Hopp til innhold

Fikk 45 dager betinget fengsel etter å ha skutt bjørn

En mann ble dømt til 45 dagers betinget fengsel og fikk 10 000 kroner i bot etter å ha skadeskutt en bjørn i Mosjømarka i Løten, høsten 2010. Løtenmannen anker dommen.

Video Frykt for bjørn i Løten

Spor etter hannbjørnen som ble skadeskutt i Løten i 2010

Foto: Nyhetsspiller

Mannen i 30-årene mistet også retten til å utøve jakt og fangst i en periode på to år for overtredelse av naturmangfoldsloven.

Mannen erklærte seg ikke skyldig, og mente han skjøt i nødverge.

Søppel rotet ut av bjørn i Løten

Bjørnen romsterte i søppeldunker på jakt etter mat.

Foto: Frode Meskau

Høsten 2010 forsøkte mannen å drepe en hannbjørn ved å skyte to skudd med hagle mot den på kort avstand. Bjørnen ble skadeskutt og ble senere ikke funnet sier tiltalen.

Bjørnen som dukket opp i Løten på Hedmark skal til tider ha vært svært nærgående. Den skal blant annet ha forsøkt å slå inn en vegg på et sauefjøs. Mannen skal ha skutt mot bjørnen etter at den romsterte i søppeldunker på jakt etter mat.

Skutt sju måneder senere

Ifølge Statens naturoppsyn var det trolig denne bjørnen som ble skutt cirka sju måneder senere i Gausdal i Oppland.

Her dukket en bjørn opp sommeren 2011, og ble felt som skadebjørn i juni. Ved slakting av bjørnen ble det funnet 22 innkapslede hagl i skrotten. DNA-prøver viser at dette er den samme bjørnen som ble skadeskutt i Løten.

En vurdering av bevisene i saken gjorde at Hedmarken tingrett ikke kunne legge til grunn for at mannen fra Løten skjøt bjørnen i nødverge.

Flere saker fra Innlandet