Hopp til innhold

Smiler bredt tross oljenei

Regjeringen bytter ut konsevensutreding med kunnskapsinnhenting. – Jeg er kjempefornøyd, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen(Ap) i Nordland.

Odd Eriksen

GODT FORNØYD: Odd Eriksen(Ap) synes nei til konsekvensutredning er en flott bursdagsgave.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Regjeringen har kommet i mål med ei løsning om oljespørsmålet i Lofoten og Vesterålen. Det blir ingen konsekvensutredning av de sårbare områdene. Fylkesrådslederen i Nordland har kjempet hardt for å få en konsekvensutredning, men SP og SV har fått gjennomslag i regjeringen. Kristin Halvorsen og SV har fått den seieren de måtte ha.

– Jeg er veldig godt fornøyd i dag, for regjeringen holder fast på en politikk som vi har holdt på med i 40 år. Vi åpner skrittvis for ny aktivitet på sokkelen, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen(Ap) i Nordland.

I dag vil regjeringen legge fram den oppdaterte forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet for Kongen i statsråd, og presenteres på en pressekonferanse klokken tolv.

Kunnskapinnhenting

Spørsmålet om videre utredning er likevel ikke lagt dødt. Konsekvensutredning er byttet ut med et annet ord - kunnskapsinnhenting. Så det skal fortsatt utredes hvordan forholdene er utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er olje-og energidepartementet som tar regien, og vi har unngått å få stemplet «vernet område» inn, sier Eriksen.

Kunnskapsinnhentingen vil være svært lik en fullverdig konsekvensutredning, slik at et utredningsarbeid vil kunne gå raskere når det måtte bli aktuelt.

Ordfører i Andøy, Jonni Solsvik, kan ikke forstå hvordan dette kan være en seier for SV.

– Kompromisset synes å inneholde at man skal gjøre aboslutt alt av innhold som er lik en konsekvensutredning. Når man da får et annet flertall i Stortinget og en annen sammensatt regjering, så skal man kunne trykke på knappen, sier Solsvik.

Miljøverndepartementet, næringsdepartementet og fiskeridepartementet vil få medansvar for viktige deler av kunnskapsinnhentingen Regjeringen går inn for.

Se kart over oljefeltene

Her er en oversikt fra Oljedirektoratet over de ulike oljefeltene i Norge.

Leteblokker lenger sør langs nordandskysten blir åpnet. Disse har tidligere vært åpnet, men er nå såkalt «tilbakegitte områder».

Regjeringen åpner også felt langs Finmarkskysten. Dessuten presenteres det planer for økt oljeutvinning i nordsjøen, det vil si meroljeutvinning av eksisterende felt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne for boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

– Ikke endelig

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.