|
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:
|
|
| |
Rognebærgele | Foto: Truls Løtvedt |
Høyt henger de - og sure e' de, sa reven. Men tar du med deg en rive ut i skogen kan du plukke med deg de fineste og saftigste rognebær i år. Publisert 09.09.2002 09:06. Rognebærgele er perfekt til viltretter.
Bær for dårlige tiderRognebær ble brukt i nødsår og under kringen, særlig som mat til dyr, fordi de inneholder mye c-vitaminer. Også mennesker brukte bær i dårlige tider. Da blandet de bær, bark og mel sammen, forteller Anne Lise Askeland som er ernæringslærer ved Fyllingsdalen videregående skole i Bergen.
OppskriftenRognebærene bør fryses før man lager gele for å få vekk den bitre smaken av bærene.
Til 1 liter saft:
1 liter bær, 1-2 dl vann og 900-1000 gram sukker.
Bærene kokes langsomt opp i ca. en halv time. Sil bærene gjennom et sileklede eller en melsikt. Saften blandes med sukkeret. Kokes fra 10-30 minutter. Ta geleprøve: hell en skje med gele på et fat når den er blitt kald, stryk skjeen på geleèn og se om den rynker seg. Gjør den det, er den ferdig. Helles i varme rengjorte glass.
Blander man inn sure epler, får geleèn en lysere farge og den blir mindre bitter.
Siste saker:
|
|
NYHETSBREV
|
|
LYD OG VIDEO
Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
|
|
|