeringen sier nei til den israelske atomteknikeren Vanunu.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I en pressemelding skriver Hanssen at han ikke ser noen mulighet for å behandle en søknad om asyl fra Vanunu.

Spørsmålet om behandling av en eventuell asylsak forutsetter at søkeren befinner seg i Norge, skriver han.

Overføring som kvoteflyktning er heller ikke aktuelt all den tid Vanunu fortsatt ikke har anledning til å forlate Israel, mener han.

- Som Bondevik

Pressemeldingen viser hvordan den rødgrønne regjeringen vurderer Vanunu-saken på nøyaktig samme måte som Bondevik-regjeringen gjorde, mener kommunalpolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie.

SV-politikerne Bjørn Jacobsen og Aagot Valle har på sin side lagt vekt på at regjeringen til slutt i pressemeldingen skriver at Vanunu vil kunne få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge dersom han tilbys jobb for eksempel ved et norsk universitet.

- Må presse Israel

- Røyklegging, mener Bent Høie, og får langt på vei støtte fra Vanunus fremste talsmann i Norge, Fredrik Heffermehl.

- Israelere har ikke visumplikt til Norge. Det betyr at enhver israeler som får tilbud om jobb i Norge, også vil få arbeids- og oppholdstillatelse her, sier Heffermehl til bt.no.

Han mener det Vanunu nå har behov for, er at norske myndigheter legger press på Israel for at Vanunu skal få den menneskerett det er å kunne forlate Israel dersom han ønsker det.

Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu håpet en ny norsk regjering ville gi ham en ny sjanse.

Foto: RONEN ZVULUN / SCANPIX

Reiseforbud

Vanunu ble dømt til 18 års fengsel i 1986 for å ha røpet israelske atomhemmeligheter til den britiske avisen Sunday Times. Over elleve av årene han satt fengslet, ble tilbrakt i isolasjon.

Han ble løslatt i 2004 og ilagt reiseforbud og forbud mot å snakke med utlendinger. Da han likevel snakket med utenlandske journalister i 2006, ble han dømt til seks måneders fengsel, men unngikk soning mot å gjøre samfunnstjeneste.

AKTUELT NÅ