Hopp til innhold

Nye traumer for Helse Nord

Tilliten til Helse Nord-ledelsen er ytterligere svekket i måten de har håndtert traumesykehussaken på.

Video Uenighet om innføringen av traumesykehus i nord.

SVEKKET BEREDKAP: Flere tar nå til orde for at opplegget til helse Nord om traumesykehus vil føre til svekket berdskap flere steder i fylket vårt.

Foto: Nyhetsspiller

I hele Nordland er det stor misnøye med måten Helse Nord går fram på i denne saka.

- Nå vil helseministeren følge nøye med på det som skjer fram mot styremøte 22. juni, sier statssekretær Ragnhild Mathisen.

Gått for fort

– Det Helse Nord har formidlet til oss er at de ønsker å styrke traumebehandlingen i Nord Norge, og det synes vi er veldig bra. Så har vi fått tilbakemeldinger på at prosessen har gått for fort og at det ikke har vært god nok dialog. Det er noe vi vil ta opp med Helse Nord, sier Ragnhild Mathisen.

Denne uka har hun møtt politikere nordfra som reagerer kraftig på måten Helse Nord går fram på når de nå er i ferd med å peke ut fem traumesykehus. Ledelsen i Helse Nord tror beslutninga om å ruste opp noen sykehus også vil avgjøre hva som blir framtidas akuttsykehus. Derfor krever politikerne at Helse Nord utsetter saka. Det vil ikke statssekretæren mene noe om.

Viktig med gjennomgang

– Det har ikke jeg noen formening om, det er viktig at styret i Helse Nord tar en gjennomgang av prosessen de har hatt, sier Ragnhild Mathisen.

På fylkestinget i Mo i Rana i går var traumesykehussaken tema, og flere fylkespolitikere NRK har snakket med mener denne saka har gått helt i lås og at planleggingen må starte helt på nytt.

– Skal ha lov å bli hørt

– Det må legges opp til høringer og dialog med de lokalsamfunnene som er berørt. Dessuten må vi avvente stortingsbehandlingen som kommer neste år for å se på den strukturen som legges på landsbasis. Vi skal ha lov til å bli hørt i denne saken, sier Kjersti Hien fra Ap som mener mener informasjonen fra Helse Nord har vært alt for dårlig.

Kai Henriksen fra Høyre sier seg langt på vei enig med Hienn.

Dårlig kommunikasjon

– Helse Nord har ikke vært flink nok til å kommunisere, nå sitter de slukøret igjen med en debatt som har havnet i fylkestinget som en ny lokalpolitisk strid, sier Henriksen.