skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

10 år for Kemis drapsmann

23-åringen som var tiltalt for drapet på Samuel Aslak Henrik Kemi, er dømt til 10 års fengsel.

Publisert 04.10.2004 15:32. Oppdatert 04.10.2004 16:26.
Av Knut-Sverre Horn

Aktor Lars Fause overbeviste Indre Finnmark Tingrett om at 23-åringen ikke hadde skutt i selvforsvar.
23-åringen er funnet skyldig etter tiltalen om forsettlig drap og legemsbeskadigelse. Aktor Lars Fause hadde lagt ned påstand om 11 års fengsel, mens forsvarer Trygve Staff ba om frifinnelse. Staff sier til NRK i ettermiddag at dommen blir anket til lagmannsretten.

Tre skudd

Samuel Aslak Henrik Kemi ble drept natt til søndag 28. september i fjor utenfor sitt hjem i Kautokeino. Der var han først involvert i et slagsmål med den tiltalte 23-åringen. Han ble stukket flere ganger med kniv, og deretter skutt med sin egen pumpehagle. Tre skudd rammet Kemi, ett av dem traff i brystet og var dødelig.

Forsvareren Trygve Staff mente at den tiltalte 23-åringen skjøt i selvforsvar - etter at Kemi selv hentet hagla. Dessuten var vitnene så uenige seg imellom at tvilen måtte komme tiltalte til gode og føre til frifinnelse, sa Staff.

Skutt mens han flyktet

Men aktor la vekt på at flere vitner så selve drapet - og fem av dem var krystallklare: Kemi ble skutt og drept mens han flyktet. Det stemmer med tekniske funn som viser at sårene stammer fra skudd som er avfyrt fra ulike avstander.

- Aldri har en drapssak vært så klar, mente aktor. Han kalte drapet en ren henrettelse, og ba om 11 års fengsel. Og i dag ble mannen altså dømt til 10 års fengsel.

Provosert

Drapet skjedde etter at Kemi (også kjent som Allen Bals) selv hadde provosert og slått 23-åringen tidligere på kvelden. Men det får ingen avgjørende betydning for skyldsspørsmålet:

«Etter rettens oppfatning må man her ta utgangspunkt i at Allen Bals ikke i særlig grad kan bebreides for det som skjedde. Retten har riktignok lagt til grunn at han tidligere kan ha oppført seg truende overfor tiltalte og at han tidligere samme kveld har slått tiltalte. Men tiltaltes jakt på Allen Bals med alvorlige trusler og synlig bruk av kniv, som endte med en forfølgelse med bil i stor fart helt frem til Bals’ hjem, må etter rettens oppfatning betegnes som et privat hevntokt som går langt ut over det Bals’ handlinger tidligere samme natt, kunne tenkes å berettige.»

I skjerpende retning trekker retten fram at det dreier seg om en særlig grov handling. I formildende retning er det lagt vekt på at drapet skjedde i affekt.

Erstatning

Bistandsadvokatene til Kemis etterlatte ville ha 1,25 milioner kroner i erstatning. Retten har dømt ham til å betale til sammen litt over 750.000 kroner i erstatning og oppreisning til de to barna på 9 og 10 år, samboeren og moren.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM DRAP I FINNMARK

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no