Hopp til innhold

Ap velger ny leder i sommer

FOLKETS HUS (NRK): Arbeiderpartiet innkaller til ekstraordinært landsmøte den 14. juni i år. Eneste sak til behandling er valg av ny partileder etter at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.

jens stoltenberg

VONDT: Jens Stoltenberg (Ap) på vei fra partikontoret til Folkets Hus i Oslo mandag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

  • Helga Pedersen avklarer: Vil ikke bli partileder
  • Martin Kolberg skal lede valgkomiteen
  • Stoltenberg blir sittende til ny leder er på plass.

Fredag ble det klart at Jens Stoltenberg tar over som ny generalsekretær i NATO fra 1. oktober.

Etter 13 år som Ap-leder er det snart slutt for Jens Stoltenberg. I dag har partiet bestemt hvordan de skal velge en ny leder.

Den 14. juni blir det holdt et ekstraordinært landsmøte, der kun ny leder blir valgt. Nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen er ikke på gjenvalg før det ordinære landsmøtet i 2015.

Under pressekonferansen mandag fikk Pedersen direkte spørsmål om hun ønsket å bli leder i partiet. Svaret var et klart og tydelig «nei».

– Jeg er valgt av landsmøtet til å være nestleder. Det er en rolle jeg trives veldig, veldig godt med. Det er også i den rollen jeg ønsker å fortsette, sier hun til NRK.

Glad for at ny leder blir valgt raskt

Dermed blir spenningen knyttet til hvem som skal ta over etter Stoltenberg om mulig enda mindre. Jonas Gahr Støre er allerede storfavoritt til å bli Arbeiderpartiets nye leder.

Krefter i Arbeiderpartiet i Nord-Norge har tidligere tatt til orde for at Pedersen burde ha fungert som Ap-leder fram til ny leder ble valgt på det ordinære landsmøtet neste år. Men Pedersen sier selv at hun er glad for at partiet nå har bestemt seg for å få på plass en ny leder allerede til sommeren.

– Jens skal tiltre som NATOs generalsekretær 1. oktober, og da mener jeg det er viktig for partiorganisasjonen at vi får avklart lederspørsmålet så raskt som mulig, så vi ikke har et uavklart lederspørsmål i et halvt år, sier Pedersen til NRK.

Trist stemning i Ap

Selv har ikke Pedersen tatt stilling til om hun ønsker gjenvalg som nestleder.

– Det må jeg komme tilbake til i 2015. Nå skal vi først få på plass en ny leder.

Tidligere partisekretær og stortingsrepresentant Martin Kolberg, som skal lede arbeidet med å finne Arbeiderpartiets nye leder, vedgår at det blir en vemodig prosess.

– Når man har vært sammen med folk siden 1979, vi satt i AUFs sentralstyre sammen da, så er det klart det føles spesielt, sier han til NRK.

Også Jens Stoltenberg er ærlig om at det blir trist og vanskelig å forlate norsk politikk og Arbeiderpartiet.

– Det er vondt, nesten litt sårt, sa Stoltenberg til NTB utenfor møterommet i partilokalene i Folketeaterbygningen på Youngstorget mandag morgen.

Han avviser samtidig at det blir et problem for ham å sitte som leder for Norges største opposisjonsparti fram til 14. juni, samtidig som han er påtroppende generalsekretær i NATO.

– Det tror jeg ikke blir noe problem. Det er helt normalt at partiledere som går av lanserer det noen uker før et landsmøte. Jeg er helt sikkert på at jeg kan delta i diskusjoner både om barnehager og reservasjonsrett og kommuneøkonomi uten at noen i NATO kommer til å bli usikre eller utrygge av den grunn, sier Stoltenberg til NRK.

Når det gjelder spørsmål knyttet direkte til NATO og sikkerhetspolitiske spørsmål er Stoltenberg imidlertid klar på at andre enn ham må uttale seg om Aps syn.

– Imponert av partiet

Stoltenberg sier at han er imponert over måten Arbeiderpartiet har håndtert spekulasjonene rundt jobben som generalsekretær i NATO.

– Usikkerheten som oppsto ble håndtert på en veldig ryddig måte. Ap har imponert meg som parti de siste ukene, sa han etter pressekonferansen mandag.

Han frykter derfor ikke en opprivende lederstrid i partiet nå som han må gå av.

– Nei, jeg gjør ikke det, fordi jeg føler at Arbeiderpartiet er et veldig samlet parti, som kan diskutere uten å bli uvenner.

Selv om lederspørsmålet nærmest virker opplest og vedtatt, ligger det an til et mer spennende nestledervalg neste år.

Pedersen har ikke bestemt seg for om hun tar gjenvalg. Samtidig kjemper krefter i Trøndelag og LO for at Giske skal inn i ledelsen. Hadia Tajik er også ønsket av mange.

Men dersom Støre blir partileder, må det vedtektsendringer til for at Giske kan ta følge.

Partiets regler er nemlig klare på at det må være kjønnsbalanse i ledelsen. Det har derfor kommet forslag fra trøndelagsbenken om å endre vedtektene slik at partiet får to nestledere i stedet for én.

Men heller ikke da er kravet om en 50-50 fordeling av menn og kvinner oppfylt.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell mener dette kan løses ved at lederen for kvinnenettverket, som i dag er Anniken Huitfeldt, trekkes inn i ledelsen.

– Det er viktig at vi tilpasser oss en eventuell ny situasjon. Som parti er vi kjent for å være omstillingsdyktige. Det bør vi være i dette spørsmålet også, sa sørtrønderen til Adresseavisen sist uke.

AKTUELT NÅ