Hopp til innhold

70 politifolk aksjonerte mot 40 asylsøkere

70 politifolk aksjonerte mot 40 asylsøkere uten lovlig opphold ved asylmottaket i Sandnessjøen. Sju av dem er allerede sendt ut av landet.

F.v Magne Løvø, politioverbetjent og seksjonsleder og Morten Rishoff, Politioverbetjent og operativ

AKSJONERTE MOT ASYLSØKERE: F.v Magne Løvø, politioverbetjent og seksjonsleder og politioverbetjent og operativ leder Morten Rishoff.

– Vi hadde sett på forhånd at det var mange asylsøkere med endelig avslag ved asylmottaket i Sandnessjøen. Det ville vi gjøre noe med. Derfor har vi gått veldig grundig til verks i dag, sier politioverbetjent Magne Løvø til NRK.no.

Derfor gikk 50 politifolk fra Politiets utlendingsenhet og 20 fra Helgeland politidistrikt til aksjon i dag.

Opprinnelig var det åtte som skulle transporteres ut, men en av asylsøkerne var stukket av da politifolkene kom.

– Hvorfor måtte dere være 70 stykker?

– Det var veldig mange på Alstahaug som hadde fått endelig avslag. Derfor måtte vi aksjonere mot samtlige rom på mottaket samtidig, sier Løvø.

Beslagla mobiler og pc-er

Asylmottaket i Sandnessjøen

Omkring 70 asylsøkere på mottaket er omfattet av aksjonen og samtlige med asylavslag har fått et forhåndsvarsel om utvisning.

Foto: NRK

I aksjonen beslagla politiet pc-er, mobiltelefoner, ID-papirer og pass.

– Det er tatt masse beslag som kan være med å indikere hvor vedkommende kommer fra. Det er mange som overhodet ikke vil samarbeide med oss, sier Løvø. som forteller at aksjonen gikk fredelig for seg.

40 med endelig avslag

Totalt er det 40 asylsøkere fra ulike land ved mottaket i Alstahaug som har fått endelig vedtak om utvisning fra Schengenområdet. De fleste av disse asylsøkerne er afrikanere.

– Sju asylsøkere er allerede i ferd med å bli transportert ut av landet. De øvrige vil bli sendt ut av landet etter hvert, sier politioverbetjent Magne Løvø til NRK.no.

Han sier at uttransporteringen av asylsøkerne vil skje i tett dialog med Utlendingsnemnda.

– De som pågripes føres til politiets utlendingsinternat på Trandum for uttransport til sine hjemland, sier Magne Løvø.

– Vet de kan bli hjemsendt

70 politifolk fra politiets utlendingsenhet på sambandsrommet ved asylmottaket i Sandnessjøen

AKSJONERTE: 70 politifolk fra politiets utlendingsenhet på sambandsrommet ved asylmottaket i Sandnessjøen.

Ifølge Løvø vet personer som ikke retter seg etter utreiseplikten, at de før eller siden kan bli pågrepet av politiet og uttransportert.

– Den beste løsningen er derfor å reise hjem frivillig. Der politiet har avklart personens identitet og der det foreligger gyldig reisedokumenter og pass prøver vi å gjennomføre retur så raskt som mulig, sier han.

I utgangen av august hadde Politiets utlendingsenhet uttransportert 2 974 personer uten lovlig opphold. Blant disse var 848 straffedømte.

– En formidabel utfordring

Løvø forteller at aksjonen på Alstahaug er det første signalet på hva asylsøkere som ikke vil reise hjem har i vente.

– Det finnes omtrent 10.000 asylsøkere uten lovlig opphold i Norge, og dette her var det første varslet på hva de har i vente. Vi går målrettet ut mot dem som er igjen på forskjellige mottak over hele landet, sier han.

– Det er lenge siden vi har vært i Nord-Norge og vi vil at asylsøkerne også der skal kjenne trykket fra oss. Når en asylsøker får en endelig avslag må de returnere til hjemlandet. Mange gjør ikke det før de blir uttransportert, men det vil vi gjøre mer av i fremtiden, fortsetter han.

NRK har vi dag vært i kontakt med asylmottaket, men ingen der ønsket å uttale seg.