skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Rognebærgele

Foto: Truls Løtvedt
Foto: Truls Løtvedt
Høyt henger de - og sure e' de, sa reven. Men tar du med deg en rive ut i skogen kan du plukke med deg de fineste og saftigste rognebær i år.

Publisert 09.09.2002 09:06.
Rognebærgele er perfekt til viltretter.

Bær for dårlige tider

Rognebær ble brukt i nødsår og under kringen, særlig som mat til dyr, fordi de inneholder mye c-vitaminer. Også mennesker brukte bær i dårlige tider. Da blandet de bær, bark og mel sammen, forteller Anne Lise Askeland som er ernæringslærer ved Fyllingsdalen videregående skole i Bergen.

Oppskriften

Rognebærene bør fryses før man lager gele for å få vekk den bitre smaken av bærene.

Til 1 liter saft:
1 liter bær, 1-2 dl vann og 900-1000 gram sukker.

Bærene kokes langsomt opp i ca. en halv time. Sil bærene gjennom et sileklede eller en melsikt. Saften blandes med sukkeret. Kokes fra 10-30 minutter. Ta geleprøve: hell en skje med gele på et fat når den er blitt kald, stryk skjeen på geleèn og se om den rynker seg. Gjør den det, er den ferdig. Helles i varme rengjorte glass.

Blander man inn sure epler, får geleèn en lysere farge og den blir mindre bitter.

Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no