Hopp til innhold

Skoler og barnehager stenges

Flere tusen elever i Bodø rammes onsdag av streik. Da stenger alle skoler, alle kommunale barnehager og skolefritidsordninger.

Streikende og foreldre

Streikende og foreldre ved Barnas Hus i Bodø. Fra onsdag er alle barnehager og skoler i byen stengt på grunn av streik.

Foto: Harald Krogtoft / nrk

Totalt tar Unio og Fagforbundet ut 1500 medlemmer i streik. De fleste tas ut i Bodø, men også i Brønnøy, Vågan og Sortland blir streikende tatt ut.

lekeapparater

Det blir tomme lekeapparater i alle banehager og skoler i Bodø fra onsdag av dersom partene i kommunestreiken blir enige.

Foto: Harald Krogtoft / nrk

Arrangerer barnepass

Allerede er mange barnehageansatte ute i streik og flere barnehager arrangerer barnepass ved å bruke de ansatte som ikke er organisert i utdanningsforbundet. Barnas Hus i Bodø har hatt dette tilbudet, forteller tillitsvalgt Gunn Helen Eliassen.

Gunn Helen Eliassen, tillitsvalgt Barnas Hus

Gunn Helen Eliassen, tillitsvalgt Barnas Hus mener det ikke er bra at det arrangeres barnepass.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Vi er i streik og i dag så har barnehage barnepass fra kl 10-14. Det betyr at de øvrige ansatte som ikke er organisert utdanningsforundet er i arbeide og dermed har et tilsyn med de barna som ønsker det.
Er ikke det bra da?
– Nei, det er ikke bra.
– Hvorfor ikke?
– I forhold hvor mange vi er her av personale og hvor mange barn som kan komme hit så er det ikke forsvarlig og på grensen til streikebryteri.
Hvorfor er det ikke forsvarlig?

– Dersom det kommer 24 barn og bare to av personalet passer dem, så er det ikke sikkert vi kan svare på hva som har skjedd med dem i løpet av dagen, for eksempel dersom de faller og slår seg og lignende. Og vi holder også til i et trafikkert område og må ha nok folk som kan passe på at barna ikke klatrer over gjerdet.

Video STREIK-UNGER-310520-NO-160300-SI_NO.mp4

Se video:

Sykehus og sykehjem rammes

Også sykehusene og sykhjemmene er rammet av streiken og personalsjef i Bodø kommune Liss Eberg sier at de er helt avhengige av å få dispensasjon for å drive sykehjemmene forsvarlig.

– Nå vil samtlige sykehjem bli tatt ut i streik og all hjemmetjeneste bortsett fra Saltstraumen og Kjerringøy. Dermed har vi mange som vi må søke dispensasjon for, der hvor det er fare for liv og helse. Vi er jo svært opptatt av forsvarlig drift og det ville vært veldig bra for oss å få lengre dispenasjoner. Slik det er nå må vi søke dag for dag og for hver enkelt vakt.

Må stenge sengeposter og sende pasienter til andre sykehus

Opptrapping skaper problemer

Eberg sier opptrappingen av streiken i Bodø fra onsdag kommer til å skape store problemer for driften av sykehjemmene og hjemmehjelptjenesten.

– Vi anser situasjonen som kritisk, men vi er som sagt opptatt av ansvarlig drift og det skal alle pårørende være helt trygge på at så lenge vi driver så er det forsvarlig. Men vi er veldig avhyengig av å få de dispensasjonene vi søker på.

100 sykepleiere i streik

Fra onsdag vil flere enn 100 sykepleiere i Bodø være i streik, og alle sykehjem er rammet. Og vi håper fagforeningen kan gi lengre dispensasjoner enn en dag om gangen, sier personalsjef Liss Eberg i Bodø kommune.

- Nå blir det jo så mange sykepleiere som blir tatt ut at det blir en svært jobb for oss å søke dispenasjon for hver av dem.

Også hjemmehjelpen i Bodø rammes med unntak av Saltstraumen og Kjerringøy.

- Det er et meget omfattende arbeid å søke dispensasjon for et så stort antall arbeidstakere hver dag, og vi må hele tiden vurdere forsvarligheten av den minimumsdrift vi har. Derfor hadde det vært best om dispensasjoner hadde vært gitt for en lengre periode, f. eks tre dager om gangen, sier Liss Eberg.