skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Lurt opp i fiskefusk-sak

Et firma i Bergen misbrukte eksportlisensen til Vilo AS i Sør-Varanger. Dermed ser det ut som om firmaet har eksportert laks uten å føre regnskap.

Publisert 10.12.2004 07:42. Oppdatert 10.12.2004 13:11.
Av Knut-Sverre Horn og Bård Wormdal

Det er forklaringen til advokat Andreas Hegg, som representerer en av de to som nå er siktet i saken.

Det var fredag i forrige uke politiet slo til mot selskapets lokaler i Jarfjord og Bugøyfjord, sier politiadvokat Magne Nyborg. Saken ble avdekket da fylkesskattekontoret og Tollvesenet fant store sprik mellom regnskapstallene og tolldokumentene. Siktelsen dreier seg om brudd på regnskapsloven.

Misbrukt av bedrageri-dømt

Men advokat Andreas Hegg fatsholder at hans klient er uskyldig. Han forklarer det med at et omstridt og nå konkursrammet firma i Bergen har misbrukt navnet på bedriften:

– Enorme mengder fisk er eksportert i navnet til Sør-Varanger-bedriften, sier Hegg.

Ifølge Bergens Tidendes nettutgave ble lederen for det aktuelle firmaet, Sirene Invest, dømt til 45 dagers fengsel for bedrageri i oktober 2003. Advokat Hegg har vist NRK et brev der det framgår at hans klient bare et par uker seinere slo alarm overfor Fiskeridirektoratet om at Vilos eksportlisens ble misbrukt av andre.

Fikk andres regninger

- Min klient fikk etter hvert vite at hans firma og deres eksportlisens ble utnyttet. Etter en periode fikk Sør-Varanger-firmaet regninger på tolldeklarasjoner for å ha eksportert fisk til Russland. Da reagerte han umiddelbart, tok kontakt med Fiskeri­direktoratet og sa at det ikke stemte, sier Hegg.

Han mener Fiskeridirektoratet ved sin handlemåte i praksis støtter den siktede og hans versjon av saken:

– Fakturaen fra direktoratet ble ikke betalt, og det ble utstedt en kreditnota. I det ligger det en erkjennelse fra direktoratet av at det var noe galt. I tillegg skrev min klient i brevet av 14. november i fjor at han ønsket å anmelde firmaet sørfra, sier Hegg.

Forklaringen på at Heggs klient ikke gikk til politiet med saken, er at han fikk beskjed om at Økokrim allerede var koblet inn.

Stemmer med konkursboet

– Dette dreier seg om skikkelige og seriøse folk. Denne saken er blitt en enorm belastning, først da de ble innkalt og avhørt, men ikke minst etter at dette er blitt kjent i pressen, sier Hegg.

Forklaringen til hans klient ser ut til å stemme godt med det konkursboet til Sirene Invest oppgir. Ifølge en tidligere artikkel hos Intrafish, oppgir konkursboet at Sirene brukte lisensen til Vilo fram til september i fjor.

Politiet i startfasen

Magne Nyborg sier at de to Sør-Varangermennene automatisk har fått status som siktet, fordi lokalene ble ransaket. Politiet understreker at de er langt fra å trekke den endelige konklusjonen i saken:

– Vi er fortsatt helt i startfasen. Vi har gått igjennom en del av beslagene, men det gjenstår mye arbeid, sier Nyborg.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM FISKEFUSK

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no