skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Svalbard 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Svalbard Sist oppdatert 15:29
 

Heltemodig innsats

Fem gruvearbeidere i Svea reddet kameratene med livet som innsats. Får ros av ledelsen og arbeidskamerater.

Publisert 04.07.2005 07:42. Oppdatert 04.07.2005 10:04.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av: Lars Egil Mogård og Kristine Østvold

- Det var kun heltemodig innsats som reddet livet til de fem gruvearbeiderne som mistet bevisstheten. Det sier driftsingeniør Bjørn Fjukstad som var i Svea-gruva da ulykken skjedde.



Teknisk sjef Harry Higraff. (Foto: NRK)

Utrolig redningsaksjon

- Det er helt fantastisk og utrolig at de klarte å gjennomføre redningsaksjonen. Det er ingen tvil om at de reddet livet til kameratene med livet som innsats, sier Fjukstad.

Oksygenfattig luft

Da det kom inn oksygenfattig luft inn i gruva, under 18 prosent, fikk arbeiderne beskjed om å komme seg ut. Da datt den først om, forteller Fjukstad. Arbeiderne løp ut, hentet redningsutstyr og fikk de fem bevisstløse kameratene ut.

Redningsarbeidet var vanskelig og gruvearbeiderne var svært redusert fysisk etter det som ble en stor kraftanstrengelse, fortsetter han.

Samlet seg i går

I går kveld var over 100 ansatte og pårørende samlet i Longyearbyen for å få informasjon om ulykken. Teknisk direktør, Harry Higraff, har vært på sykehuset i byen og besøkt gruvearbeiderne. Han sier til NRK at de nå er i fysisk god form, men preget av ulykken.


Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Longyearbyen i hundre

Longyearbyen rundt 1920 Foto:Store Norske Arkiv/Scanpix) Gruvebyen på Svalbard er 100 år, og nå gjøres det klart til stor fest.

Kunstskatter til Svalbard

Etter 20 år i Nederland kommer den unike Smeerenburg-samlingen tilbake til øygruppen.

Gjenskaper Nautilus-ferd

I november 1931 ble ubåten Nautilus senket på 350 meter dyp i Byfjorden i Bergen etter et mislykket forsøk på å nå Nordpolen. Nå vil en tysk ekspedisjon dokumentere ekspedisjonen.

Kings Bay ulykken

Kings Bay-ulykken 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykken i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard

Norsk suverenitet over Svalbard ble anerkjent «recognized» i Svalbard-traktaten av 9. februar 1920. Svalbard-traktaten omfatter alle øyer mellom 10° og 35° østlig lengde og 74° og 81° nordlig bredde, og gjelder for landterritoriet, indre farvann og sjøterritoriet på ca. 4 nautiske mil.

Feltlogg - sikkerhet på tur

Alle som ferdes på Svalbard har ansvaret for egen sikkerhet. Denne feltloggen inneholder ulike observasjoner knyttet til bestemte steder og tidspunkter på øy-gruppa.

Svalbard på vandring

Svalbard er evig frost og kulde. Men slik har det ikke alltid vært. En gang var øygruppa et varmt sydhavsrike.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no