Hopp til innhold

Bare mindretallsstøtte til Borten Moe

Valgkomiteen i Senterpartiet er splittet. Etter det NRK får opplyst går flertallet inn for Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder, mens mindretallet ønsker at Ola Borten Moe skal fortsette.

Sp-nestlederne Ola Borten Moe (t.v.) og Trygve Slagsvold Vedum

SPENNING: Trygve Slagsvold Vedum, som i dag er andre nestleder, blir trolig Senterpartiets nye leder. Det er høyst usikkert om Ola Borten Moe fortsetter som første nestleder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den nye lederen i Senterpartiet heter etter alle solemerker Trygve Slagsvold Vedum.

Tvinnereim

POPULÆR: NRK erfarer at flertallet i valgkomiteen vil ha Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder. Mindretallet ønsker henne som andre nestleder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Men valgkomiteen har hatt en mye tøffere jobb når det kommer til hvem som skal sitte sammen med ham i ledelsen.

Ola Borten Moe ønsker å bli sittende som første nestleder, men han er svært omstridt internt i partiet.

Går mot kampvotering

Torsdag blir innstillingen fra valgkomiteen offentliggjort.

Etter det NRK får opplyst går flertallet i komiteen inn for Anne Beathe Tvinnereim, som i mange år har vært én av avtroppende leder Liv Signe Navarsetes nærmeste medarbeidere.

Det var avisen Nationen som var først ute med nyheten om at valgkomiteens flertall ønsker at sentralstyremedlemmet fra Akershus skal ta Ola Borten Moes plass i ledelsen.

Mindretallet i valgkomiteen går inn for at Ola Borten Moe skal fortsette, og det går mot en thriller-avstemning på landsmøtet den 7. april.

– Da blir det kampvotering, sier én av Ola Borten Moes sterkeste støttespillere og lederen i Sør-Trøndelag Senterparti, Jarle Martin Gundersen, til NRK.

Vil ha Tvinnereim uansett

Etter det NRK erfarer ønsker imidlertid mindretallet bak Ola Borten Moe at Tvinnereim skal blir andre nestleder i partiet.

Valgkomiteen er dermed tydelig på at Tvinnereim bør ha en plass i Senterpartiets ledelse uansett.

Tvinnereim og Borten Moe har vært i kampvotering før.

For 14 år siden kjempet de begge for ledervervet i Senterungdommen, og den gang danket Tvinnereim ut trønderen.

Nå er spørsmålet om hun er villig til å ta en «omkamp».

Etter det NRK forstår har valgkomiteen avsluttet sitt arbeid, men kandidatene de ønsker til ledervervene er ennå ikke spurt om de ønsker jobben. Dersom noen av dem sier nei, kan det bli endringer i kabalen.

Tvinnereim sier til Dagsavisen i dag at hun avventer et konkret spørsmål fra valgkomiteen før hun vil svare på spørsmål om saken.

Borten Moe: – Stiller som 1. nestleder

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Ola Borten Moe tirsdag, men ifølge Adresseavisen gjør sørtrønderen det klart at han stiller som første nestleder selv om flertallet i valgkomiteen ønsker noe annet.

Andre nestlederkandidater er stortingsrepresentant Kjersti Toppe, tidligere politisk rådgiver Sigrid Brattabø Handegard og stortingsrepresentant Janne Skjelmoe Nordås.

Nationen erfarer imidlertid at Toppe ikke ønsker å sitte i en partiledelse sammen med Borten Moe.

Senterpartiets valgkomité vil dermed ikke kunne plassere den profilerte stortingsrepresentanten fra Hordaland i en ledelse der nåværende nestleder Ola Borten Moe også sitter.

Splittet parti

Etter et nedslående stortingsvalg, en knusende internevaluering og flere runder med stridigheter og maktkamp, varslet Liv Signe Navarsete i januar at hun ville trekke seg som partileder på et ekstraordinært landsmøte til våren.

Senere ble det klart at også resten av sentralstyret stilte sine plasser til disposisjon.

Siden den gang har valgkomiteen hentet inn innspill fra samtlige fylkeslag, Senterkvinnene og Senterungdommen.

Ola Borten Moe får støtte fra fylker som Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal, Troms, Nordland, Finnmark og trøndelagsfylkene.

Tvinnereim ønskes som første nestleder av blant andre Sogn og Fjordane, Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud og Hordaland. Ifølge Nationen har hun også støtte fra Senterungdommen og Senterkvinnene.

Rogaland har ikke villet si offentlig hvem de går inn for, og ifølge fylkesleder Bjarne Undheim blir delegatene fra fylket fristilt på landsmøtet.

Terje Riis-Johansen

ORDKNAPP: Terje Riis-Johansen, fylkesordfører i Telemark, har ledet arbeidet med å finne fram til Senterpartiets nye ledelse.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Etter det NRK forstår vil også andre fylkeslag vurdere å fristille sine kandidater.

– God stemning i komiteen

Terje Riis-Johansen, som har ledet valgkomiteens arbeid, ønsker ikke å kommentere verken enkeltpersoner eller hva innstillingen fra valgkomiteen går ut på.

– Det skal vi legge fram på torsdag, sier han på telefon fra toget på vei hjem til Porsgrunn.

Etter det NRK får opplyst fra andre kilder har kandidatene til ledervervene vært inne til flere intervjuer. Riis Johansen vil ikke kommentere enkeltpersoner, men bedyrer at komiteen har jobbet godt sammen.

– Jeg er veldig fornøyd med valgkomiteens jobb, det har vært god stemning hele veien. Folk har vært løsningsorienterte, og tenker framover. Jeg synes det ser bra ut i forhold til Senterpartiets videre jobbing, også etter ledervalget.

AKTUELT NÅ