Hopp til innhold

Skeptiske til Stalin-bilde

Menneskerettsforskjempere oppfordrer politikerne i Bergen om å være forsiktig med bruk av Stalin-portrett.

Bergen rådhus Stalin
Foto: Christian Kråkenes/fotomontasje / NRK

VIDEO: Se hva bergenserne mener

- Det var en sjokkartetopplevelse å se fotomontasjen av Stalin-portrettet, og jeg forstår godt at noen kan bli støtt av det, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

LES OGSÅ: Stalin til rådhuset

- Skjønner ikke budskapet

Arbeiderpartiet i Oslo satte i forrige uke foten ned for at gigantportrettet av Josef Stalin, tegnet av Pablo Picasso, skulle pryde Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo.

Men så kom Bergen Høyre og kulturbyråd Henning Warloe på banen, og nå ser det ut til at bildene havner på veggen til rådhuset.

John Peder Egenæs i Amnesty sier han ikke mistenker billedkunstner Lene Berg for å ønske å hylle Josef Stalin, men maner likevel til forsiktighet.

- Jeg er ingen kunstkritiker, og jeg forstår ikke hva dette skal formidle. Men man skal være veldig bevisst på hva man gjør når man bruker utseendet til en diktator, som har tatt livet av mange millioner mennesker, sier han.

Ønsker ikke å styre kunsten

Styreleder i Rafto-stiftelsen i Bergen, Arne Liljedahl Lynngård, sier han synes utstillingen er spennende, men innrømmer at han steilte da han så fotomontasjen.

- Når du ser at vi skal klistre opp en av tidenes største massemordere på demokratiets høyborg, så vekker det en reaksjon. Men Stalin ønsket å styre kunsten. Det gjør ikke vi, sier han.

Han håper prosjektet kan skape en debatt om ytringsfrihet og demokrati.

- Kulltegningen var Picassos måte å avkle Stalin på. Utstilt på denne måten vil det nok komme en del reaksjoner, men jeg håper det også kan bli en debatt om hva Stalin representerte.

Reagerer ikke på portrett

Den russiske ortodokse kirken opplevde store forfølgelser og ødeleggelser under Stalin regime. Kirkeleser i Kristi åpenbaringsmenighet i Bergen, Alexei Sioutine, er likevel langt fra negativ til at portrettet av mannen skal pryde rådhuset i Bergen.

- Jeg reagerer ikke nevneverdig på det. Jeg har sett slike portretter mange steder i Russland, sier han.

Sioutine sier han uttaler seg som privatperson, og ikke på vegne av den russiske ortodokse kirke. Men han sier at så lenge bildet ikke er en karikatur som representerer noe annet enn hva det viser, så har han ingen motforestillinger mot Stalin-portrettet.

- Stalin var en mann som gjorde noe riktig og noe galt. Slik er det med alle mennesker, men siden han var på toppen i samfunnet, så blir det mer tydelig, sier han.