Hopp til innhold

Fengsel for heleri av ulovlig skutt rovdyr

En mann fra Hedmarken er dømt til 90 dagers fengsel for heleri av ulovlig skutt rovdyr.

Nedfryst jerv
Foto: Politiet

60 dager av straffen er gjort betinget.

Mannen lever av å stoppe ut dyr og i tre frysere hjemme hos mannen ble det funnet flere rovdyr som var skutt ulovlig. I fryserne fant politiet blant annet jerv, ulv og ørn.

Bevist at jervene var hans

Retten mener at det ikke er noen tvil om at mannen har gjort seg skyldig i forsettlig heleri når det gjelder jervene politiet fant i fryseren. Retten mener det er bevist at disse var hans siden han hadde hatt de veldig lenge og han husket ikke hvem han har fått jervene fra.

Retten har sagt det som formildende at saken har ligget ferdig etterforsket hos politiet i ett år før den endte i retten.

Aktor la ned påstand om at mannen måtte miste rettigheten til å stoppe ut dyr i to år, men det gikk ikke tingretten med på.

Fryser full av rovdyr.

Politibetjent Børre Nordsveen ved Stange lensmannskontgor med en fryser full av rovvilt.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Kan ikke ta bort levebrødet

Tingretten mener legger til grunn at mannen har passert 60 år og at han i mange år har drevet som preparant. «Tap av retten til å drive som preparant vil, slik retten ser det, kunne føre til at han står uten levebrød», heter det i dommen.

På den andre siden er retten klar på at mannen har misbrukt den tilliten han har hatt som autorisert preparant.

Retten velger likevel å ikke fradømme han retten til å stoppe ut dyr fordi de mener det vil ha en altfor stor innvirkning på hverdagen til hans.

Hedmarken-mannen må tåle inndragning av blant annet et jerveskinn, jerveskalle og en utstoppet kongeørn.