Hopp til innhold

- Historisk vedtak

Stortinget vedtok i dag en ny, felles ekteskapslov som vil gjelde både heterofile og homofile par. Loven innebefatter endringer av ekteskapsloven, barneloven, adopsjonsloven og bioteknologiloven.

Demonstanter mot den nye ekteskapsloven utenfor Stortinget
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Loven innebærer at ekteskapslovgivningen blir kjønnsnøytral. Homofile par får mulighet til å adoptere og lesbiske gis rett til kunstig befruktning.

Nett-TV: Aps Gunn-karin Gjul orienterer om lovforslaget

Norge blir i dag det sjette landet som har en felles ekteskapslovgivning.

Les også: Stortinget utsatte voteringen

KrF og Frp håpet at flere stortingsrepresentanter ville trosse sitt eget parti og stemme lovforslaget. Det var kjent at det fantes motstandere mot deler eller hele loven i alle partier, bortsett fra SV.

- Historisk vedtak

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, var til stede på Stortinget under debatten og voteringen.

Magnus Takvam

Magnus Takvam.

Foto: Ole Kaland / NRK

- Det er et historisk vedtak, ingen tvil om det. Det er interessant å merke seg at det bare er KrF og Frp som er mot dette. Det betyr at alle partiene, også Høyre og Ap som var skeptiske til dette for bare noen få år siden, nå er for en felles ekteskapslov.

Det var to steile fronter som debatterte i stortinget i flere timer onsdag. Utenfor holdt ”Ja til ekteskapet” appeller ved flere talere som var mot en felles ekteskapslov.

Les også: - Farvel Høyre

Både motstanderne og forkjemperne brukte barnas rettigheter som årsak til deres syn i saken.

- Motstanderne av en ny felles ekteskapslov, Frp og KrF bygger argumentasjonen mot hele loven ut fra barnas rettigheter, ikke ut fra om det er riktig eller galt at homofile og lesbiske skal få gifte seg.

Anders Takvam

- Den andre siden mener at ved å ikke sidestille tradisjonelle ekteskap med ekteskap mellom homofile og lesbiske gjør at barna blir skadelidende fordi de blir ansett som mindreverdig i forhold til barn som kommer fra tradisjonelle familier.

Bjørg Tørresdal

Bjørg Tørresdal.

Barn og voksnes rettigheter

Motstanderne av loven forsøkte flere ganger å skape motsetninger mellom voksne og barns rettigheter. KrFs Bjørg Tørresdal forsøkte å få Kristin Halvorsen til å innrømme at dette handlet om voksnes ønsker og ikke barns behov, men Halvorsen sa seg ikke enig.

- Motstanderne ønsker å skape motsetninger mellom barn og voksnes rettigheter. Motstanderne mener at det å kjenne sitt biologiske opphav er en menneskerettighet og det vil barna ikke få ved assistert befruktning. Begge sider argumenterer for barnas rettigheter, men det er en verdikonflikt og en målkonflikt her som gjør det umulig å forene partene, sier Takvam.

Det er svært tydelig at særlig KrF og SV/Ap står steilt i mot hverandre i denne saken, og mange har også fått med seg at Jens Stoltenberg ønsker seg et samarbeid med KrF i fremtiden. Kan det bli vanskelig nå?

- Debatten har bekreftet at det er veldig stor avstand mellom KrF på den ene siden og SV og Ap på den andre siden i verdipolitikken. Og på den måten kan det bli et problem. Det kan bli vanskelig å samarbeide med KrF, som mange mener Stoltenberg er ute etter. Likevel, uansett samarbeidspartner for KrF etter valget, så må partiet akseptere flertallssynet. Så det er ikke en veldig tilspisset sak, sier Takvam.

Vunnet mye fram

Frp og KrF tok også opp lovutredningen flere ganger. De mente den hadde klare mangler og at forkjemperne ikke ønsket en ordentlig undersøkelse fordi man var redd for konklusjonen.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen.

- Jeg opplever at det er et argument som blir brukt politisk av de som er i mot dette. En ytterligere utredning ville ikke endret Frp og KrF sitt standpunkt i denne saken, tror Takvam.

Flere vil hevde at det fremdeles er rom for diskriminering i loven, i for eksempel kirke-spørsmålet, kirken har rett, men ikke plikt til å vie homofile og lesbiske i kirken, men Takvam tror likevel ikke at det kommer til å komme mange anklager.

- Jeg tror at de som har vært tilhengere av den nye loven har vunnet så mye fram at de er fornøyde, sier Takvam til NRK.

AKTUELT NÅ