Hopp til innhold

Kommunetopper ville ha elever til å vaske i kjeller full av muggsopp

– Å sette barn til slikt arbeid er helsefarlig, sier muggsoppeksert. Da det ble konstatert store mengder muggsopp i kjelleren på Risøyhamn skole, ville kommunen at elevene ryddet opp.

Store protester fra foreldrene endte med at elevene ved den 45 år gamle barne- og ungdomsskolen i Nordland slapp å vaske rundt i kjelleren.

– Det ble mye spetakkel. Vi fikk e-poster fra foreldrene og FAU-representanter om at det ikke var helsemessig forsvarlig å ha elevene i arbeid. Men dersom elevene skulle gjort det, ville de fått verneutstyr, sier prosjektleder Magnar Pedersen i Andøy kommune til Andøyposten.

Gress i vinduskarmen

Det vokser gress på innsida av vinduet på Risøyhamn skole

GRESSET SPIRER OG GROR: Gress i vinduskarmene er bare ett av problemene elever og lærere sliter med på Risøyhamn skole.

Foto: Kari Skeie / NRK

De elendige forholdene på skolen er blant annet kjent fra en video elevene har lagt ut på nettstedet YouTube, som viser at det vokser gress i vinduskarmen og at det høljeregner inn i klasserommene (se videoen lenger ned i saken).

Seniorrådgiver Cathrine M. Wist i konsulentfirmaet Mycoteam, som har analysert luftprøver fra skolen, er overrasket over at kommunen ikke hyret inn spesialfolk for renske opp i det muggbefengte kjelleren.

– Elevene ble forespurt om å vaske i den delen av kjelleren som ikke var soppinfisert, og den er avstengt med en dør, sier Magnar Pedersen til Andøyposten.

Men det hjelper lite, ifølge muggsoppeksperten.

– Dette er uansett ikke en jobb for barn. Det kreves spesialutstyr og folk med kompetanse. Muggsoppsporene sprer seg rundt dersom det ikke blir tettet godt nok til med plast i tilstøtende rom. Sporene kan gå gjennom både sprekker og nøkkelhull og vil legge seg i støv, sier hun til NRK.no.

Uten riktig utstyr kunne elvene fått allergiske reaksjoner. Muligheten for å utvikle allergi og astma, nedsatt immunforsvar, trøtthet, irritasjon på slimhinner og andre diffuse helseproblemer man tror har med fukt og dårlig inneklima å gjøre.

Store mengder muggsopp

Muggsopp i kjelleren ved Risøyhamn skole

Muggsopp i kjelleren ved Risøyhamn skole

Foto: MOLAB AS

I fjor høst hyrte Andøy kommune inn laboratoriebedriften Molab får å undersøke om den over 40 år gamle skolen er helsefarlig. Det mest alvorlige funnet var kraftig vekst av gråråtesoppen Chaetomium i veggene i kjelleren. Det ble også funnet moderat vekst av muggsoppen aspegillus. Det ble også dokumentert spredning av soppsporer i luften.

Molab skisserte også en rekke konkrete forslag til saneringstiltak. Blant annet foreslo de å bruke ei vifte for å skape et undertrykk i rommet, slik at lufta ikke suges ut andre steder og sprer seg. Men disse ble ikke fulgt av Andøy kommune.

– Det stemmer. Men når vi nå gjør tiltak i forhold til rengjøring, mener vi det er forsvarlig å starte opp skolen igjen onsdag, sier Magnar Pedersen til Andøyposten.

Skolen ble rengjort i juleferien av ansatte i Andøy kommune. Det holder ikke, ifølge konsulentfirmaet Mycoteam.

– Sporene kan gå gjennom både sprekker og nøkkelhull og vil legge seg i støv. De blir værende til elevene er tilbake, sier Wisth til NRK.no.

