Hopp til innhold

Stevnemøte under månens skygge

Ole Kjølseth (78) og Halldis Kjølseth (76) tok flyet over polhavet for å oppleve sin andre solformørkelse. Den første opplevde de på sitt første stevnemøte for 54 år siden.

Ole Kjølseth (78) og Halldis Kjølseth opplever sin andre solformørkelse
Foto: Ingrid Oppebøen / NRK

Etter 54 år opplevde Ole Kjølsethog Halldis Kjølseth nok en gang en total solformørkelse.

30 juni 1954 fant de tonen da månen dekket hele solskiva, og lagde natt – midt på dagen. Med utsikt fra Gaustadtoppen i Telemark opplevde de noe helt spesielt på sitt første stevnemøte.

- Det ble mørkt og nesten litt uhyggelig. Dødsstille. Etter et par minutter lyste hele dalen og fjellene opp igjen. Innmari gøy, sier Ole Kjølseth.

Ole Kjølseth (78) og Halldis Kjølseth (76)

Ole Kjølseth og Halldis Kjølseth

Foto: Ingrid Oppebøen / NRK

Med anstand på tur

Den, den gang 23 år gamle nyutdannende bygningsingeniøren ble oppmerksom på Halldis som jobbet som sekretær på Norsk Geoteknisk Institutt. Han beskriver henne som en nydelig pike som stilte i kort, grønt skjørt med rød overdel den ene dagen og motsatt den neste. De måtte bli kjent.

- Jeg møtte opp i dress, slips og hatt hos foreldrene hennes for å be henne med på telttur. Slett ingen enkel oppgave.

Med hvert sitt søsken som anstand fikk de til slutt lov til å ta turen til Telemark, og har vært sammen siden. Forlovet ble de på høsten, og gift 1. april 1955. Tre barn har det blitt.

- Er han ikke fantastisk kjekk, spør Halldis?

Fra sin vindusplass er de enige om at det var en flott opplevelse også denne gangen.

- Det var helt vanvittig. Et fantastisk lysspill. Det som var annerledes denne gangen var selv skyggen. Den for som en strek over Gausdalen. Her fra flyet kunne vi i dag se nyanser i grått og hvitt som vi ikke så den gangen.

Marek Kozubak

Marek Kozubak.

Foto: Ingrid Oppebøen / NRK

Mange entusiaster

Flere av de 77 passasjerene om bord på hadde opplevd solformørkelser før. Amerikaneren Marek Kozubak (31) kastet seg på første fly fra Boston da de fikk vite om flyturen over Svalbard, og angrer ikke.

- Man trenger ikke noen annen grunn enn at det er en total solformørkelse. 99 prosent er ikke bra nok. Den må være total. Det skjønner du når du har opplevd en.

Selv ble dette hans fjerde og lister opp reisemål som Egypt, Dødehavet og Aruba som tidligere destinasjoner.

Satser på en time

- Det er lett å bli hekta. Du kan nok kalle meg en solformørkelse – jeger. Totalt har jeg oppholdt meg 11 minutter i skyggen av månen til nå, og satser på en hel time.

Utsikten fra flyet gav passasjerene en over to minutters opplevelse av den totale formørkelsen. Himmelen ble mørk og planetene Merkur og Venus var lett og oppdage i nærheten av den tildekte sola. Solkoronaen, den ytre delen av solas atmosfære, viste seg som en rødglødende sirkel rundt månen.

Marek Kozubak
Foto: Ingrid Oppebøen / NRK

I 2015 blir det igjen mulig å se en total solformørkelse på Svalbard, men du trenger ikke vente lenger enn til 2009 for å få oppleve en som går gjennom om India og Kina.

AKTUELT NÅ