Hopp til innhold

Artistene hyller Trænafestivalen

Folketallet på Træna øker dramatisk denne helga, når over to tusen mennesker skal på festival 33 nautiske mil ut i havet. Og artistene lar seg sjarmere.

Trænafestivalen

Dum Dum Boys underholder publikum på Træna. Øyas plassering, ved polarsirkelen og 33 nautiske mil fra land, gjør festivalen til en eksotisk opplevelse.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Jeg elsker Træna-festivalen. Dette er den flotteste utsikten som finnes, utbrøt Ingrid Olava, under konserten fredag kveld.

Dette var femte gang Olava spilte på Trænafestivalen, men første gang på hovedsscenen. Olava har vært stamgjest på scenen, men jobber også på kjøkkenet på festivalrestauranten på Træna.

– Jeg kom hit første gang i 2006, og forelsket meg veldig i dette stedet. Idéen om å ha en festival i havgapet er ekstremt eksotisk.

Også Dum Dum Boys og Jon Olav Nilsen og Gjengen hyllet Trænafestivalen under konsertene sine denne helgen.

33 nautiske mil fra fastlandet
Trænafestivalen

For å komme til Trænafestivalen er du avhengig av båt.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Trænafestivalen blir arrangert på Husøy i Træna kommune. Festivalpublikum kan kun komme seg hit ved å ta rutebåten, eller ved egen båttransport.

– Jeg tror litt av idéen er at det skal være et slit å komme seg hit. Når man kommer til øya er man helt fri, men samtidig isolert. Man føler et veldig skjebnefellesskap med de andre på øya, sier Olava.

Båtene ligger tett ved havna, og Knut Pedersen fra Bodø er én av mange som har har kommet til Træna med egen båt. Kameratgjengen har gjort det til en tradisjon å reise på Trænafestivalen. Dette er fjerde året på rad Pedersen er på plass.

- Det er en legendarisk festival. I dag har vi hatt champagne-frokost. Vi droppet konserten i Kirkhelleren i dag, rett og slett fordi vi ikke var helt kjørbare.

Etter strålende vær fredag, kom regnet natt til lørdag. Det plager ikke publikum nevneverdig. Været skifter fort, og i løpet av minutter er sola på plass igjen.

Knut Pedersen

Knut Pedersen koser seg i sola.

Foto: Ingrid Danielsen / NRK

– Nå er det bading. Det er noenlunde frivillig. Ikke alle bader frivillige, men å bade - det gjør de, sier Pedersen.

Stresset festivalsjef

Anita Overelv er festivalsjef for tredje år på rad, og er derfor godt kjent med utfordringene ved å arrangere festivalen i havgapet. Likevel går ikke alt på autopilot når NRK ringer henne.

– Akkurat nå er jeg veldig stresset. Vi har flere prosjekter på gang, og det har regnet i natt, så vi er litt i værsjokk her.

I forbindelse med konserten i Kirkhelleren, en grotte på naboøya Sanna, må publikum fraktes med båt fra hovedøya Husøy. Det kan by på utfordringer for festivalledelsen, dersom ikke folk møter opp til avreise i god tid.

– Det er jo veldig mange som skal til Kirkhelleren, men siden det har regnet er folk litt trege med å stille seg i båtkø. Da blir vi litt stresset, sier hun.

Flere uhell

Trænafestivalen

Hele øya er et festivalområde.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Både fredag ettermiddag, og natt til lørdag måtte ambulansepersonell hjelpe uheldige festivaldeltakere som hadde skadet seg.

Det har vært beinbrudd, småskader, og flere har falt i sjøen. Det må man regne med sier festivalsjef Overelv.

– Under festivalen vokser jo folketallet her til et middels stort nordnorsk tettsted. Da kan det skje uhell når folk fester, sier hun.

Lørdag skal blant annet The Real Ones, Ingeborg Selnes, Kråkesølv og Lars Vaular i aksjon på Trænafestivalen. Overelv håper nå bare at været holder seg bra.

– Vi satser jo på at nå som solen kommer tilbake til oss, så går det bare godt. Vi er ikke vant til regn under Trænafestivalen, hevder festivalsjefen.

Træna

Den lille øya gjør festivalen til en intim opplevelse. Også kirka er i bruk som konsertlokale.

Foto: Monica White Martinsen / NRK