skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Breiflabb i rødbetsaus

Foto: Egil Torheim/NRK
Foto: Egil Torheim/NRK
Stekt breiflabbfilet i rødbetsaus med rotmos!

Publisert 04.11.2005 11:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Asle Hella og Egil Torheim

Etter denne smaksbomben blir saus aldri hva det tidlgere har vært. Beates rødbetsaus er noe av det mest velsmakende som finnes.

Sammen med en nydelig steikt breiflabbfilet, en vakker rotmos av poteter og sellerirot med gurkemeie og en artig behandling av svartrot som «stash», ja så garanterer vi suksess om du serverer denne retten.

Løvtynn svartrot

Begynn med stashet d.v.s. svartrot(den ligner på gulrot av utseende). Skjær den i løvtynne skiver med en ostehøvel. Ha disse i kokende olje og du får en slags chips lignede sprø sak ut som både smaker godt og som pynter fint på toppen av retten.

Fargerik rotmos

Rotmosen lager du av 2/3 poteter og 1/3 sellerirot. Kutt i terninger og kok møre. NB: Ikke bruk salt når du koker poteter/rotfrukter til mos.

Vi brukte tre store poteter og en passelig del av en stor sellerirot. Når du skal jevne etter koking brukes tre ss smør og 1 dl fløte.

Tilslutt tilsettes gurkemeie og du får en nydelig farge på mosen.

Rødbetsaus «al dente»

Det som virkelig gjør susen i denne retten er uten tvil rødbetsausen. Kutt opp en stor eller to små rødbeter i passelige terninger.

Kok disse møre i en blanding av 2 dl balsamicoeddik/rødvinseddik og vann. Vannet damper lett bort og du kan derfor etterfylle med vann.

Ha i en 1/2 terning fiskebuljong. Etter ca 15 minutter er rødbetene møre. Da kan du mose disse inn i væsken med en stavmixer eller du kan ha dem i biter for å få en «al dente»-føling med sausen.

Monter sausen

Så skal sausen monteres med smør (ja det heter å montere en saus). Ta ut 200 gram smør fra kjøleskapet. Kutt det kalde smøret i terninger og rør dette inn i rødbetkonsistensen. Vil du ha tykkere saus jevner du med litt maizena.

Snart ferdig...

Breiflabbfiletene strør du litt salt og pepper på. Ha litt smør over og sett dem i en ildfast form i forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minuter og de er serveringsklare.

Dander med rotmosen i midten, rødbetsaus rundt, breiflabben oppå mosen og helt på toppen de friterte flakene av svartrot.

En fargerik og velsmakende rett!

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FISK OG SJØMAT
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no