Hopp til innhold

På gråten over ledelsens sjokk-kutt

Klubblederen var på gråten etter beskjeden om at Bergens Tidende må kutte opptil 80 årsverk. – Dette er rett og slett provoserende, sier han.

De ansatte i Bergens Tidende er frustrerte over krav om kutt mens avisen tjener penger. Klubbleder Arild Berg Karlsen var på gråten under møtet med kollegene.

SE VIDEO: Tung dag for ansatte i Bergens Tidende. I formiddag ble de informert om ledelsens store kuttplaner.

Lederen i BTs redaksjonsklubb, Arild Berg Karlsen, var sterkt preget etter fredagens allmøte i avisen, hvor ledelsen orienterte om at en firedel av arbeidsstokken i bedriften må kuttes i løpet av de neste fire årene.

På gråten sammen med kollegene

– Dette skjer samtidig som avisen tjener mer enn noen gang. Det er vanskelig å akseptere, var alt Karlsen rakk å si til NRK.no før allmøtet med alle BT-ansatte.

Da han tok et klubbmøte med kollegene om kuttene ble det for mye for klubblederen. Stemmen brast mens han fortalte hva han syns om ledelsens spareplaner.

– Bedriften skal reduseres med cirka 70 årsverk, for at eierne skal oppnå en driftsmargin på elleve prosent. Det er provoserende, rett og slett, sa en gråtkvalt Karlsen til kollegene.

Trine Eilertsen

TØFFE TIDER: Sjefredaktør Trine Eilertsen la frem sparetiltake på et allmøte fredag. (ARKIVFOTO)

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / Scanpix

– Kuttene vil merkes på produktet

På allmøtet som startet klokken ti fredag formiddag, kom Trine Eilertsen med en kuttliste som bekreftet det alle de ansatte fryktet. Avisen må spare opptil 150 millioner kroner .

– Dette kommer til å merkes på produktet når vi kommer litt ut i løypen, innrømmer sjefredaktør Trine Eilertsen.

Bakgrunnen er sviktende abonnement, løssalg og annonseinntekter. I august ble det klart at avisen må gjennomføre kutt på mellom 100 og 150 millioner kroner.

Kaller resultatmålet absurd

Gunnar Wiederstrøm

- ABSURD: BT-veteran Gunnar Wiederstrøm.

Foto: NRK
Arild Berg Karlsen

- PROVOSERENDE: Klubbleder Arild Berg Karlsen.

Foto: NRK

BT-eierne Schibsteds sine krav til hvor mye penger avisen skal tjene er vanskelig å forstå i det åpne kontorlandskapet i redaksjonen.

BT-veteran Gunnar Wiederstrøm er blant de ansatte som rister på hodet over vurderingene fra ledelsen - og føringene fra eierne.

– Jeg mener det er ganske absurd å skulle kreve en driftsmargin på alt fra elleve til 14 prosent, sier han til NRK etter at kuttbomben ble kjent.

– Dette forteller at de først og fremst er ute etter penger, og at børsen settes høyere enn katedralen, sier Arild Berg Karlsen.

Gir opp å dekke hele Vestlandet

I går ble det kjent at avisen vil legge ned lokalkontorene sine på Stord og i Førde . Sjefredaktøren legger ikke skjul på at det markerer slutten på en lang æra i avisens historie.

– Det vil bli feil å si at Bergens Tidende er Vestlandets storavis. Det blir ikke BT slik som den var. Det er vemodig å tenke på. Men jeg er trygg på at det er et rett valg, sier Eilertsen til NRK.no, og utdyper:

– Leserne flytter seg fra papir til digitale plattformer og inntektene flytter på seg og blir mindre. Dette er uunngåelig om vi om fem eller ti år skal kunne si at vi er et seriøst mediehus som lager skikkelig journalistikk, sier sjefredaktøren.

Bergens Tidende i Krinkelkroken

EN ÆRA ER OVER: BT-redaktør Trine Eilertsen innrømmer at tiden som 'Vestlandets storavis' er over.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Vil fokusere på bergensområdet

Hun avviser at kuttene av lokalkontorene innebærer at avisen svikter sitt samfunnsoppdrag.

– Sogn og Fjordane har mange gode redaksjoner som løser samfunnsoppdraget der helt utmerket. Vi skal løse det i bergensområdet. Det er her vi har 90 prosent av abonnentene våre, sier Eilertsen, som også sier det vil bli langt mindre stoff i avisen fra hordalandskommuner som ikke ligger i bergensregionen.

Redaktøren presiserer at kuttene vil ramme alle avdelinger i avisen, ikke bare redaksjonen. Samtidig håper ledelsen å jobbe ned antallet årsverk som må kuttes.

– Tallet på 70 eller 80 er dersom vi skulle stoppet prosessen i dag. Vi håper å få det tallet ned, sier Eilertsen.

Klubblederen er svært lite fornøyd med kuttene i regionene.

– Etter min oppfatning er dette et demokratisk problem, fordi at vi da ikke er en stemme lenger ute i disse områdene,

Søndagsavisen overlever – så vidt

BT har vurdert å legge ned søndagsavisen for å spare penger. I dag ble det klart at avisen overlever.

– Men den kommer til å bli veldig forandret, sier Eilertsen.

Avisen vurderer også å ta betalt på nett , etter modell fra Fædrelandsvennen i Kristiansand.