Kommuneveterinæren kritisk

Fasaden Risøyhamn skole

FIKK NY FASADE: For fire år siden fikk Risøyhamn skole ny fasade. Men de andre tre ytterveggene ble ikke gjort noe med.

Foto: Risøyhamn skole

Hun får støtte av kommuneveterinær Harald Fodstad, som er ansvarlig for miljørettet helsevern i Andøy kommune.

– Vi påpekte at saneringen ikke var gjort helt etter anbefalingene fra Molab. Blant annet var det ikke forseglet mot tilstøtende rom. Alle materialer i kjelleren skulle vært pakket inn før de ble fraktet ut for å unngå at det ble spredning av sporer til omgivelsene. Det var uheldig, og det har vi kritisert, sier Fodstad til NRK.no.

– Og likevel er det forsvarlig å åpne skolen?

– Hovedsaken er at det muggsoppbefengte materialet er fjernet. De tilstøtende lokalene er også vasket ned. At prosedyrene ikke ble fulgt er ikke avgjørende for om skolen bør åpnes eller ikke, sier Fodstad.

Han liker imidlertid dårlig at elevene på skolen var tiltenkt denne jobben.

– Det er helt bak mål. Det er ikke bare å gå ned i muggsoppbefengt kjeller å gyve løs. Det er som når du skal fjerne asbestholdige eternittplater fra hus. Det er ikke bare å begynne å rive dem som om det var treplanke. Det må gjøres på en betryggende måte, sier Fodstad.

Elevene ble syke

Video Mener skolen gjør barna syke

VIDEO: Foreldre mener inneklimaet ved Risøyhamn skole gjør barna syke.

I oktober i fjor skrev leder Kenneth Pettersen i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Risøyhamn skole et brev til kommunen hvor foreldrene krever at inneklimaet ved skolen blir sjekket for sopp, soppsporer, radon, ventilasjon, fukt og lys.

– På et foreldremøte kom det flere bekymringsmeldinger om barn med kronisk hodepine, irritasjon i luftveiene og trøtthet, sier Pettersen til NRK.no.

Han dro selv til skolen, og ble sjokkert over det han så.

– Det er store mangler ved brannteknisk sikring, alvorlige soppskader både i hovedskolen og i barneskolen, åpne kontakter og lysbrytere som henger nedover veggene etter ledningene, isoporbelagt kjeller, og utstrakt bruk av skjøteledninger, som ved flere tilfeller har tatt fyr, oppsummerer han.

Tok ungene ut av skolen

Et foreldrepar fikk nok. Av frykt for brann og et inneklima som gir helseskader, tok de sine to barn ut av skolen.

– Innemiljøet er ikke bra for ungene. Jentungen har faktisk vært et par ganger på sykehuset på grunn av mageproblemer, kvalme og hodepine etter at hun ble flyttet over til denne skolen, sier Jan Marius Johnsen til NRK.no.

I godt over en uke var ungene hjemme. Da følte de seg presset til å sende barna tilbake til skolen.

– Verken jeg eller kona er lærere, og man skal ha en viss kompetanse for å drive hjemmeundervisning, sier Johnsen.

Han føler seg ikke trygg på at helsemyndighetene i kommunen har «friskmeldt skolen».

– Både kona og mi og jeg vurderer om vi skal ta dette for god fisk. Vi stoler jo fortsatt ikke helt på kommunen, sier han.

Her er videoen elevene la ut:

Også elevene protesterer

Det er ikke første gang NRK.no skriver om den nedslitte skolen i Nord-Norge. Gjennom Facebook-sida Renovering av Risøyhamn Skole har de 150 elevene fortalt hva de synes om iskalde klasserommene, kaldt vann i dusjene, bygningsmessig forfall og brutte løfter fra politikerne i kommunen.

Andøy kommunen er blant de som kommer dårligst ut når det gjelder satsing på skole. Verken resultater på nasjonale prøver eller pc-utstyr er noe å skryte av. Kommunen har også slitt med å få tak i kvalifiserte lærere.