skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 
AKTUELL KOMMENTAR:

Ribbet for prestisje og tillit

Det var en selsom forestilling mandag: Toppene i Finnmark fylkeskommune nektet å kommentere dommen i ambulansesaken, selv etter at de hadde hatt nesten en hel arbeidsdag på å finlese papirene.

Publisert 07.05.2002 13:39. Oppdatert 07.05.2002 14:06.
Ingen andre trenger mer enn en halvtimes lesning for å fastslå at dommen ribber fylkeskommunen for tillit og prestisje. Samt nærmere 3 millioner kroner, som du og jeg til syvende og sist må betale.

Protesterte tidlig

Måsøy-ordfører Ingalill Olsen vant fram i retten.
Striden sto om ambulansetjenesten i Måsøy. Fylkeskommunen ble møtt med faglig skepsis lenge før de nye ambulanseavtalene trådte i kraft ved nyttår 2001. Siden fastslo et samlet medisinsk fagmiljø at tjenesten i Måsøy rett og slett ikke var forsvarlig. Da hjelper det lite at politikerne ennå påstår det motsatte.

«Medskyldig»

I retten kom det mange sterke påstander fra begge parter. Fylkeskommunen forsøkte å framstille ledelsen i Måsøy som kranglevoren og medansvarlig for problemene. Men etter at dommeren har skilt skitt og kanel, gjenstår en knusende dom:

Politikerne og administrasjonen i Finnmark fylkeskommune har forsettlig unnlatt å rette opp manglene ved en ambulansetjeneste som er så dårlig at den utgjør en fare for innbyggernes liv og helse.

Presset Helsetilsynet

Dommen slår fast at fylkeskommunen først forsøkte å presse Statens helsetilsyn til å redusere kravet til kompetanse hos ambulansepersonellet. Først da fylket så at det ikke nyttet, iverksatte de tiltak, men de hadde ikke tilstrekkelig effekt til å bringe tjenesten opp på et forsvarlig nivå.

Dette er sterke påstander om udugelighet. Det kan ikke være lett å be velgerne om fornyet tillit etter dette. Og det blir ikke lettere av at selvkritikken sitter så langt inne. Både fylkesordfører Evy-Ann Midttun og hennes nestkommanderende Arne Pedersen har sagt at de trekker seg fra politikken uansett.

Utsatte kravet

Kåre Harila mener ambulansetjenesten var bra nok.
Men hvis Kristelig Folkepartis Kåre Harila vil stille til valg på nytt, må han satse på at velgerne har like kort hukommelse som ham selv. Mandag sa han til NRK at ambulansene i Måsøy hele tiden har oppfylt kravene til kompetanse. Alle andre husker at fylkespolitikerne ga dispensasjon. Ifølge avtalen trengte ikke de nye ambulansefolkene å ha den nødvendige kompetansen det første året.

Knut-Sverre Horn er vaktsjef i NRK Finnmark
Kommentar:
Knut-Sverre Horn
knut.sverre.horn@nrk

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no