Hopp til innhold

– Målet er å få felt bjørnen, men nå er den borte

Til tross for at ti jegere og helikopter jaktet på bjørnen, slapp den unna. Nå er jakten innstilt inntil videre.

Bjørn i Saltdal

Bjørnen «NO19» våknet fra vinterdvalen i midten av april. Ikke lenge etterpå hadde den både jegerne og helikopter i hælene, men foreløpig har den sluppet unna.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

Direktoratet for naturforvaltning har gitt tillatelse til å felle bjørnen som nylig våknet fra dvale i Saltdal i Nordland.

I fjor sommer forsynte bjørnen seg av sauene i kommunen, og bøndene fryktet nok en blodig sommer dersom de ikke fikk ta den av dage. Derfor ble det søkt om fellingstillatelse på bamsen, og den ble innvilget av direktoratet.

Torsdag startet jakten med omkring ti jegere fra Statens naturoppsyn og det lokale fellingslaget. Det ble også satt i helikopter i jakten. Fredag hadde jegerne kontakt med bjørnen, men nå vet ingen hvor den er.

– Målet er å få felt bjørnen, men nå er den borte, sier seniorrådgiver i direktoratet, Knut Morten Vangen.

– Har nok blitt jaget

Ettersom jegeren ikke lenger hadde noen spor og gå etter, ble jakten avbrutt lørdag ettermiddag.

– Bjørnen har nok blitt jaget bort av oppstyret på fredag. Jegerne klarte å relokalisere bjørnen på lørdag, men mistet sporene fordi det er en del barmark i området, sier Vangen.

I hele vinter har hannbjørnen som kalles «NO19» ligget i hi i Saltdal. Bildene i denne saken er de første av bjørnen etter at den våknet fra dvale.

Siden midten av april har bjørnen jevnlig spist på et elgkadaver som ble lagt ut til jerveåte i vinter.

(artikkelen fortsetter under)

Bjørn i Saltdal

Bjørnen «NO19» har våknet fra vinterdvalen og forsyner seg av jerveåte.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

Trygg, inntil videre

Fellingstillatelsen på bjørnen gjelder til og med 16. mai, men så lenge ingen vet hvor bjørnen lever den trygt inntil videre.

Imidlertid kan det bli gitt ny tillatelse etter det, men det avhenger av nye observasjoner.

– Det er ikke enkelt å jakte bjørn, og dette er nok ikke det enkleste område heller. Her er det mye tett granskog, sier Vangen.

– Eldre og større enn det vi trodde

17. april fant Statens Naturoppsyn (SNO) ferske bjørnespor i Saltdal i Nordland, og 29. april klarte de å finne hiet hvor bjørnen hadde overvintret.

– Jeg har jobbet med dette siden slutten av 90-tallet, og det er første gang vi har klart å finne tilbake til et hi. Men vi vet med stor sikkerhet at det har overvintret bjørn i fylket tidligere vintre også, sa Vegard Pedersen i SNO i Nordland.

Men Pedersen kunne ikke si hvor bjørnen hadde tatt veien. Det kunne imidlertid Remi Olsen og Andreas Diset som er kjentmenn i området.

1. mai fanget viltkameraet deres bjørnen på film på Storalmenningfjell øst for Røkland, skriver Saltenposten.

Der forsyner den seg grovt av jerveåtet som er lagt ut.

– Det er et spennende syn. Den er både eldre og større enn det vi trodde, sier de to.

Bjørnehi i Saltdal

17. april fant Statens Naturoppsyn (SNO) ferske bjørnespor i Saltdal i Nordland, og mandag denne uken klarte de å finne hiet hvor bjørnen hadde overvintret.

Foto: Marit Gystøl, Direktoratet for naturforvaltning