skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Fortsatt 10 år for Kemi-drapet

Lagmannsretten opprettholder straffen på 10 års fengsel for mannen som skjøt og drepte Samuel Aslak Henrik Kemi.

Publisert 26.11.2004 16:52. Oppdatert 26.11.2004 17:09.
Av Knut-Sverre Horn og Frank Gøran Nordheim

Drapet skjedde i bygda Mieron i Kautokeino i september i fjor. Den 23 år gamle drapsmannen ble tidligere i høst dømt til 10 års fengsel i Indre Finnmark tingrett, og lagmannsretten opprettholder denne straffen.

Det skjer selv om 23-åringen vant fram på ett punkt i ankesaken: Han ble frikjent for legemsbeskadigelse med kniv forut for selve drapet.

– Hadde kontroll

Aktor i saken, statsadvokat Lars Fause, har beskrevet drapet som en ren henrettelse. Vitner har sagt at 23-åringen skjøt Kemi i ryggen mens han flyktet, og det synet slutter lagmannsretten seg til:

Flertallet - inkludert de juridiske dommerne – fant det bevist at 23-åringen egentlig hadde kontroll på situasjoen da han hadde fratatt Kemi hagla. Han burde avsluttet kampen der og da, men valgte i stedet å avslutte livet til Kemi med tre skudd.

Forfulgt helt hjem

Foranledningen til drapet var en krangel på en pub tidligere om natta. 23-åringen og flere venner kjørte hjem til Samuel Aslak Henrik Kemi, også kjent under navnet Allen Bals, for å ta ham. Kemi hentet pumpehagla for å skyte skremmeskudd i lufta, men ble altså tatt av dage med sitt eget våpen.

– Jeg konstaterer at fagdommerne og en av meddommerne har fulgt alle min punkter når det gjelder straffeutmålingen, sier aktor, statsadvokat Lars Fause.

– De har faktisk vært i tvil om straffen skulle økes. Det er interessant. Det viser hvor alvorlig saken har vært, og begrunner ti års fengsel på en god måte.

Erstatning

Forsvarer Trygve Staff prosederte på at skuddene falt rett etter at 23-åringen var utsatt for et angrep som nødvendigvis var rettsstridig, ettersom han ble frikjent for knivbruken under slagsmålet. Det måtte gi nedsatt straff, mente Staff, som ikke nådde fram med sin argumentasjon.

23-åringen tok betenkningstid. Hans forsvarer må vise til feil saksbehandling eller lovanvendelse dersom han vil anke skyldsspørsmålet til Høyesterett. Han kan anke over straffutmålingen, men Lars Fause tror dommen vil bli stående.

Drapsmannen må også betale 736.000 kroner i oppreisning til de etterlatte; det er noen få tusenlapper mindre enn beløpet tingretten fastsatte.


Siste saker:
Flere saker: ALT OM DRAP I FINNMARK

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no